Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

(Ne)ostvariva reforma Hitne

16.02.2011. 23:00
(Ne)ostvariva reforma Hitne


Potrebno je još mnogo rada i edukacije da bi se ovaj sustav primijenio. Moramo biti svjesni da nemamo dovoljan broj liječnika, da imamo otoke i zaleđe koji su teško dostupni i još mnogo problema koji kompliciraju cijelu priču, rekao je dr. Robert Županović, pomoćnik ravnateljice Doma zdravlja Zadarske županije
Projekt reorganizacije sustava Hitne medicinske službe idealno je zamišljen i fantastično isplaniran, ali kako će se on provesti tek trebamo vidjeti. Potrebno je još mnogo rada i edukacije da bi se ovaj sustav primijenio. Moramo biti svjesni da nemamo dovoljan broj liječnika, da imamo otoke i zaleđe koji su teško dostupni i još mnogo problema koji kompliciraju cijelu priču, rekao je dr. Robert Županović, pomoćnik ravnateljice Doma zdravlja Zadarske županije.
Specijalizacija hitne medicine
Kazao je da još uvijek ne zna kako će se urediti, na primjer, prijevoz pacijenata s otoka jer je projekt osnivanja Županijskog zavoda za hitnu medicinu trenutačno tek u fazi pravne procedure. Naime, trenutačno se čeka rješavanje papirologije, registracija Zavoda te dovršetak pravne procedure nakon koje će se izabrati ravnatelj. Osnivanjem Zavoda za hitnu medicinu odvojit će se sanitetski prijevoz pacijenata, koji će pripasti pod Dom zdravlja Zadarske županije, pa će se Hitna baviti isključivo hitnim slučajevima, za razliku od sadašnje situacije kada rade i sanitetski prijevoz.
– Županijski zavod za hitnu medicinu će u naslijeđe dobiti jedan dio prostora u Domu zdravlja Zadarske županije. Sadašnja Hitna pomoć će se podijeliti pa će jedan dio pacijenata, i to oni kojima je život ugrožen, ići u Opću bolnicu Zadar, gdje će se oformiti Centralni hitni prijem, a drugi pacijenti, koji nisu životno ugroženi, ići će u sadašnju Hitnu. Ovdje će se, također, oformiti i Centar za opću medicinu, koji će organizirati Dom zdravlja. U Centru za opću medicinu liječnici opće medicine primat će pacijente kojima treba liječnička pomoć koja nije hitna, objasnio je Županović rekavši da trenutačno rade na nekoliko paralelnih projekata čijim dovršetkom će se dobiti odvojen sanitetski prijevoz, hitna medicinska pomoć te centar za opću medicinu i stomatologiju.
Županović smatra da će se i građani trebati prilagoditi novom načinu rada hitnih službi, a isto će morati učiniti i djelatnici, koji će morati proći i dodatnu edukaciju. Naime, u Hrvatskoj se prvi put uvodi specijalizacija hitne medicine za liječnike te specijalističko usavršavanje za medicinske sestre i tehničare.
Centralni hitni prijem
Zbog manjka liječnika u resornom ministarstvu odlučili su oformiti dvije vrste timova koji bi pokrivali Mrežu hitne medicinske pomoći. Ta mreža pokrit će cijelu Hrvatsku tako da će u radijusu od 25 kilometara postojati najmanje jedan hitni medicinski tim. No, za to je nužno osigurati edukaciju liječnika te medicinskih sestara i tehničara. Naime, u Timu 1 bit će liječnik specijalist hitne medicine s jednim tehničarem i vozačem, dok će Tim 2 biti bez liječnika. Ovaj tim imat će dva medicinska tehničara, od kojih je jedan prošao specijalističko usavršavanje, te vozača. Timovi drugog tipa bili bi dovoljno stručni da spase nečiji život, pruže mu najnužniju pomoć i dovezu ga do najbližeg liječnika ili bolnice gdje će životno ugroženi pacijenti biti primljeni na centralni hitni prijem.
– Prema planu resornog ministarstva sve akutne bolnice organizirale bi centralni hitni prijem. Trenutačno većina bolnica u Hrvatskoj nema centralni hitni prijem već svaki odjel ima svoj hitni prijem. Intencija je da pacijent ne ide od odjela do odjela već da mu se hitna pomoć pruži na jednom mjestu, objasnio je Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice. Dodao je da su oni planirali Centralni hitni prijem urediti u prostoru nekadašnje stare bolničke kuhinje. Ipak, istaknuo je da bolnica nema novaca za uređenje prijema već će u tome morati pomoći ministarstvo.
I Županović i Nakić vjeruju da je ova reforma dobra i da će koristiti i pacijentima i medicinskim službama. Nakić smatra da je formiranje Centralnog hitnog prijema biti dobro jer će se sve nalaziti na jednom mjestu i pacijent neće morati ići od odjela do odjela, već će im odmah biti pružena pomoć ili će nakon pregleda biti upućivani dalje. Ovaj će posao obavljati isključivo specijalisti hitne medicine. Nakić je istaknuo da će tražiti dozvolu da liječnici specijaliziraju hitnu medicinsku pomoć i u zadarskoj bolnici čim to budu mogli. Županović vjeruje da će nov način rada i ustroja hitne medicinske pomoći i ostalih službi biti bolji od dosadašnjeg jer će olakšati posao djelatnicima. Osim toga bit će dobar i za pacijente jer će se smanjiti gužve i točno će znati gdje potražiti pomoć.