Stižu helikopteri za hitnu na otocima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
helikopter
Helikopteri bi trebali ubrzati prijevoz pacijenata s otoka

Hitna služba do kraja godine bit će pojačana sa 128 novih vozila i novom opremom za hitnu medicinsku pomoć ukupne vrijednosti od 106 milijuna kuna, a do 2013. godine otoci južnog i sjevernog Jadrana dobit će šest brzih brodova ambulanti i helikoptere namjenjene prijevozu hitnih pacijenata, najavio je ministar zdravstva Darko Milinović na jučerašnjoj prezentaciji reforme na kojoj je liječnicima podijelio 27 rješenja o specijalizaciji hitne medicinske pomoći.

Uz potporu Svjetske banke, u okviru reforme koja je započela 2009. godine, do 2013. godine imat ćemo oko 200 liječnika i 220 medicinskih sestara i tehničara sa specijalizacijom iz hitne medicine, licencirane medicinske sestre i tehničare koji će bez pratnje liječnika ići na manje zahtjevne intervencije, objedinjeni bolnički prijem u svim akutnim bolnicama te domovima zdravlja u Senju i Metkoviću koji su od najbliže bolnice udaljeni 100 kilometara. Otvorit će se 103 punkta hitne medicine pri centrima obiteljske medicine, sve će županije dobiti svoje zavode hitne medicine.

Danas samo 40 posto stanovnika Hrvatske u velikim gradovima ima dobro organiziranu hitnu medicinsku službu, dok je za ostalih 60 posto, ili za čak 83 posto površine Hrvatske, ta skrb vrlo neujednačena. Tako Zagreb ima po jedan punkt hitne pomoći na 60.000 stanovnika, Rijeka po jedan punkt na 100.000 stanovnika, u Istri jedan punkt hitne pomoći pokriva 25.000 stanovnika, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji čak 70.000 stanovnika, ilustrira ministar.

- Međimurska i Varaždinska županija, primjerice, imaju sedam timova hitne medicinske pomoći, a toliko timova ima od Zagreba do Dugopolja. Reformom hitne medicinske pomoći u naredne dvije godine svi će krajevi Hrvatske biti ravnomjerno pokriveni hitnom službom, usluga će biti ujednačena, a zdravstveno osoblje imat će bolje uvjete rada i manju mogućnost pogreške - ističe Milinović. Slučajevi u kojima obiteljski liječnik ostavlja desetke pacijenata u ordinaciji da bi pokrio hitni slučaj, ovom će reformom, tvrdi ministar, postati prošlost. Državni proračun reforma će stajati ukupno 72 milijuna eura, a 18,1 milijun osiguran je kreditom Svjetske banke.

Vozilo hitne za 10 minuta
U urbanim sredinama od dojave hitnog slučaja do dolaska vozila hitne pomoći trebat će 10 minuta, a u ruralnim najviše 20 minuta u 80 posto poziva, naveo je ministar. Vrijeme od dojave do zbrinjavanja pacijenta u hitnoj medicinskoj pomoći kretat će se u okvirima tzv. zlatnog sata, koji postotak preživljavanja povećava za 30 do 50 posto, a na godišnjoj razini trošak novog sustava hitne pomoći u zdravstvenom proračunu bit će veći za 94 milijuna kuna.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno