Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vjenčani buketi od ruža – trajna inspiracija zadarskih mladenki

16.02.2011. 23:00
Vjenčani buketi od ruža – trajna inspiracija zadarskih mladenki


Zadarski Festival vjenčanja, za razliku od sličnih događanja u zemlji i svijetu profitabilnog predznaka, organiziran je na inicijativu grupe obrtnika-volontera okupljenih kroz Sekciju trgovaca Udruženja obrtnika Zadar koji su na svojim “plećima” iznijeli gro organizacije sve tri dosadašnje manifestacije koje u svojoj biti nisu imale profit kao krajnji rezultat, već priliku gradskim obrtnicima da prezentiraju svoje proizvode i usluge
Na ovogodišnjem festivalu sudjeluje 55 obrtnika: 12 salona vjenčanica, 6 frizerskih i kozmetičarskih salona, 10 cvjećarnica, 8 fotografa te 20 ostalih djelatnosti vezanih za vjenčanja
Iako su u svijetu zadnjih nekoliko desetljeća sve popularniji vjenčani buketi od pšenice, suncokreta, kukuruza, aromatičnog bilja ili, pak, poljskog cvijeća, zadarske mladenke ne pokazuju spremnost odmaknuti se od tradicije. Kao i njihovim mamama, a i bakama, najdraži su im vjenčani buketi od ruža. Cvjetna “kraljica” vjenčanja – ruža najčešći je izbor gotovo 20 posto zadarskih mladenki. U najvećem broju slučajeva bijela, pa onda bež, ruža, kako smo saznali od zadarskih cvjećara, ne namjerava odstupiti s “trona”. Kako nam se približava četvrti zadarski Festival vjenčanja koji će se održati 12. i 13. ožujka u Arsenalu kontaktirali smo sve cvjećarnice koje sudjeluju na događanju nastojeći doznati kakvi su trendovi u izradi vjenčanih buketa u gradu.
Sve pršti od boja
– Mlade uglavnom traže ruže, sitne loptaste bukete, što jednostavnije aranžirane, gotovo poput onih netom ubranih s livade. Prošle godine su bile u modi ljubičaste i roza nijanse, a što će prigrliti mladenke ove godine rano je za zaključiti. U katalozima sve pršti od boja, no ne vjerujem da će taj trend zaživjeti u Zadru. Radim ovaj posao već 17 godina stoga dobro poznajem situaciju na “terenu”, ukuse zadarskih mladenki. Nekada su se tražili raskošni, viseći buketi, no iz godine u godinu potražnja za istima sve više opada, djevojke traže sve manje bukete i sve jednostavnije, ističe Rada Miletić, vlasnica cvjećarnice Liatris. Razlog tome, dodaje, vjerojatno leži i u činjenici da je novaca za organizaciju vjenčanja sve manje, pa buduće mladenke nastoje proći što jeftinije.
– Budžeti za vjenčanja su drastično pali, budući mladenci na raspolaganju imaju znatno manje sredstava nego nekada stoga je sve manje raskošnih vjenčanja. Dekoracije sala su sve skromnije, rekla bih da smo “pali” na najniže grane našeg poslovanja, žali se vlasnica cvjećarnice Matea, Svemirka Marinović.
I u njenom salonu cvijeća najtraženije su ruže, mali bider majer buketići s uglavnom dvije do tri vrste cvijeća.
– Uz ruže djevojke dosta traže lizijantis i frezije, a od boja najzastupljenija je bijela boja, naglašava Svemirka.
Poljski buketić
Ista je situacija i u cvjećarnici Fiorentino, Jasminke Marnika. I kod nje najbolje prolaze ruže, diskretno aranžirane u mali “poljski” buketić. Jasminka ističe kako je prošle godine bila jako popularna ljubičasta boja, da gotovo i nije bilo mladenke koja nije htjela ljubičastu boju unutar svog vjenčanog buketa, bilo u potpunosti ili, pak, samo kao detalj.
Ljubičasta boja bila je najtraženija boja i u cvjećarnici Natali, Natali Veršić.
– Prošle godine ljubičasto, a ove, sudeći po prvim narudžbama bijelo i bež, ističe Natali. Za razliku od većine ostalih vlasnika cvjećarnica Natali naglašava kako u njenom salonu cvijeća nisu dominirali mali buketi, baš naprotiv, većina mladenki je tražila nešto drugačije od uobičajenog.
– Svaka mladenka ima neke svoje želje, neku svoju ideju kako bi trebao izgledati njen vjenčani buket. To mi je drago jer se volim “poigrati” s cvijećem, aranžirati ga na što originalniji način. Ono što sam primijetila je da su mladenke u posljednje vrijeme dosta tražile srebrene dodatke za dekoracije sala te nježne zelene boje za vjenčane bukete, priča Natali te dodaje kako svojim klijenticama sugerira da inspiraciju za vjenčani buket nastoje pronaći u godišnjem dobu održavanja vjenčanja, što dodatno pojeftinjuje cijenu buketa s obzirom da se koristi sezonsko cvijeće.
Roze i bež nijanse
Sezonsko cvijeće sugestija je i Suzane Nimac, vlasnice cvjećarnice Gloria.
– Treba iskoristiti sezonsko cvijeće, ne samo zbog cijene već i zbog samog buketa koji na taj način savršeno korenspondira s godišnjim dobom u kojem se vjenčanje odvija. Zimi savjetujem bijele boje, bijele ruže ili hortezije, na proljeće ljubičaste nijanse, sitno cvijeće, lavandu primjerice ili tulipane. Ljeto je vrijeme rozih i bež nijansi, a jesen vidim u žutim, narančastim i crvenim bojama, s puno suncokreta i ljiljana, objašnjava Suzana Nimac.
Snježana Stipčević, vlasnica cvjećarnice Snježana svoje bi mladenke najradije vidjela s buketom od karanfila. Ne samo zbog svoje ljepote i činjenice što je karanfil zapostavljen, već i zbog njegovog mirisa.
– Buketi od karanfila su nevjerojatni, ima ih u svim bojama, a i prekrasno mirišu. Vjerujem da bi svaka mlada bila itekako zadovoljna kada bi iza sebe ostavljala mirisni “trag” naših domaćih garofula, uvjerena je Snježana.
No, do tada, u njenoj cvjećarnici, kao i većini ostalih, cvijeće broj jedan su ruže. Sitnim “koracima” probija se i poljsko cvijeće, ivančice, frezije i rununkule, tek diskreno omotane tankom ukrasnom vrpcom.
– Rekla bih da u naših cura nema eksperimentiranja, većina ih traži slične stvari, dodaje Snježana.
– Ne daju nam da se izrazimo, žali se Slavica Čubrić, vlasnica cvjećarnice Bela.
Kopije glamuroznih holivudskih vjenčanja
– Sve bi bider majer, sve bi ruže, sve bi trendy boje poput prošlogodišnje ljubičaste, to već postaje dosadnjikavo. A postoji toliko varijacija, toliko novih načina izrade vjenčanih buketa, toliko raznovrsnog cvijeća u prirodi. No, zadarske mladenke ostaju vjerne tradiciji i na nama cvjećarima je da im izađemo u susret, aranžiramo buket onako kako im se sviđa, zaključuje Slavica.
Djevojke u cvjećarnice uglavnom donose sliku buketa kakav bi željele, izrecakanu iz kakvog časopisa, često s fotografija vjenčanja neke poznate glumice ili pjevačice. Slično postupaju kada su u pitanju i dekoracije sala, no za razliku od buketa koji u prosjeku košta od 300 do najviše 1.000 kuna, dekoracija sala zna biti itekako velik izdatak ako se kopira neko glamurozno holivudsko vjenčanje.
– Nekada su se za aranžiranje sala koristili buketi i buketi cvijeća, no sada uređenje sala ide po principu – što manje cvijeća, a što više bižuterije. Taj je trend počeo prije nekoliko godina, a najgore je bilo prošle godine. Novac postaje jako bitna stavka u organizaciji vjenčanja tako da se pokušava uštedjeti na svemu, objašnjava Uranela Zelić, vlasnica cvjećarnice Kala. I ona bi, rado kao i brojne joj kolegice, vidjela makove, pšenicu, suncokrete… nešto neuobičajenije cvjetne aranžmane u svojih klijentica, no na ruže joj otpada 90 posto prometa. Novina je upotreba kristalnih perlica na buketima, no samo u manjoj mjeri. Jednostavni buketi s ružama zadnjih nekoliko godina hit su u Zadru. Ipak, uz ruže, u njenoj su cvjećarnici mladenke počele koristiti sve više i lavandu.
Retro vjenčanja
Mali, okrugli, praktični za nošenje, svijetlih boja – to su buketi koje najčešće radi Mirjana Bošnjak, vlasnica cvjećarnice Flora.
– Lakši su za bacanje kada ih mlada baca neudanim curama, šali se Mirjana.
– Da, rijetke su spremne na nešto drugo, zaključit će i Anamarija Divić-Škibola, vlasnica cvjećarnice Đardin.
– Sve je već rečeno, bilo bi lijepo za promjenu vidjeti kakav buket s anturijumom (muškim cvijetom) ili, recimo pšenicom i makom, ili sušenim cvijećem. U inozemstvu su jako u modi retro vjenčanja, vjenčanja na otvorenom, ili tematska vjenčanja u jednoj boji, a shodno tome i odgovarajući vjenčani buketi koji zaokružuju cjelinu. No, kod nas još uvijek dominiraju tradicionalna vjenčanja, a s njima i tradicionalni vjenčani buketi, zaključuje Divić-Škibola.


Na Festivalu vjenčanja 10 cvjećarnica


Ove godine na Festivalu vjenčanja sudjeluju cvjećarnice: Bela, Matea, Fiorentino, Liatris, Gloria, Snježana, Natali, Kala, Flora i Đardin.