Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stižu predispisi

16.02.2011. 23:00
Stižu predispisi


Korisnici će podnositi jedinstveni zahtjev koji obuhvaća izravna plaćanja za biljnu proizvodnju, izravna plaćanja za stočarsku proizvodnju i IAKS ruralne mjere. Kako su istaknuli predavači, tijekom veljače na kućne adrese poljoprivrednika koji su u Upisniku poljoprivrednika i izvršili ARKOD stizat će predispisi
U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac održano je savjetovanje za poljoprivrednike s područja Benkovca i susjednih mjesta, a predavanja su održali viši stručni suradnici Hrvatske poljoprivredne komore Ispostave Benkovac Ana Grgas i Zvonimir Vlatković.
Poljoprivrednici su informirani o novom sistemu zahtjeva za poticaje. Naime, u provedbi potpora za 2011. godinu ARKOD parcela je referentna, a 2011. godine referentno razdoblje za utvrđivanje visine nacionalne rezerve, odnosno gornja granica nacionalne rezerve se utvrđuje na razini plaćanja u referentnom razdoblju. RH će osigurati nacionalna sredstva za državnu pomoć u prijelaznom razdoblju za poljoprivrednike u posebno osjetljivim sektorima tijekom razdoblja od 2012. do 2014. Korisnici će podnositi jedinstveni zahtjev koji obuhvaća izravna plaćanja za biljnu proizvodnju, izravna plaćanja za stočarsku proizvodnju i IAKS ruralne mjere. Kako su istaknuli predavači, tijekom veljače na kućne adrese poljoprivrednika, koji su u Upisniku poljoprivrednika i izvršili ARKOD, stizat će predispisi. Predispis poljoprivrednik može preuzeti u Regionalnim uredima Agencije za plaćanja, a bit će dostupan i putem interneta. Predispis sadrži: tiskane listove A, B, C, D, E, F i grafičke materijale iz ARKOD sustava, upute za korisnike, pismo ministra, korisničko ime i lozinku te punomoć. Popunjavanje zahtjeva je isključivo putem interneta – koristeći AGRONET sustav. U AGRONET se pristupa na www.apprrr.hr putem korisničkog imena i zaporke koju poljoprivrednik dobiva u Agenciji, a sadrži podatke iz Upisnika poljoprivrednih gospodarstava, pregled podataka iz ARKOD sustava i elektroničko popunjavanje zahtjeva za potporu. U zahtjevu je potrebno prijaviti korištenje svih poljoprivrednih površina koje se koriste bez obzira je li za njih podnosi ili ne podnosi zahtjev za potporu.
U slučaju da je korisniku potrebna pomoć pri popunjavanju zahtjeva, na njegovo traženje pomaže mu Agencija, HPA i HPK (HZPSS).
Elektronički popunjen i ispisan zahtjev, potpisuje nositelj poljoprivrednog gospodarstva i dostavlja Regionalnom uredu Agencije za plaćanja poštom ili neposredno (listovi A, B, C i D) od 1. ožujka do 15. svibnja (do 16. svibnja 2011.). Zahtjevi se mogu zaprimati i 25 kalendarskih dana nakon roka uz smanjenje visine plaćanja 1% po radnom danu kašnjenja. Ovdje je naglašeno da će se zahtjev podnesen nakon 25 kalendarskih dana nakon roka, točnije 10. lipnja 2011., smatrati nepravovremeno podnesenim i neće se razmatrati.
Osim predispisa nazočnima je prezentirana i sljedivost u provođenju već predstojećih uredbi EU i hrvatskih propisa s područja zaštite prirode i okoliša te zaštite zdravlja ljudi i životinja u poljoprivrednoj proizvodnji s ciljem promicanja održive proizvodnje. A, kako su istaknuli predavači višestruka sukladnost nije vezana uz to što i koliko tko proizvodi. Nepridržavanje uvjeta višestruke sukladnosti ima za posljedicu umanjenje ili gubitak prava na izravna plaćanja. Dakle, uvjeti višestruke sukladnosti su minimalni zahtjevi upravljanja na poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno obvezni postupci kojih se moraju pridržavati poljoprivredna gospodarstva u obavljanju poljoprivredne djelatnosti, a vezani su uz zaštitu okoliša, zdravlje ljudi, životinja i bilja te dobrobit životinja, dobru poljoprivrednu i okolišnu praksu.