Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kako od amatera postati profesionalac

16.02.2011. 23:00
Kako od amatera postati profesionalac


U pogledu na prekrasne fotografije morskog svijeta ostajete bez daha i poželite da i vi nešto slično napravite. Uz pomoć najobičnije plastične maske i disalice, te digitalca koji se donekle može smočiti, a danas ih ima mnogo na tržištu, to i možete. Na prošlom Morskom utorku u Gradskoj knjižnici Zadar Mirko Belošević održao je predavanje na temu “Podvodna fotografija za svakoga”. Na predavanju je, uz prikaz vlastitih podvodnih fotografija, uslikanih običnim digitalcem, objasnio kako napraviti odlične slike podvodnog svijeta čak iako ste obični amater koji na fotoaparatu zna samo stisnuti dugme za okidanje.
Mirko Belošević, inače profesionalac za morsku akvaristiku, a može se reći i fotografiju, odlučio je svoje veliko znanje podijeliti s amaterima koji vole fotografiju.
– Poželjno je samo da aparat može ići u vodu i da osoba koja slika zna plivati, a čak iako ne plivate plićaci su bogati životom od kojeg mogu nastati odlične fotografije, uputio je Belošević goste predavanja prije nego je prešao na konkretne savjete.
Na samom početku predavanja, koje je cijelo vrijeme bilo praćeno skicama i fotografijama na projektoru, Belošević je predstavio neke od aparata za podvodnu fotografiju, ali i napomenuo kako je danas prilično lako naći digitalac koji može ići u vodu do određene dubine. Nakon što je potencijalne buduće fotografe morske fotografije upoznao s fotoaparatima upozorio je na neke oda najčešćih poteškoća pri snimanju fotografije u vodi kao što su lom svjetlosti, prividno uvećanje predmeta, svjetlost i gubitak boje na određenim dubinama i slično. A zatim je dao i neke savjete kako riješiti ove probleme pa je istaknuo kako je bitno što više se približiti motivu, izoštravanje na očima motiva, strpljenje, paziti da se motiv ne preplaši i slično.
Predavanje je završeno kako je i započelo, u vedrom tonu s nekoliko pitanja i kratkom diskusijom o podvodnoj fotografiji.