Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zahvalnost Bogu za Oblakovo služenje crkvi

Autor: Marija Ćurko

16.02.2009. 23:00
Zahvalnost Bogu za Oblakovo služenje crkvi

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nadbiskup Oblak svojim je životom svjedočio duboku i poniznu molitvu uz suradnju s Bogom koji sve može. To je rađalo sigurnošću da Duh Sveti iznova u takvim prilikama stvara novo i neslućeno za život jedne mjesne Crkve. Poznajem ga kao molitelja ustrajna i usrdna da se s ovom Crkvom ostvaruje volja Očeva u njezinom rastu, zadacima i poslanju. kazao je nadbiskup Prenđa


Svetu misu u katedrali sv. Stošije u Zadru u povodu prve godišnjice smrti zadarskog nadbiskupa mons. Marijana Oblaka, predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Poglavar zadarske Crkve u svojoj se propovijedi zahvalio vjernicima na sudjelovanju “u ovom vrhunskom molitvenom činu za blagopokojnog nadbiskupa Oblaka” uz prisjećanje na njegov život, a posebno na duhovnu baštinu koju je po svome djelovanju ugradio u nadbiskupiju.
– Obilježavamo godinu dana od smrti nadbiskupa mons. Marijana Oblaka ili njegova odlaska k Ocu. Pedeset godina obnašao je biskupsku službu, bio je toliko puta u ovoj katedrali, slavio euharistiju, prikazao žrtvu za mnoge koji su otišli s ovog svijeta. Ova sveta misa je znak vjere i zahvalnosti Bogu za dobra djela i njegovo služenje Crkvi.
– Naš blagopokojni nadbiskup mons. Marijan Oblak po Božjoj providnosti bio je uvršten u zbor apostolskih nasljednika na stolici zadarskih biskupa i nadbiskupa. Njegova služba zadarskoj Crkvi ulazi u otajstvo biskupskog služenja u cijeloj Kristovoj Crkvi. Evanđelje govori o Kristovom izboru dvanaestorice apostola. Poslanje koje je Isus ponudio apostolima mora trajati do kraja svijeta i vjekova. Isus kroz povijest odabire one koji će nositi život u Crkvi u svakom vremenu. I upravo u tome se očituje djelovanje apostolskih nasljednika i Pastira, a u tom smislu promatramo i djelovanje mons. Marijana Oblaka, kao i svih biskupa i svećenika. Tako se očituje uloga Učitelja, Pastira i svećenika koji kao dobri Pastiri bdiju nad povjerenim narodom. U zadarskoj Crkvi neprekinuto je apostolsko nasljedstvo od sredine 4. stoljeća, kad se spominje prvi zadarski biskup do našeg vremena, kazao je mons. Prenđa.
– Po katoličkoj nauci koju izlaže Crkva o svojim duhovnim pastirima vidimo život Pastira, biskupa naše Crkve mons. Marijana Oblaka koji je po polaganju ruku njegova prethodnika mons. Mate Garkovića od Krista pozvan da se pridruži zboru dvanaestorice te bude s Kristom u brizi za Njegovu Crkvu u Zadarskoj nadbiskupiji. Bilo je to 5. srpnja 1958. godine u ovoj katedrali. Od tada pa do svibnja 1968. kao pomoćni biskup pomagao je u upravljanju nadbiskupijom svome prethodniku mons. Garkoviću. Godine 1969. imenovan je rezidencijalnim nadbiskupom. Vodio je nadbiskupiju Zadarsku sve do 2. veljače 1996. godine. Kralj vjekova pozvao ga je k sebi u neprolaznu vječnost 15. veljače prošle godine, kaže u propovijedi mons. Ivan Prenđa. Dodao je kako se riječi iz Evanđelja o izboru i poslanju dvanaestorice bitno odnose na život i rad mons. Oblaka, uz povezanost s velikim Pastirom Isusom Kristom. Nadbiskup Prenđa je istaknuo i veliku obrazovanost mons. Oblaka, kao čovjeka zavidne intelektualne sposobnosti i teološke obrazovanosti te kao čovjeka široke kulture koju je upotpunjavao poznavanjem literature na svim glavnim europskim jezicima.
– Nadbiskup Oblak svojim je životom svjedočio duboku i poniznu molitvu uz suradnju s Bogom koji sve može. To je rađalo sigurnošću da Duh Sveti iznova u takvim prilikama stvara novo i neslućeno za život jedne mjesne Crkve. Poznajem ga kao molitelja ustrajna i usrdna da se s ovom Crkvom ostvaruje volja Očeva u njezinom rastu, zadacima i poslanju. Često je molio da sve oko njega, posebno prezbiterij duh svijeta ne napadne, duh ravnodušnosti pred potrebama Crkve i ljudi koji očekuju od nas jasan i snažan navještaj Evanđelja, istaknuo je nadbiskup zadarski. Također izdvojio je važnost svakodnevne molitve mons. Oblaka, zadarskoj zaštitnici svetoj Stošiji, kao važne zadaće.
– Poslanica Hebrejima nas potiče: “Spominjite se svojih glavara koji su vam naviještali Riječ Božju.” Mi smo, pak, baštinici poticaja Svetog pisma o tom duhovnom pristupu pred Bogom za naše mrtve, jer sveta je i pobožna misao moliti za mrtve. Zahvalan sam vam, dragi vjernici, za pridruženost ovom vrhunskom molitvenom činu naše Crkve, u ovoj presvetoj euharistiji koju prikazujemo Bogu za dušu našega nadbiskupa Marijana Oblaka. On je svojim dugim služenjem Crkvi i svojim nastojanjima dodavao Božju snagu i otvarao nove putove u njezinom apostolatu i radu, za njezino dobro, rast i napredak, čulo se u zaključku propovijedi.