Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mirnoću sačuvati do petka

Autor: Zlatko Horvat

16.02.2010. 23:00
Mirnoću sačuvati do petka


Bilo bi bolje da se utrka pomakla za jedan dan, ali ne možemo ništa promijeniti. Treba smanjiti tu jednu dozu napetosti. Kako bi Janica rekla, treba čekati što opuštenije – kaže Vedran Pavlek
Super-kombinacija alpinaca za olimpijska odličja u Whistler Creeksideu otkazana je u 4.45 sati ujutro, pet sati i 15 minuta prije planiranoga početka, zbog novoga snijega što se spustio preko noći. Ivica Kostelić, Natko Zrnčić-Dim i Ivan Ratkić mogli su produžiti sa snom, umjesto utrke za odličja dobili su – slobodan dan. Odgoda utrke, treća na ovim Olimpijskim igrama u alpskom programu (ne računajući otkazane treninge), ovoga puta zbog novoga snijega, ali i mekane podloge na donjem dijelu staze, novi je udarac za organizatore. Novi termin utrke, koji još mora biti potvrđen je – petak. Danas bi se trebao voziti spust za skijašice, sutra njihova super-kombinacija, kao i novi trening spusta za kombinatorce, dok je za Ivicu Kostelića i Natka Zrnčića-Dima petak “dan D”.
– Ne sjećam se da je ikad bilo toliko odgoda treninga i utrka na Zimskim olimpijskim igrama. No, to nije ništa novo za Vancouver i Whistler. No, mi tu ne možemo ništa promijeniti. Što je, tu je, treba biti strpljiv. Umjesto utrke skijaši imaju slobodan dan. Takav plan napravljen je već poslije spusta jer se moglo očekivati da će biti novoga snijega. Zato smo još u ponedjeljak odlučili da skijaše nećemo buditi ako ne bude utrke. Budući da je utrka već bila otkazana u 4.45 ujutro, mogli su produžiti sa spavanjem – kaže Vedran Pavlek, direktor reprezentacije.
Postoji mogućnost da se danas održi trening spusta uoči kombinacije, ali četvrtak je izgledniji termin.
– Ako ne bude treninga spusta, trenirat ćemo slalom, a potom u četvrtak će naš trio voziti trening spusta.
Pavlek je sms porukama reprezentativcima proslijedio vijest o otkazivanju utrke, u kojoj Hrvatska ima prigodu osvojiti odličje. Ivica Kostelić jedan je od najvećih favorita, ali ni Natko Zrnčić-Dim nema slučajno broncu sa Svjetskoga prvenstva u toj disciplini iz Val d’Iserea prošle godine.
– Svi ovi otkazi remete program, ali remeti svima i u tim uvjetima treba ostati koncentriran. Mislim da bi bilo bolje da je sve išlo po programu, na to smo bili naštimani i spremni, ali utrke nisu otkazivane samo nama, već svima. I na to se treba prilagoditi. Ono što je najvažnije su utrke naših i na njih se treba koncentrirati, naši skijaši trebaju ostati spremni i odmorni cijelo ovo vrijeme.
Ante Kostelić je poslije spusta u ponedjeljak poželio da se super-kombinacija pomakne barem za jedan dan. Smatrao je da bi to bilo idealno za Ivicu. Prošao je spust, dobio prigodu za malo predaha, a mogao bi odraditi i nekoliko slalomskih rundi. To bi bila idealna priprema za napad na vrh postolja. No, Gips nije mogao računati da će novi snijeg pomaknuti utrku za tri dana budući da su sada u prvi plan iskočile dame, koje su u ponedjeljak uspjele odvoziti prvi trening, podijeljen u – dva segmenta staze.
– Za nas bi zaista bilo idealno da se danas vozi super-kombinacija. Činjenica je da je Ivicu i Natka olimpijski spust dosta iscrpio. Rekao bih više psihički nego fizički jer nije to običan spust. Bilo bi bolje da se kombinacija pomakla za jedan dan, ali ništa tu ne možemo promijeniti. Treba smanjiti tu jednu dozu napetosti, jer svi iščekuju tu utrku. Kako bi Janica rekla – treba čekati što opuštenije. Sada tu kreće psihologija, apsolutno. Netko će biti nervozan zbog nove odgode, a nekome to odgovara. U svemu tome treba ostati hladne glave.
Odgoda je dobrodošla Natku Zrnčiću-Dimu, kojem je nastup u spustu uzdrmao samopouzdanje.
– Natko je u utrci vozio previše pregrubo, nije amortizirao nijednu grbu, što se na ovakvoj stazi ne može. Nadam se da će izvući pouke, jer on ipak nije vozio jedan trening. Dobro je za njega što će moći voziti još jedan trening kako bih još bolje upoznao stazu. S druge strane, nisam siguran da je ovaj novi scenarij najidealniji za Ivicu. No, tu ne možemo ništa promijeniti. Ivica je sam rekao da bi volio voziti taj trening jer mu se četiri dana bez treninga spusta čini prevelikim razmakom. Želi još jednom upoznati tu jutarnju vidljivost pod uvjetom da vrijeme bude sunčano. Takva je i prognoza, šest dana sunca!


Županić: Nema dogovora o Fakovom odlasku u Sloveniju


Ponukan nekim napisima oko navodne promjene državljanstva Jakova Faka, predsjednik Hrvatskog biatlonskog saveza Nikola Županić još se jednom odlučio oglasiti.
– Između Hrvatskog biatlonskog saveza i Slovenskog biatlonskog saveza nije postignut nikakav dogovor o promjeni državljanstva Jakova Faka, niti se ikada o tome razgovaralo. Mi imamo odlične odnose sa slovenskim savezom, a suradnja je obostrana. U proljeće i ljeto oni se pripremaju u Hrvatskoj, a na zimu u Sloveniji – pojasnio je Županić, dodavši, što nam je naglasio i dan ranije na podjeli medalja, kako se već godinu dana pregovara s trenerom Urošem Velepecom oko prelaska u Hrvatsku.