Sudar MIG-ova skrivili piloti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marko GRACIN
Još se oporavlja - Marija Klipa s kćeri Vesnom Tomić

Za pad i uništenje dvaju zrakoplova MIG-21, u nesreći koja se dogodila 23. rujna na vojnom poligonu u Slunju, kriv je sudar prouzročen kombinacijom nepovoljnih meteoroloških prilika i ljudskog faktora. Taj je zaključak MORH-ovog povjerenstva za utvrđivanje uzroka nesreće prezentiran novinarima jučer u prostorijama Ministarstva obrane.

- Ministarstvo je upoznalo nadležno županijsko državno odvjetništvo s ovim izvješćem. Naložio sam Glavnom stožeru da formira novo povjerenstvo koje će ispitati odgovornost u cijeloj liniji zapovijedanja, rekao je na konferenciji za novinare ministar obrane Davor Božinović.

Najkraće sažet, zaključak povjerenstva glasi: zbog nepovoljne meteorološke situacije, piloti dvaju zrakoplova nisu letjeli na planiranim pozicijama leta, zbog čega je došlo do sudara.

Preniski oblaci

Glavni vojni zrakoplovni inspektor i predsjednik povjerenstva Goran Strmečki kazao je da se tog jutra meteorološka situacija u zračnom prostoru iznad poligona tri puta rapidno mijenjala. U trenutku nesreće oblaci su bili preniski, u što su se novinari mogli uvjeriti i prema kadrovima prikazanih snimki iz kojih se vidi da je jedan od pilota, slijedeći planiranu putanju leta, uletio u oblak.

Kako je utvrdilo povjerenstvo, ni piloti, a niti vođa vježbe na zemlji, nisu tražili novu procjenu meteoroloških prilika, a niti su odustali od vježbe, već su se pokušali prilagoditi novoj situaciji, odustavši od razrađenih pozicija leta. Zbog promjene kursa, neiskusniji pratitelj je nadvisio vođu grupe i izgubio je vizualni kontakt s njim. Gubljenje vizualnog kontakta nije prijavljeno vođi vježbe na zemlji, kao ni osmatranje vremena i horizontalni let vođe grupe u trenutku sudara dvaju zrakoplova.

Ispaljeno sedam raketa

Nalaz povjerenstva kojeg je vodio Strmečki govori da je zbog svega toga, kao i razlika u brzini, došlo do sudara gornjeg lijevog boka i prednjeg lijevog usisnika višeg zrakoplova s lijevim krilom nižeg zrakoplova. Uslijed sudara došlo je do odbačaja kabine i otkidanja raketnog lansera UB-16 s lijevog krila udarenog MIG-a, nakon čega su oba aviona postala neupravljiva. Jedan se zabacio lijevo, drugi desno i srušila su se na zemlju.

Otkidanje raketnog lansera s lijevog krila udarenog zrakoplova izazvalo je pripaljenje lansera na desnom krilu, s kojeg je ispaljeno najmanje sedam od osam raketa BR 257. Naime, policijska ekipa za očevid pronašla je sedam kratera, a eksplozija jedne od raketa ozlijedila je Mariju Klipu (70) koja je radila u svom polju. S tog zrakoplova otpala je i jedna trenažna bomba.

 

Mariji Klipa će se isplatiti naknada štete

Marija Klipa (70), koja se još nije potpuno oporavila od ozljeda zadobivenih u nesreći, neće imati problema s nadoknadom štete. Ministar obrane Davor Božinović jučer je kazao da je odgovornost države za nesreću, odnosno za ozljede Marije Klipe, nesporna.

- Mariji Klipa, koja je ovih dana bila na još jednoj operaciji, izražavamo žaljenje i želimo joj što brži oporavak. Ministarstvo obrane s Državnim odvjetništvom koordinirano priprema nagodbu da se što prije isplati naknada štete jer se radi o nespornoj odgovornosti Republike Hrvatske, kazao je Božinović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika ivoru
opeljesi ih Marija na sudu dobro