Probni baloni

Slika korisnika admin

Puštanje probnih balona postalo je politička metoda Vlade Zorana Milanovića što otkriva njezinu neodlučnost i nesigurnost, a ponajviše strah da bi joj početak mandata mogli zagorčati prosvjedi.

 Za pojedine proračunske stavke danima su letjeli probni baloni, komentiralo se sa svih strana podizanje PDV-a, raspravljalo se o rezovima, licitiralo s milijardama ušteda. Govorilo se o smanjenju proračuna za devet pa šest milijardi, a onda su za rukav vukli Linića. On je mozgao i mozgao, pa je proračun smanjen za četiri milijarde. Kreditni rejting nije pao, no korak je do "smeća".

Sada su opet poletjeli baloni za izmjene Zakona o radu u onom dijelu koji se tiče produljenja prava iz Kolektivnog ugovora, a lebdi i brojka o pet tisuća otkaza u javnom sektoru, gdje bi se trebalo „počistiti" zaposlene na određeno vrijeme.

Upravo je na putu ostvarenja ono što je najavio ministar (ne)rada Mirando Mrsić, a to je nastavak rasta nezaposlenosti, tisuće izgubljenih radnih mjesta, dok se i ne nazire najavljeno zapošljavanje koje bi trebalo kompenzirati spomenute otkaze.

I ova je brojka probni balon, jer rečeno je, ona može biti i manja i veća, pa bi se do kraja godine mogao zakomplicirati odnos sa socijalnim partnerima - sindikatima.

Dok poslodavci negoduju jer su po njihovom mišljenju rezovi trebali biti i veći, sindikati će teško moći balansirati između volje svoga članstva i Vlade. Premda je nakon sjednice GSV-a preneseno da se sindikati načelno slažu da se neprofitabilna radna mjesta i „mrtve" tvrtke gase, ubrzo su se sindikati korigirali da nisu Vladi dali potporu za otkaze u javnim i državnim službama. To što ministar Linić zaključuje da je napravio dobar posao jer ni poslodavci, ni sindikati, ni oporba nisu zadovoljni, samo je zavaravanje jer ukoliko paralelno s otpuštanjima ne krenu investicije i nova zapošljavanja, nezaposleni i oni koji će do kraja godine dobiti otkaze mogli bi postati iskra koja će razbuktati vatru nezadovoljstva i prosvjeda.

Vlada ne smije za sve puštati probne balone i oklijevati s investicijama i uvođenjem reda, jer bi svako neusklađivanje koraka u gašenju neprofitabilnih i otvaranju novih radnih mjesta moglo značiti da će posrnuti.

Dobro se zapitao Novosel, predsjednik SSSH, ako će se bez pet tisuća ljudi u javnom sektoru moći efikasno funkcionirati, zašto su do sada "parazitski" radili. Zašto se pred tim zatvaralo oči i zašto ondašnja oporba, sadašnja vlast, nije ranije ukazivala na to i zagovarala promjenu takvog stanja. No Milanović u oporbi i Milanović na vlasti nije isto.

Kada je prethodna Vlada htjela mijenjati ZOR, bio je protiv, a sada i on i njegov prvi potpredsjednik Čačić, kao i ministar Linić svi odreda ističu da se ZOR mora mijenjati, odnosno da se u teškoj gospodarskoj situaciji trebaju preispitati prava zajamčena „dugovječnim" Kolektivnim ugovorom.

Ukoliko se kotač gospodarstva ubrzo ne pokrene, probni baloni izmjena ZOR-a mogli bi naletjeti na oštre "igle" sindikata ljutih što radništvo uvijek mora šivati šuplju proračunsku vreću.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno