Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Tri godine bez svjetla u pristaništu

Autor: Teuta Babajko Jamičić

16.02.2009. 23:00
Tri godine bez svjetla u pristaništu


Za osvjetljenje trajektnog pristaništa u uvali Bršanj treba izgraditi novu trafostanicu, a takve stvari ne dolaze preko noći. Osim toga, u tijeku je donošenje urbanističkog plana za otok Iž, a samim time i lociranje turističkih zona, nakon čega će, smatra Švorinić, doći na red i izgradnja trafostanice


Trajektno pristanište u uvali Bršanj na otoku Ižu izgrađeno je prije gotovo tri godine. Iako je ministar Božidar Kalmeta, otvarajući trajektno pristanište na Ižu, tada izjavio kako ono neće uskoro dobiti osvjetljenje jer je struja dosta udaljena, zbog čega je potrebno sagraditi potpuno novu trafostanicu, Ižani zasigurno nisu vjerovali da će na to trebati čekati godinama.
Svjetlo voštanice
No, upravo to se dogodilo. Tri godine je prošlo, a trajektno pristanište još je u mraku – karte za trajekt prodaju se uz svjetlost voštanih svijeća!
Na takav nevjerojatan prizor koji, kako smatraju otočani, dodatno svjedoči o prometnoj izoliranosti otoka od ostatka svijeta, nedavno su upozorili i sami Ižani, smatrajući da je sramotno da trajektna luka na Ižu jedina na Jadranu nema javnu rasvjetu, zbog čega se promet u večernjim satima odvija u potpunom mraku. Mračno je, kako su naveli, i u kiosku gdje se prodaju trajektne karte koje Jadrolinijin agent ispisuje uz svjetlost svijeće.
No, tu nije kraj problemima, jer neosvijetljeno trajektno pristanište u luci Bršanj nema niti čekaonicu u koju bi se putnici za lošeg vremena mogli skloniti od vjetra ili kiše. Nekoć su putnici trajekt čekali u ugostiteljskom objektu, no kako on već godinama ne radi, trajekt su osuđeni čekati na pristaništu gdje ne postoji nikakav zaklon.
Zbog neosvijetljenog trajektnog pristaništa u luci Bršanj Andrija Švorinić, predsjednik Mjesnog odbora Mali Iž, u više navrata obraćao se Gradu Zadru i zadarskoj Elektri.
Nova trafostanica
No, i sam je upoznat s činjenicom da bi za osvjetljenje trajektnog pristaništa u uvali Bršanj trebalo izgraditi novu trafostanicu. Švorinić kaže da takve stvari ne dolaze preko noći. Osim toga, u tijeku je donošenje urbanističkog plana za otok Iž, a samim time i lociranje turističkih zona, nakon čega će, smatra Švorinić, doći na red i izgradnja trafostanice. Kad trafostanica bude gotova, trajektno pristanište i Jadrolinijin kiosk dobit će rasvjetu.
I u Gradu Zadru, kojemu administrativno pripada otok Iž, poznati su problemi tamošnjeg stanovništva. Kako nam je pojasnila Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru, u sklopu projekta trajektnog pristaništa u uvali Bršanj nije isprojektirana javna rasvjeta. Je li nepostojanje trafostanice jedini razlog izostavljanja javne rasvjete iz projekta ili možda kakav propust, može se samo špekulirati, no sigurno je, navodi Dadić, da će Grad Zadar naručiti projekt javne rasvjete za trajektno pristanište u uvali Bršanj. No, kada će to biti, još nije poznato.