Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Predovanu dvaput, Kasapu – ništa

16.02.2012. 23:00
Predovanu dvaput, Kasapu – ništa


HSLS-u iz gradskog proračuna pripada 18.292 kune za 2012. godinu temeljem mandata kojeg je osvojio Damir Kasap, koji je od 2010. nestranački vijećnik, a istodobno čelniku zadarskog HSLS-a Željku Predovanu pripada isti iznos i to temeljem mandata osvojenog s njegovom nezavisnom listom


Zadarske porezne obveznike gradska demokracija će u 2012. koštati oko pola milijuna kuna. Naime, za redovito godišnje financiranje političkih stranaka iz gradskog proračuna bit će izdvojeno 525.000 kuna. Riječ je o sredstvima namijenjenim funkcioniranju stranaka i nezavisnih lista koje su zastupljene u Gradskom vijeću, a politička opcija po jednom predstavniku u Vijeću godišnje će primiti 18.292 kune. Ukoliko je riječ o predstavnici primit će  20.122 kune, s obzirom da Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe propisuje desetpostotno povećanje iznosa za mandat osobe podzastupljenog spola, što su u slučaju Gradskog vijeća žene kojih je svega sedam, dok je vijećnika 21.
HDZ-u 223.170 kuna
12 mandata donijet će u ovoj godinu HDZ-u 223.170 kuna iz gradskog proračuna, a SDP-ovih sedam mandata stranci vrijede 135.365 kuna. HNS i DSU imaju jednak broj mandata, po dva, no HNS će prihodovati oko 1.800 kuna više, zato što ova stranaka ima jednu vijećnicu – Vesnu Sabolić, dok DSU ima vijećnike – Josipa Vlahovića i Željka Perovića.
Ni jedna od stranaka koje imaju po jedan mandata neće uvećati iznos s obzirom da sve imaju vijećnike. HSS, HSP i HSU dobit će, dakle, po 18.292 kune.
Zanimljiv je slučaj financiranja rada HSLS-a. Zakon propisuje da se novac strankama transferira u skladu s brojem mandata osvojenih na izborima, pa i u slučaju kada izabrani vijećnik ili vijećnica prestane biti član te stranke. Zakon također propisuje i kako će članu predstavničkog tijela koji je mandat osvojio sa svojom nezavisnom listom ostati sredstva bez obzira na to je li kasnije pristupio nekoj političkoj stranici.
Predovanu novac i za listu i za HSLS
HSLS je na izborima osvojio jedan mandat i u Gradsko vijeće je ušao Damir Kasap. Temeljem njegovog mandata HSLS-u pripada 18.292 kune za 2012. godinu, iako je Kasap u međuvremenu postao nestranački vijećnik. Istodobno čelniku zadarskog HSLS-a Željku Predovanu za financiranje njegova političkog djelovanja pripada isti iznos, i to temeljem mandata osvojenog sa svojom nezavisnom listom. U konačnici za političko djelovanje u 2012. Predovan će dobiti dvostruko, a Kasap – ništa.
– S obzirom da maksimalno želim reducirati svoj politički angažman to me ne pogađa, ali načelno gledajući to nije u redu, jer i nestranački vijećnik ima pravo na aktivnosti i mislim da bi se to trebalo usuglašavati svake godine, rekao je Damir Kasap.