Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Proširenje ceste i izgradnja nogostupa i javne rasvjete

Autor: Velimir Brkić

16.02.2010. 23:00
Proširenje ceste i izgradnja nogostupa i javne rasvjete

Foto: Velimir BRKIĆ



Proširenje ceste od 3 do 5,5 metara, od Buovaca do Vidaića u Murvici Gornjoj u dužini od 600 metara javnim natječajem povjereno je javnom poduzeću Ceste Zadarske županije. Sveukupna vrijednost radova iznosi oko 700.000 kuna, kaže Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik
Najveći dio investicija Općine Poličnik odnosi se na vlastita ulaganja. Osim nastavka radova na komunalno infrastrukturnim projektima otvorenim protekle godine te katastarskoj izmjeri k.o. Poličnik vrijednoj 4 milijuna kuna, otvoreno je još nekoliko novih radilišta – proširenje i asfaltiranje lokalne ceste Buovci – Vidaići u Murvici Gornjoj te izgradnja nogostupa s rasvjetom u naseljima Visočane, Rupalj i Lovinac.
Proširenje ceste od 3 do 5,5 metara, od Buovaca do Vidaićima u Murvici Gornjoj u dužini od 600 metara javnim natječajem povjereno je javnom poduzeću Ceste Zadarske županije. Sveukupna vrijednost radova iznosi oko 700.000 kuna, rekao je općinski načelnik Davor Lončar.
Shodno poslovima tekućeg održavanja što ih je za ovu godinu zacrtala općinska uprava u Poličniku na dijelu županijske ceste Poličnik -Poljica Brig koja prolazi kroz Visočane upravo se radi nogostup i postavlja javna rasvjeta u ukupnoj dužini od 1.100 metara. Općina je iz vlastitih sredstava uložila 400.000 kuna, dok radove također izvode Ceste Zadarske županije.
U Ruplju će se graditi 800 metara nogostupa u vrijednosti od 200.000 kuna, a u Lovincu 900 metara dužnih nogostupa sveukupne vrijednosti 210.000 kuna osiguranih iz općinskog proračuna. Nakon što je proveden javni natječaj za najpovoljnijeg izvođača, u Ruplju je izabrano poduzeće Ceste Varaždin, a u Lovincu građevinska tvrtka Kruševo-Put, pojašnjava Lončar ističući da će se ovim projektima steći sigurniji uvjeti svih sudionika u prometu, naročito školske djece.
No potpuno zadovoljstvo općinske uprave zbog uspješne realizacije zacrtanih projekta sputava to što više od tri četvrtine obiteljskih kuća na području Općine Poličnik nema građevinsku dozvolu ni riješene vlasničke odnose, a većina katastarskih knjiga potječe još iz vremena Austro-Ugarske!
Upravo je to jedan og glavnih razloga da nakon ulaganja 25 milijuna kuna u vodoopskrbu Suhovara, Visočana i Dračevca Ninskog još u domaćinstvima nije potekla voda iz vodovodnih slavina. Unatoč tomu što i u Ustavu RH stoji obveza da se svakom osigura pitka voda, žali se Lončar, dodajući da su najugroženija domaćinstva ona koja nisu bila u sustavu poslijeratne obnove.
Na području Zadarske županije ulažu se stotine milijuna kuna u gradnju vodovodne mreže. No, došlo se u jednu apsurdnu situaciju da vam kroz naseljena mjesta prolazi cjevovod i voda, a da ljudi ne mogu imati vodu samo zato što su kuće sagrađene nakon 1968. godine. Zbog takvih propisa događa se nepravda, a nemoćan je i zadarski Vodovod.
Brojni projekti idu naprijed, ali ne i onaj vodoopskrbni iako nam je primarni cilj u svaku kuću dovesti vodu. Štoviše, voda iz vodovodnih cijevi došla je do parcela, ali zbog nerazumljivih odluka i izostanka uvida u život na terenu voda još uvijek nije potekla do domaćinstava, kaže Davor Lončar, dodajući da je trenutačno najveći problem općine Poličnik rješavanje priključaka domaćinstva na vodovodnu mrežu.
Zadarska županija uputila je službeni zahtjev Uredu za zakonodavstvo da se izmijeni sporni članak 34. Zakona o komunalnom gospodarstvu, koji propisuje da sve uvjete treba zadovoljiti za dobivanje priključaka na komunalnu infrastrukturu.