Fotografije Zrmanje za pamćenje: Led prolazi, poplava dolazi?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Sebastian GOVORČIN
Krška ljepotica u bjelini

Zrmanja je već danima pod ledom, a iako stanje nije alarmantno, zbog potencijalne opasnosti od ledenih poplava svakodnevno se nadgleda stanje leda. U pripravnosti su i brodovi koji će, ako zatreba, krenuti s probijanjem ledenih naslaga.

 Temperature su se podignule iznad nule i led se već krenuo otapati te je za pretpostaviti da neće biti potrebe za bilo kakvim intervencijama. Gordana Renić, pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Grada Obrovca te član stožera za zaštitu i spašavanje, kazala nam je kako je proglašen viši stupanj opasnosti od poplave te da su učinjene sve pripremne radnje kako bi opasnost bila svedena na minimum.

U pripremi dva remorkera

- Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Obrovca u utorak je imao sastanak s Anđelkom Drnasom, direktorom Hrvatskih voda iz Splita, a na sastanku su bili i voditelj Ivan Pajić iz Zadra te suradnici Živko Barbarić i Branko Pejković. Zaključeno je kako je ovo izvanredno i neočekivano stanje, s mogućim nastankom ledenih poplava. Poduzete su pripreme kako bi se reagiralo u slučaju potrebe te u pripravnost stavljena dva remorkera koja mogu ući u Zrmanju s obzirom na niži gaz. Svakodnevno pratimo stanje leda na Zrmanji, a u pripremi su i dva stroja koja bi sklanjala led ako bi on zaprijetio mostu, kaže Gordana Renić.

Prije nekoliko dana zbog opasnosti od ledene poplave vojska je eksplozivom probila plovni put na rijeci Dravi. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tada je najavio kako će, ako za to bude, postojala potreba minirati i druge zaleđene rijeke.

- Na sastanku nismo spominjali miniranje, već smo kontaktirali Brodospas Split, no oni su imali brod s gazom od 5,5 metara, što je previše za Zrmanju. Preko raznih kontakata našli smo dva remorkera koji su na Ždrelcu te su oni u pripravnosti za slučaj da bude trebalo. Sante koje su prije bile povezane sad su se razdvojile, no još uvijek nisu krenule nizvodno. Mogućnost poplave je svedena na minimum, u kontaktu smo s Hrvatskim vodama čija je to nadležnost i nadamo se da neće biti potrebe za intervencijom, kazala je Renić.

Obrovac i poplave

Obrovčani se sjećaju kako je posljednji put Zrmanja poplavila Obrovac početkom 2006. godine, kada je pričinjena velika materijalna šteta. Nakon izgradnje sustava obrane od poplave, koji je u nekoliko navrata spasio gradsku jezgru, problem je većim dijelom riješen. U Obrovcu se nešto lakše spava, ali građani se ipak prisjećaju i 2010. godine kada je nakon topljenja velikih količina snijega u Lici, Zrmanja došla do rubova zaštitnih zidova, dok su uzvodno poplavljeni podrumi domova i šetnica.

Nakon ovih problema s ledom, mještani više strahuju od otapanja snijega koji je prije nekoliko dana prekrio Liku, a ima ga i više od pola metra te bi to moglo bitno utjecati na vodostaj.

 PATKE ČEKAJU TOPLJENJE LEDA

Na zaleđenoj krškoj ljepotici Zrmanji, neposredno ispod mosta, zatekli smo dvije skupine ptica vodarica, patke i guske, kojima su ovi nesvakidašnji uvjeti otežali život. Na nekim dijelovima ledeni pokrivač je debeo i do četrdesetak centimetara te je pticama koje se hrane ribom teško doći do hrane, zbog čega je i na Vranskom jezeru uginulo dvadesetak ptica. Srećom, nešto više temperature su utjecale da na nekim dijelovima rijeke leda više nema.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno