Na Ugljanu se otvara "detoks za dualce"

Slika korisnika admin
mladen_mavar
Mladen Mavar

Na zadarskom području dugoočekivani Odjel za liječenje ovisnika ovih bi dana trebao otvoriti svoja vrata prvim korisnicima. Potvrdio nam je to dr. Mladen Mavar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan gdje je odjel smješten. Mavar je pojasnio kako to nije Detoks jedinica, kao što je to prije nekoliko godina planirano, već da je riječ o odjelu prvenstveno namijenjenom za liječenje ovisnika o psihotropnim tvarima koji uz to još imaju i razne psihičke probleme.

- Prvenstveno će se zaprimati osobe oboljele od duševnih bolesti iz psihotičnog kruga, ali će vjerojatno biti zaprimani i oni s karakternim poremećajem ili nekim od neurotskih sindroma - kaže Mavar napominjući da je predviđeno liječenje u trajanju od tri do šest mjeseci, a ukoliko se u iznimnim slučajevima ukaže potreba, da ono može trajati i duže. Liječenje će se, napominje Mavar, provoditi postupno, a prije svega provodit će se supstitucijska terapija uz psihofarmakološku primjenu za psihičke probleme koji su već ustanovljeni ili koji se zamijete tijekom hospitalizacije. Osim toga, liječenje je zamišljeno kroz svakodnevni psihoterapeutski rad tako što će se s bolesnicima provoditi grupna i individualna psihoterapija.

- Psihoterapijski rad zamišljen je u vidu provođenja socio, radno-okupacijske i art terapije, terapijske zajednice, ali i tjelovježbe - ističe Mavar napominjući da je primarni cilj ovakve vrste liječenja zamijeniti sredstva ovisnosti supstitucijskom terapijom s tendencijom njenog svođenja na najmanju moguću mjeru, po mogućnosti i ukidanja. Zbog toga će, napominje Mavar, trajanje liječenja biti različito i individualno prilagođeno.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno