Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bez struje na minus 25

16.02.2012. 23:00
Bez struje na minus 25


Obitelj Tatjane Pospišil i Denisa Varge je bez struje u Gračacu u kojem se posljednjih dana temperatura spušta i ispod minus 25 stupnjeva Celzijevih
Šesteročlana obitelj Tatjane Pospišil i Denisa Varge je bez struje u Gračacu, mjestu u kojem se posljednjih dana temperatura spušta i ispod minus 25 stupnjeva Celzijevih. Naime, jednosobni stan u kojem su privremeno smješteni već godinama nije priključen na elektrodistribucijsku mrežu te su struju dogovorno uzimali od susjeda, a prije nekoliko dana na vrata su im pokucali djelatnici HEP-a praćeni policijom. Za vrijeme najhladnijih dana ove zime, isključena im je struja.
U obitelji je četvero djece, od kojih najmlađa curica ima tek dvije godine, a preživljavaju od jedne plaće koja nije stigla tri mjeseca, jer je Denis zaposlen u općinskoj tvrtki Komunalno d.o.o. koja je u velikim financijskim problemima.
– Nemamo rješenje za stan, a zbog toga nismo mogli dobiti sat. Prije Božića zamolili smo susjeda da provučemo kabel, barem da djeca imaju lampice na boru i to nam je dopustio. Trošili smo samo za svjetlo i televizor. U ponedjeljak su došli iz Elektre i policije te su nam rekli da nas je netko prijavio za neovlašteno trošenje struju i da to iskopčamo, govori nam Tatjana.
Temperature su jako niske, a bez struje čini se da je još i gore.
– Mrak padne oko pet i djeca idu u krevet. Hladno je, a ujutro kada se probude u kući je tišina. Razgovarali smo s HEP-om, ali rečeno nam je da, s obzirom da su prošle više od tri godine, trebamo platiti i priključak za struju, a to je oko 15 tisuća kuna, govori Tatjana.
Dobili su rješenje za obnovu i trebali bi napraviti svoj dom, ali samo s jednom plaćom, koja ne dolazi redovno, i četvero djece, od kojih troje ide u školu, to je gotovo nemoguća misija.
– Napravili smo dvije sobe i postavili podove, kuća nije ožbukana, ali morat ćemo se preseliti tamo, jer nemamo gdje, kaže Tatjana.
Nakon razgovora s Tatjanom iz škole su se vratila djeca, a Denis je bio na poslu, ponovimo – u firmi koja mu već nekoliko mjeseci nije isplatila plaću. Situacija bi bila kudikamo bolja, kada bi barem ta jedna plaća, od koje obitelj živi, bila redovita.