Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Obuka automehatroničara i na audiju

Autor: Anita Ćustić

16.02.2010. 23:00
Obuka automehatroničara i na audiju

Foto: Adam VIDAS



Dobili smo jednu ponudu i to programski paket koji podrazumijeva vozilo, softwer i upravljačku ploču, takozvani “can bus”, te edukaciju naših nastavnika u trajanju od tjedan dana u audijevoj tvornici, kazao je Tomčić, naglasivši da je cijeli ovaj paket vrijedan 9.600 eura
Za zanimanje automehatroničar u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića obrazuje se već druga generacija učenika, a poznato je da je riječ o novom usmjerenju nastalom iz potrebe za usklađivanjem školskog sustava s tržištem rada, a koje sadržajno pokriva prijašnja zanimanja automehaničar i autoelektričar.
Nakon što je prilikom samog uvođenja novog zanimanja škola dobila i opremu potrebnu za provođenje nastave i to novi automobil marke “golf 5”, nedavno je svoju opremu upotpunila novim vozilom marke audi “A4 avant”. “Golf 5” automobil je s kompletnim pogonom te ugrađenim i mogućim pogreškama koje će jednog dana učenike zateći na radnom mjestu, a audi je opremljen sa svom opremom koju jedan automobil može imati.
– Automobil koji smo i do sad imali, golf, ‘benzinac’ je i imali smo potrebu za automobilom s pogonom na ‘dizelsko’ gorivo. Zato smo stupili u kontakt s tvornicom audi u Njemačkoj i to u Ingolstadtu te im iznijeli svoje želje i potrebe. Od njih smo dobili jednu ponudu i to programski paket koji podrazumijeva vozilo, softwer i upravljačku ploču, takozvani ‘can bus’ te edukaciju naših nastavnika u trajanju od tjedan dana u audijevoj tvornici, kazao je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, naglasivši da je cijeli ovaj paket vrijedan 9.600 eura, a financiran je isključivo vlastitim sredstvima škole.
Za razliku od nekadašnjeg motora automobila “zastava 101”, na kojemu su učile generacije automehaničara, koji je služio isključivo za praktičnu nastavu učenika, današnja je oprema jednako prilagođena i teoretskom dijelu nastave kao i vježbama.
Kako navodi Tomčić, novim audijem školska je radionica u kojoj se školuju automehatroničari u potpunosti opremljena, iako je svjestan da s obzirom da automobilska industrija konstantno napreduje, neće dugo biti tako.
– Sada su definitivno ostvareni optimalni uvjeti za školovanje za nova zanimanja i sa sigurnošću mogu reći da će po završetku obrazovanja naši učenici steći sve potrebne kompetencije za tržište rada. Ovo dva automobila isključivo se koriste u radionici za edukaciju, a osim prvog, drugog i trećeg razreda zanimanja automehatroničara, ovdje nastavu obavljaju i učenici za zanimanje tehničara za vozila i vozna sredstva, kaže Tomčić.
Ono što Strukovna škola Vice Vlatkovića dobiva ovim napretkom jest prvenstveno suvremeni nastavi plan i program koji je koncipiran temeljem polja znanja, a ne predmeta, jer praktična se nastava izvodi simulacijom stvarnih obrazovnih situacija koje čekaju učenike u automehaničarskoj radionici.
Nastava se bazira na individualnom radu učenika, odnosno radu u manjim grupama pri kojem nastavnik samo vodi učenike, a oni samostalno dolaze do rješenja problema. Sva ova sofisticirana oprema omogućuje relevantnu obradu svih tehnologija koje se javljaju u automehanici.