Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uz pašku obalu uhvaćen morski pas težak 200 kilograma

Autor: Josip Portada

16.02.2009. 23:00
Uz pašku obalu uhvaćen morski pas težak 200 kilograma

Foto: Gordana BADURINA



Kada je, nakon nekoliko dana jake bure, ribar Nado Baričević sa sinom Lorenom otišao na more izvući mreže, nemalo se iznenadio vidjevši ulov. Naime, u mrežu se uhvatila golema morska lisica dugačka oko četiri metra i teška dvjestotinjak kilograma. Riba, ulovljena na 20-ak metara morske dubine, impresivan je primjerak svoje vrste i nešto što se ne viđa tako često u ovim krajevima.
Iako je Baričević često bacao mreže na toj “pošti”, nije očekivao da bi se tako nešto veliko moglo uhvatiti. Naime, morska lisica nekada se hvatala u mreže stajačice, a uhvaćeni primjerci bili su dugački tek oko 1,5 metara, no nitko se ne sjeća da je ovako velika riba ikada uhvaćena. Kako je otac i sin Baričević nisu mogli izvući na čamac, privezali su ju uz svoju šestmetarsku barku i tako dovukli do obale. A uhvatiti morskog psa, kažu ribari, nije mala stvar jer se radi o životinji koja uvijek izaziva strahopoštovanje, a kod slabije upućenih – i strah. Također, susreti s morskim psom ne događaju se često i zato, kada se dogode, opravdano izazivaju veliku pažnju. Bilo je tako i s ulovljenom lisicom koja je među mještanima Luna izazvala veliku znatiželju.
Odmah je krenula diskusija što s ulovom napraviti jer kada se uhvati takav kapitalac, postoji velika dilema – da li takav golem komad ribe prodati na otkupnoj stanici ili ga zamrznuti i čuvati za sebe.
– Za sada ću morsku lisicu zamrznuti, a poslije ćemo vidjeti, kazao je Baričević i dodao kako će “mrcinu” ipak najvjerojatnije pojesti i podijeliti s prijateljima jer je njeno meso odlična okusa, a po kojem receptu i na koji način će biti spremljena, o tome će tek odlučiti.
Inače, ribari kažu kako morski pas nije čest gost u otočnom akvatoriju. Dođe ponekad prateći neki veći brod ili rjeđe prateći jata riba. Primjerice, u Velebitskom kanalu morski pas gotovo nikada nije viđen jer to nije plovni put, no zapadni dio otočnog akvatorija je znatno prometniji pa se tamo ponekad ulovi morski pas kapitalac. Ribari pretpostavljaju kako je i ova ulovljena morska lisica krenula za nekom brodicom, vjerojatno ribarskom, i postala ulov ribara Baričevića.