Vatrogasci spašavali ovce iz zaleđenog pojilišta!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Josip PORTADA
Promrzle i prestrašene ovce brzo su zbrinuli ovčari "Paške sirane"

Pripadnici DVD-a Pag zaprimili su u srijedu popodne dojavu da su ovce propale kroz led u veliku lokvu. Uspjeli su spasiti deset ovaca, dok ih je sedam te dva janjeta, uginulo.

Bježale pred čagljem

Naime, tijekom snježnog nevremena i orkanske bure članovi DVD-a Pag dnevno su intervenirali dvadesetak puta u svim mjestima na području Grada Paga, a prekjučer popodne, kada se vrijeme malo smirilo, pozvani su kako bi spasili ovce iz stada „Paške sirane" koje su pale u zaleđeno pojilište. U 16.44 sati zaprimljena je dojava da su ovce kroz led propale u veliku lokvu, a pripadnici DVD-a Pag odmah su reagirali.

Sedamnaest ovaca i dva janjeta prelazili su zaleđeno pojilište, no led je napuknuo i ovce i janjad su pali u ledenu vodu.

- Intervenirali smo u različitim situacijama, ali ovo je bilo posebno neugodno iskustvo. Uspjelo se spasiti deset ovaca, ali ih se utopilo sedam, a utopila su se i dva janjeta. Bili bismo sretni da smo mogli spasiti sve ovce i janjad, ali to nije bilo moguće jer je voda bila vrlo hladna i smrznuli su se, rekao je Šime Vičević, zapovjednik DVD-a Pag.

Vatrogasci su stigli vrlo brzo nakon dojave. Spašavajući ovce prelazili su krhkim ledom riskirajući tako da i sami padnu u vodu. Izvukli su deset prestrašenih i promrzlih ovaca koje su ovčari „Paške sirane" odmah smjestili u zatvoren prostor i osušili ih. Ostavili su ih na toplom i sigurnom.

- Ne znamo zašto su ovce i janjad prelazili preko zaleđene lokve jer u normalnim okolnostima to ne bi napravile. Jedna od pretpostavki je da ih je prestrašio čagalj koji se na Pagu često pojavljuje i nanosi velike štete u ovčarstvu, rekao je Šime Vičević.

Na Pagu je jedanaest dana puhala olujna bura s orkanskim udarima, padao je i snijeg, a temperatura zraka se noću spuštala na -10 stupnjeva. Nakon što je stiglo izvješće DHM-a o snježnom nevremenu i olujnoj buri gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je sazvao sastanak predstavnika Civilne zaštite te svih gradskih institucija i na tom su sastanku podijeljena zaduženja.

Uvijek spremni

U DVD-u Pag je uvedeno cjelodnevno dežurstvo i vatrogasci su bili u stanju pune pripravnosti, a kada je zapuhala ledena bura, na intervencije su izlazili i dvadesetak puta dnevno. Dovozili su vodu stanovnicima mjesta u kojima su pukle vodovodne cijevi, dovozili su vodu na pašnjake jer su sve lokve i pojilišta bili zaleđeni, pomagali su vlasnicima kuća u spašavanju prozora i vrata, davali savjete kako spriječiti štete, prali su elektroinstalacije na 110 kW dalekovodu. U jedanaest dana koliko je trajalo nevrijeme u Pagu je deset dana dolazilo do višesatnih nestanaka struje što je bio velik problem jer mnogi građani u svojim kućama imaju grijanje na struju. Vatrogasci su prali elektrovodove i za najjače bure i samo zahvaljujući tome u Pagu je bilo struje.

- Uvijek smo spremni intervenirati jer imamo dobro obučenu i opremljenu ekipu koja na mjesto požara, nesreće ili nekog drugog događaja stiže za nekoliko minuta, rekao je Vičević.

Članovi DVD-a Pag su bili oslonac svima kojima je za nevremena trebala pomoć. Pripravni na sve, profesionalno su obavljali zadatke i spriječili su ili umanjili štete od bure i hladnoće. Iskazali su se željom za pomaganjem, izvanrednom koordinacijom i spretnošću. Članovima DVD-a Pag kao da ništa nije bilo teško i svaki su zadatak obavili do kraja, bez obzira na okolnosti.

Zbog njihove brze intervencije i spretnosti spašene su i ovce koje bi inače završile u zamrznutom pojilištu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno