Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Svima bih preporučio vojni rok!”

Autor: Siniša Klarica

16.02.2009. 23:00
“Svima bih preporučio vojni rok!”


Specijalističkoj obuci je pristupio 241 ročnik, a uspješno ju je završilo njih 239. Jednako motivirani kao i na početku obuke bili su prvi dragovoljni ročnici i na završetku. O tome najbolje svjedoči podatak da je njih 208, od čega 25 djevojaka, potpisalo Ugovor o djelatnoj službi u Oružanim snagama
Prvi naraštaj dragovoljnih ročnika uspješno je nakon četrnaest tjedana obuku priveo kraju. Posljednjih osam tjedana proveli su na specijalističkoj obuci u Đakovu. Svrha obuke i zahtijevane razine te sposobnosti, postignute su u potpunosti. Kako je rekao zapovjednik Obučne bojne pukovnik Stjepan Krešić, svrha obuke bila je obučiti vojnike za provedbu zadaća streljačke specijalnosti, roda pješaštva te za obnašanje dužnosti strijelca u profesionalnom sastavu.
– Obuka, teoretska i praktična bila je vrlo zahtjevna i usmjerena je na razvoj sposobnosti, a ne na vrijeme, istaknuo je pukovnik Krešić.
Uspješno i sigurno kretanje na bojištu, brza reakcija na ugrozu, orijentacija na zemljištu, motrenje i izvještavanje te pružanje prve pomoći, samo su neka od vojnih znanja i vještina što su ih dragovoljni ročnici svladali tijekom obuke. Ročnici su proveli i pripremna i bojna gađanja tijekom kojih su se upoznali s uporabom osobnog naoružanja u borbi.
Naime, ročnicima na ruku nisu išli vremenski uvjeti. Osobito nepovoljni bili su tijekom višednevnog taborovanja na vojnom poligonu Gašinci, kada je taj dio Hrvatske bio među najhladnijim dijelovima Europe. Unatoč snijegu i kiši koja je danima padala, odustajanja nije bilo. Specijalističkoj obuci je pristupio 241 ročnik, a uspješno ju je završilo njih 239. Jednako motivirani kao i na početku obuke bili su prvi dragovoljni ročnici i na završetku. O tome najbolje svjedoči podatak da je njih 208, od čega 25 djevojaka, potpisalo Ugovor o djelatnoj službi u Oružanim snagama.
Ugovori i rješenja o rasporedu na dužnosti uručeni su im na prigodnoj svečanosti koja je tim povodom održana u vojarni “Dračice” u Đakovu. No, ulaskom u djelatnu službu njihova izobrazba zapravo tek počinje. Ako je suditi po rezultatima koje su postigli tijekom služenja dragovoljnog vojnog roka, nema sumnje da će biti dobri vojnici, dočasnici i časnici Oružanih snaga. Najbolji polaznik specijalističke obuke bio je Marin Fantina iz Sv. Filipa i Jakova.
– Zadovoljan sam i ugodno sam iznenađen. Obuka je bila izrazito zanimljiva i naporna, ali sve se dalo izdržati. Budući da sam apsolvent aeroprometa, želja mi je ostati u zrakoplovstvu te se i dalje školovati i napredovati. Svi koji razmišljaju o dragovoljnom služenju vojnog roka poručio bih da se ne premišljaju i da samo dođu te će biti ugodno iznenađeni, rekao je najbolji hrvatski ročnik prve generacije Marin Fantina.