Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zašto je ulica Jadro postala Jadrina?

16.02.2012. 23:00
Zašto je ulica Jadro postala Jadrina?


Ulica Jadro je promijenjena u Jadrinu ulicu 1993. godine. Objašnjenje smo našli u tumačenju dr. Romana Jelića da se “ulica zove po nekom Zadraninu Jadri Vuletiću koji je tu živio početkom 19. stoljeća”, kaže Dunatov
Gradski vijećnik Šime Vulelija na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća pitao od kada, zašto, čijom odlukom i po kojem zaslužniku ovog grada se nekadašnja ulica Jadro zove Jadrina ulica. Pitanje je postavio zbog “starih Poluotočana koji ne vide dalje od Poluotoka, ali su mu izuzetno dragi”, a ni samom Vuleliji promjena nije jasna.
Na pitanje pismeno odgovara Radovan Dunatov, pročelnik za kulturu i sport, koji je i sam bio član Komisije za utvrđivanje prijedloga imena ulica, trgova i predjela kad se o tome odlučivalo.
– Ulica Jadro je promijenjena u Jadrinu ulicu 1993. izmjenom i dopunom Odluke o izmjeni naziva ulica i trgova u Gradu Zadru. Objašnjenje smo našli u tumačenju dr. Romana Jelića da se “ulica zove po nekom Zadraninu Jadri Vuletiću koji je tu živio početkom 19. stoljeća”. Dr. Jelić je bio čovjek široke kulture, pisac niza stručnih i znanstvenih radova, a i velik je doprinos dao kulturno-povijesnoj demografiji i zato nismo imali razlog ne vjerovati njegovu tumačenju, odgovara Dunatov.
Jadro je, dakle, ime tog nekadašnjeg Zadranina, a ne toponim, kao što su Sirac, Putevac ili Rivnica pa ime ne bi moglo biti u nominativu kao što je bilo. Ime ulice se mora slagati u rodu, broju i padežu i zato se 1993. jednoglasnom odlukom Komisije ime promijenilo u Jadrina ulica.
– Pitanje štovanog vijećnika sugerira da je Jadro jedno od povijesnih imena našeg grada kao izvedenica iz latinskog naziva Zadra Iadera. Konzultirajući stručnjaka, dobio sam odgovor da se latinski naziv Iadera nikako ne može pojaviti u obliku Jadro. Dakle, mogućnost da je to povijesno ime našeg grada nikako se ne može prihvatiti, navodi Dunatov.
O samom Jadri Vuletiću iz 19. stoljeća, čije ime nosi ova mala, ali za neke jako važna ulica, ništa se više ne zna.