Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Šest Zadrana u lovu na odličja i norme

16.02.2011. 23:00
Šest Zadrana u lovu na odličja i norme


Ukupno se očekuje nastup 23 skakača iz šest hrvatskih klubova, uz Zadar i Arno svoje predstavnike šalju i zagrebački klubovi Trešnjevka, Dive i Feniks, a iz Splita dolaze natjecatelji Dupina
Na bazenu na Višnjiku ovaj vikend se održava Zimsko seniorsko Prvenstvo Hrvatske u skokovima u vodu. Na natjecanju koje počinje sutra navečer, a završava u subotu nastupit će i šest predstavnika iz dva zadarska kluba, Zadra i Arna. Ukupno se očekuje nastup 23 skakača iz šest hrvatskih klubova, uz Zadar i Arno svoje predstavnike šalju i zagrebački klubovi Trešnjevka, Dive i Feniks, a iz Splita dolaze natjecatelji Dupina. Za Zadar, koji je i organizator natjecanja, nastupit će Marcela Marić koja će skakati sve discipline, osim sinkro skokova te Maro Marić kojeg očekuju nastupi u svim disciplinama. Arno na natjecanje šalje četiri aduta među kojima nema Nikoline Tokić, kanadske Hrvatice koja je na posljednja tri PH nastupala za Arno.
– Nikolina trenutačno ima obveza na studiju u Kanadi i odlučila je preskočiti ovo natjecanje. Dogovor je da će u Hrvatsku doći ovo ljeto i to na seniorsko Prvenstvo Hrvatske – kaže Arno Longin, trener kluba koji nosi njegovo ime. Nedolazak na Zimsko PH za Tokić znači i da će propustiti Europsko prvenstvo koje se početkom ožujka održava u Torinu (Italija). Longin dodaje da će od njegovih skakača nastupiti Roko Čirjak, Josip Karuc, Dora Smolić i Marta Basioli.
– S obzirom da su svi oni još uvijek juniori teško je očekivati da mogu ostvariti normu za Europsko prvenstvo – dodaje Longin.
Normi za EP nadaju se Marcela Marić i njen trener Marko Sutlović. Marcela je prošle godine prvi put nastupila na EP-u za seniorke u Budimpešti i iskustvo s toga natjecanja trebalo bi još pomoći u ostvarenju ovogodišnje norme.
– Marcela može skočiti normu na 1 i 3 metra, s tim da nešto veće izglede ima na 3 m. Sezona je tek na početku tako da ne znamo kakve rezultate možemo očekivati, no plasman na EP bi nam dobro došao – dodaje Sutlović uz objašnjenje da Marcela neće skakati sinkro skokove jer “nema s kim”.
Natjecanje počinje u petak u 19 sati sinkro skokovima s daske 3 m, a nastavlja se u subotu u 9.30 sati te u subotu poslijepodne od 16.30 sati. U sklopu svečanog otvaranja (subota 16.30 sati) bit će proglašenje najboljih skakača za 2010. godinu te će se podijeliti diplome polaznicima Hrvatske olimpijske akademije za izobrazbu trenera koji su uspješno završili akademiju za trenera skokova u vodu u trajanju od dvije godine.
 


Šime Perić propušta PH


Šime Perić, dugogodišnji najbolji seniorski skakač u Hrvatskoj, zbog pomalo bizarnog razloga propustit će PH. Perić je krajem prošlog ljeta napustio KSV Zadar, a novi klub još nije pronašao. Točnije, propustio je prijelazni rok te je tako ostao bez kluba. Kao i u slučaju Nikoline Tokić, Perić zbog nenastupanja na PH više nema mogućnost ostvariti normu za EP.
– U ožujku je novi prijelazni rok i tada se nadam da ću potpisati za svoj novi klub. Hoće li to biti Rijeka ili neki drugi klub još uvijek ne znam. Na PH sam mogao nastupiti kao član Saveza, bez obzira što nemam klub, no to sam odbio – kaže Perić koji će ovaj vikend primiti priznanje Hrvatskog saveza skokova u vodu za najboljeg skakača za prošlu godinu.




 


Prvi put ekipni skokovi


Uz uobičajene skokove s daske 1 m i 3 m, s tornja 5 metara te sinkroniziranih skokova s daske 3 metra na PH skakat će se i jedna nova disciplina – ekipni skokovi. U ovoj disciplini svaku ekipu (klub) predstavljaju dva skakača, jedan muški i jedan ženski. Oboje skaču s daske 3 m i s tornja, ukupno šest različitih skokova. Zajednički zbroj bodova oba skakača čine rezultat ekipe. Ovo je nova disciplina koja se probno prvi put uvela u Budimpešti na EP-u 2010. godine.