Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Umjesto 30. ožujka, prvi let za London iz Zadra tek 2. lipnja

Autor: Siniša Klarica

16.02.2010. 23:00
Umjesto 30. ožujka, prvi let za London iz Zadra tek 2. lipnja

Foto: Sebastian GOVORČIN



Vijest je stigla u pomalo nezgodan trenutak, tek koji dan nakon što je baš u Zračnoj luci Zadar ministar turizma Damir Bajs potpisao ugovore o sufinanciranju promidžbe avio-kompanija i to na njihovim vlastitim internetskim stranicama
Umjesto 30. ožujka poznata “low-cost” zračna kompanija Ryanair ove godine otvara sezonu letova iz Zadra za London tek 2. lipnja. Iako informacija još nije službeno potvrđena, putnici koji su namjeravali bukirati karte za Zadar bili su nemalo iznenađeni tim više što je na internetskim stranicama Ryanaira još uvijek „svijetlio” 30. ožujak kao datum početka sezonskog reda letenja na relaciji Zadar – London. Kad su se putnici raspitali u Zračnoj luci Zadar, dobili su isti odgovor da „rajanovci” počinju s letenjem predzadnjeg dana ožujka.
Vijest je svakako stigla u pomalo nezgodan trenutak, tek koji dan nakon što je baš na Zračnoj luci Zadar ministar turizma Damir Bajs potpisao ugovore o sufinanciranju promidžbe avio-kompanija i to na njihovim vlastitim internetskim stranicama. Bajs je rekao da će ovaj novac poreznih obveznika, zračni prijevoznici dobiti po obavljenom poslu. U tu svrhu, Zadarska županija je prošle godine doznačila Zračnoj luci Zadar 688.395,26 kn. ili 93.930 eura. Grad Zadar doznačio je prošle godine čak 181.598,00 eura što je inače 29 posto iznosa ukupne promidžbe.
Na drugu stranu, Zračna luka Zadar jedina je hrvatska zračna luka koja bilježi rast prometa. Za tako dobre rezultate putničkog prijevoza i uvođenje novih zračnih linija, kažu u Zadarskoj županiji, svakako je zaslužan model zajedničkog oglašavanja i turističke promocije naše destinacije na web-stranicama. Tako je 2008. zaključena s 158.000 putnika, dok se 2009. ostvarilo predviđanje od 215.839 putnika. Usporedbe radi, u Zadarskoj županiji prošle godine je službeno boravilo 1.104.809 turista. Međutim, to je za 4 posto manji broj turista nego u 2008.
Poslovna politika Ryanaira jest da promptno reagira na promjene koje se događaju na tržištu pa smo tako doznali da su ovoj kompaniji bili nezadovoljni „bookingom” u predsezoni i posezoni i to ne samo za Pisu i Edinburgh, nego i za London, možda najvažniju, ne i trenutačno najjaču destinaciju. Pa ipak, kaže direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić Bakrač, ove godine su planirana ukupno 502 leta Ryanaira, što je 30 posto više nego lani, upravo zbog uvođenja novih destinacija. Što više, planira se prevesti 448.345 putnika što je čak 37 posto više nego lani. Optimizmu mjesto daju i vrlo dobre turističke brojke koje Zadarska županja iskazuje u prosincu prošle godine i siječnju ove godine, čime se nadmašuju neke hrvatske cjelogodišnje destinacije. No, one nisu bile dovoljne Ryanairu za „strpljenje” na relaciji London što je u ovom recesijskim vremenu, sasvim uobičajeno poslovno razmišljane i u mnogih drugih avio-kompanija.