Izložba o Crnom brdu u Biljanima Donjim u zagrebačkoj Galeriji SC

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Lana Stojićević, mlada šibenska suvremena umjetnica u zagrebačkoj Galeriji SC u utorak 23. veljače otvorit će interesantan umjetničko-istraživački projekt koji problematizira „Crno Brdo" u Biljanima Donjim.

U ovo malo mjesto pokraj Benkovca dovezen je otpadni materijal tijekom sanacije šibenskog TEF-a, a čak 138 tisuća tona crne troske nastalo je brdo za čije se uklanjanje ekolozi i članovi ekoudruge Ravni Kotari bore već godinama. Tvrde da je riječ o kancerogenom materijalu koji je odbačen u središte Ravnih kotara. Izložba Lane Stojićević, kako je najavljeno, bavi se utjecajem artificijelnog i opasnog postindustrijskog krajolika na selo.

- Neadekvatno deponiranje industrijskog otpada zatvorene šibenske tvornice TEF usred naseljenog ruralnog područja ukazuje na suvremeni tretman sela, na isprepletenost često nasilnih procesa industrijalizacije, deruralizacije, deindustrijalizacije, ali i turizma. Prisustvo prijetećeg stranog tijela u selu, koje nevidljivo zagađuje plodnu zemlju, vodu i zrak, kreira gotovo nadrealnu situaciju prividnog suživota mještana i tog suvremenog krajolika, koja je na ovoj izložbi prezentirana fotografijama, objektima i crtežima, stoji u najavi ove interesantne izložbe koja će biti otvorena do 28. veljače.

Lana Stojićević je 26 godišnja šibenska umjetnica koja je diplomirala studij slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a široj javnosti postala je poznata i po izložbi goblena „Dvoboj" koja je prije dvije godine bila postavljena u Muzeju suvremene umjetnosti te je oduševila mnoge.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno