Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dupin nakon četiri sata izgubio bitku za život

16.02.2012. 23:00
Dupin nakon četiri sata izgubio bitku za život


O događaju smo odmah obavijestili Službu traganja i spašavanja na broju 112. Iako su nam u telefonskom razgovoru obećali pomoć, na kraju nitko nije došao


Ivica Buškulić, Miljenko Kolanović, Mirko Šango Tale, Ivica Šarić i Zdravko Mustać jučer su na privlačkoj plaži Vruljica pronašli ozlijeđenog dupina. Iako su se njih petorica puna četiri sata borili da dupina održe na životu, izgubili su bitku.
– Sjedeći na terasi restorana Vruljica opazio sam nešto neobično u plićaku. Primaknuvši se bliže vidio sam da je riječ o dupinu, rekao nam je Ivica Buškulić, općinski komunalni redar.
– Kako se nije micao pomislio sam da je uginuo, ali ubrzo se pomaknuo. Na prvi pogled je izgledao normalno, ali onda sam primijetio da mu krv ide na usta. U tom trenutku more je bilo valovito i puhao je jak vjetar pa sam otišao kako bih našao nekoga tko bi nam mogao pomoći.
Prvi na kojeg sam naišao bio je Miljenko Kolanović čija je kuća u neposrednoj blizini. Na brzinu sam mu pojasnio o čemu je riječ nakon čega je on žurnim koracima krenuo prema kući i vratio se s čizmama. Miljenku i meni priskočili su u pomoć Mirko Šango Tale, Ivica Šarić te moj kolega, komunalni redar Zdravko Mustać. Sva petorica žurnim smo se koracima uputili prema dupinu znajući da su sekunde u pitanju.
Ivica je dupina uhvatio oko prsa i stao ga okretati prema pučini pomogavši mu da krene. Nakon što je otplivao nekih 50-ak metara ponovno se vratio u plićak.
– Istu radnju uz savjete i pripomoć ostale četvorice ponovio sam četiri do pet puta, no dupin bi otišao i ponovno se vraćao prema kraju. U toj borbi u kojoj smo nastojali iz petnih žila održati na životu dupina zamijetili smo da krvari sve jače u predjelu usta i da su mu polomljene gornja i donja čeljust. Ili je negdje udario u stijenu ili se zapetljao u ribarsku mrežu pa se je ozlijedio.
O događaju smo odmah obavijestili našu općinsku upravu i Službu traganja i spašavanja na broju 112. Iako su nam u telefonskom razgovoru obećali pomoć na kraju nitko nije došao. Naša borba za spas dupina trajala je puna četiri sata, a nitko nam nije ni pokušao pomoći. Dupin je na kraju uginuo, a čvrsto smo uvjereni da ga se moglo održati u životu da su na vrijeme reagirali oni kojima je to dužnost, kaže razočarani Ivica Buškulić.
– Sramota da nitko stručan nije ni pokušao pomoći jadnoj životinji, a od Zadra do Privlake se autom dođe za 15 minuta, tužan je bio Mirko Šango Tale.
– Ljepše im je sjediti u toplim uredima nego doći spašavati jednog ovakvog ljepotana. Da smo znali da nitko neće doći mi bismo mu stavili kopče na slomljenu vilicu te ga čamcima oteglili u duboko. Ali očekujući veterinara ili nekog drugog stručnjaka nismo i sada nam je svima jako žao.
Vijest o ozlijeđenom dupinu na centralnoj privlačkoj plaži brzo se proširila Privlakom. Unatoč hladnoći i buri mnogi su ga došli vidjeti. U prvom redu oko njegovog beživotnog tijela okupljala su se djeca koja su se, unatoč svemu, fotografirala s dupinom. Truplo dupina jučer oko 16 sati preuzeli su znanstvenici Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji će ustanoviti uzrok smrti.