Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Maska je pozornica, pravi dio nas je iza zastora

16.02.2012. 23:00
Maska je pozornica, pravi dio nas je iza zastora


Ova prva samostalna izložba u mome gradu pred mojim sugrađanima puno mi znači i raduje me što su mišljenja i reakcije o njoj pozitivni. Jer maska je poput pozornice, mi na toj pozornici prikazujemo sebe svijetu, a pravi dio nas je iza zastora


Vrijedne ruke biogradske modne dizajnerice Zvjezdane Stele Unušić izradile su kreativne maske, stoga je izložba njezinih rukotvorina pod nazivom “Maske” predstavljena u prostorijama biogradskog Zavičajnog muzeja.
Otvarajući ovu izložbu ravnatelj muzeja Draženko Samardžić kazao je da je mu je posebno drago što se u prostoru muzeja stalno nešto događa i što je Grad taj koji podržava rad brojnih udruga, a samim tim i njihovu aktivnost. Ovu izložbu na kojoj se moglo vidjeti dvadesetak maski izrađenih od keramike, bijele gline i terakote, otvorio je predsjednik biogradskog Gradskog vijeća Tonči Šangulin koji je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo bogatim kreativnim postignućima domaćih ljudi i talentiranih pojedinaca. Dodao je pritom kako ih i ubuduće valja podržati u njihovim nastojanjima da kreativne zamisli realiziraju i predstave prvo u svom gradu, a onda i šire.
– Keramika već duže vrijeme zaokuplja moju pažnju, kazala nam je autorica izložbe Stela Unušić, voditeljica Udruge “Potjeh” koja kroz već niz godina promiče očuvanje tradicijskog ruha i ručnog rada ovoga kraja.
– Oduvijek su me zanimale stvari i poslovi vezani uz umjetnost i općenito stvaranje pa tako uz modni dizajn i rad s tekstilom, što mi je i zvanje, pa sam se odlučila okušati i u raznim drugim tehnikama umjetničkog izričaja. Nakon prvog dodira s glinom prije nekoliko godina shvatila sam da mi pruža velike mogućnosti za kreativnost. No željela sam više postići više te sam pohađala tečajeve u Italiji. Potom sam svoje prve uratke izlagala na sajmovima, a prošle godine sudjelovala sam na skupnoj izložbi u Vraždinu. Ova prva samostalna izložba u mome gradu pred mojim sugrađanima puno mi znači i raduje me što su mišljenja i reakcije o njoj pozitivni. Jer maska je poput pozornice, mi na toj pozornici prikazujemo sebe svijetu, a pravi dio nas je iza zastora, kazala je Unušić.
Ovoj izložbi pridružila se i skupina mladih pod maskama, a sve kako bi se ovim karnevalskim danima dalo posebno značenje, da se podrži i održi tradicija maski, maškara i maškaranja.
Doprinos ovoj izložbi svakako je i album slika o biogradskim maškarama, koju je pripremila gospođa Marica Tolić, a u kojoj je vidljivo maškaranje u gradu kakvo je nekada bilo, pa sve do danas.