Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski i slovenski medicinari u “Znanju bez granica”

Autor:

16.02.2009. 23:00
Zadarski i slovenski medicinari u “Znanju bez granica”

Foto: Vedran SITNICA



Iako smo od mariborske škole poziv na suradnju dobili odavno, zbog velikog angažmana i sudjelovanja u brojnim projektima i aktivnostima, nismo stigli ovu suradnju ostvariti prije. Sad smo se konačno uključili, a prvi korak bio je posjet naših učenika ovoj slovenskoj školi, kazao je ravnatelj Medicinske škole Davor Vidaković


Nakon višegodišnjeg sudjelovanja u različitim međunarodnim projektima, zadarska Medicinska škola Ante Kuzmanića, nastavlja u istom tonu, osiguravajući svojim učenicima kvalitetno obrazovanje, parirajući tako najmodernijim svjetskim zdravstvenim učilištima.
U tom je smislu deset učenika ove škole krajem siječnja bilo u Sloveniji i to u posjetu Zdravstvenoj školi u Mariboru gdje su se upoznali sa svojim susjednim kolegama, te izravno susreli s njihovim principom rada i modernom tehnologijom.
Projekt E-medica
Naime, kako pojašnjava ravnatelj Medicinske škole Davor Vidaković, osnovna ideja vodilja koja je usmjerila ovaj projekt je poučavanje kroz suradnju i uporabu IC tehnologije, a koja zbližava i potiče učenike i nastavnike na kreativniji i kvalitetniji nastavni proces, s aktivnijim pristupom učenju i poučavanju. S obzirom da je riječ o relativno “svježem” projektu, Vidaković kaže kako njegov naziv još uvijek nije sastavljen, no već na idućem sastanku bit će defininaran službeni naslov projekta, kao i nositelji struke.
Ravnatelj isto tako napominje kako ova zadarska škola sa Slovenijom već godinama ostvaruje uspješnu suradnju i to od 2004. godine kada je u suradnji sa Zdravstvenom školom u Ljubljani pokrenula projekt pod nazivom “Znanje bez granica”.
– Projekt “Znanje bez granica” 2004. godine je bio pozvan na Međunarodnu Microsoft konferenciju u Londonu, odnosno konferenciju novih tehnologija u nastavi. Riječ je o projektu koji je tada u Londonu prošao veoma zapaženo, a što nas je dodatno motiviralo te potaklo da pokrenemo sličan projekt u Hrvatskoj, kazao je Vidaković, podsjetivši potom na projekt pod nazivom “E-medica” čiji je nositelj upravo Medecinska škola Ante Kuzmanića, a u sklopu kojega je prije nekoliko dana organizirana videokonferencija na kojoj su prijenos ginekološke operacije u zadarskoj Općoj bolnici izravno mogli vidjeti učenici Medicinskih škola u Bedekovčini, Bjelovaru, Vinkovcima, triju škola u Zagrebu, škola u Šibeniku, Splitu, Rijeci, potom zdravstvene škola u Ljubljani i Mariboru te Medicinski fakultet u Mostaru.
Vidaković je također pojasnio kako je upravo zbog ovako velikog angažmana škole na području unaprjeđenja kvalitete obrazovanja te sudjelovanja u svim međunarodnim projektima još prije dvije godine Zdravstvena škola iz Maribora zatražila suradnju koju su tek sad uspjeli ostvariti.
– Iako smo od mariborske škole poziv na suradnju dobili odavno, zbog velikog angažmana i sudjelovanja u brojnim projektima i aktivnostima, nismo stigli ovu suradnju ostvariti prije. Sad smo se konačno uključili, a prvi korak je bio posjet naših učenika ovoj slovenskoj školi, kazao je Vidaković, istaknuvši kako je daljnja suradnja osigurana, a ona je ionako svakodnevna, naravno, u obliku videokonferencija.
Uzvratni posjet
– U planu je uskoro započeti istraživanja koja će se paralelno odvijati u školi u Mariboru te u našoj školi, a čiji će se rezultati, odnosno stavovi, medicinski problemi i zahtjevi potom uspoređivati. Očekujemo, također, i uzvratni posjet učenika iz Maribora i to već u lipnju ove godine. Planiraju se i međusobni susreti nastavnika, kao i međusobni susreti strukovnih aktiva, kazuje ravnatelj, te napominje kako je ovakvo, kolektivno druženje, neprocjenjivo, jer za zdravstvene škole neophodno je učiti se i primjenjivati nove IC tehnologije koje se svakodnevno razvijaju i uvode u zdravstvene institucije.
Ravnatelj je pojasnio kako se ovaj projekt zapravo odvija kroz pet segmenata suradnje, a to je osim razmjene učenika, koja se već realizira, i izrada zajedničkih učeničkih ili nastavničkih projekata, potom spomenute videokonferencije, zajednička WEB stranica projekta te zajednički nastupi na europkom planu.
Spomenuta izrada zajedničkih projekata organizirat će se po timovima u obje škole koje će voditi predmetni ili strukovni nastavnici. Kako pojašnjava ravnatelj, u svakoj od škola timovi su sastavljeni od grupa učenika koje vodi nastavnik, a korištenjem IC tehnologija zajednički izrađuju odabrani projekt.
Za komunikaciju u izradi projekta timovi se koriste IC tehnologijama, a po završetku projekt se objavljuje na zajedničkim WEB stranicama, koja će biti na četiri jezika, odnosno hrvatskom, slovenskom, engleskom i njemačkom. Na njima će se pored svih novosti vezanih uz projekt donositi i zajednički radovi, pod-projekti, seminarski radovi učenika ili nastavnika, a najavljene su i nove akcije u projektu i suradnji ovih dviju škola.
Posljednji segment podrazumijeva zajednički nastup u europskim projektima, u sklopu kojeg će obje škole zajednički participirati u europskim projektima, kao i u projektu “E-medica”, prethodno spomenutom projektu povezivanja svih zdravstvenih škola Republike Hrvatske.