Reformisti za eksploataciju ugljikovodika i termoelektranu u Obrovcu

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Zadarski ogranak Narodne stranke - Reformisti sazvao je jučer konferenciju za medije na kojoj su istaknuli kako se zalažu za istraživanje ugljikovodika na Jadranu, a osim toga napomenuli su i da bi na području nekadašnje tvornice Jadral iznad Obrovca krenuli s projektom gradnje termoelektrane na plin.

Konferenciju je otvorio dr. Damir Mišlov, predsjednik Gradske organizacije Narodne stranke - Reformisti Zadar, koji je istaknuo kako su oni za istraživanje ugljikovodika, jer kako je rekao, energetika je osnova razvoja svake zemlje i bez konkurentnog energenta, nema konkurentnog gospodarstva.

- Podržavamo istraživanje ugljikovodika na Jadranu, bez obzira na cijeli niz povika o mogućnosti ekoloških zagađenja. Karikirano, zar neke grupacije građana očekuju da se vratimo na prikupljanje bobičastih plodova i da molimo Boga da nam da što toplije vrijeme da nam bude potrebno što manje energije, kazao je Mišlov.

Termoelektrana u Obrovcu

Napomenuo je kako država posebno treba obratiti pozornost na sklapanje ugovora s potencijalnim investitorima te u njima treba biti čvrst i zaštititi hrvatske interese.

- Ne smije se dogoditi, kao i do sada, da profit države bude pet posto od dobiti određenog polja. Čačić je ulaskom u Vladu odmah dao da se promijene određene zakonske regulative te se koncesija može dati samo uz pedeset posto dobiti. Istina da je Vlada kasnila u realizaciji toga, nakon što je izašao iz Vlade, pa je to stupilo na snagu početkom 2014. godine i pokrenula se cijelokupna kampanja, kazao je Mišlov dodajući kako moraju biti propisani i kriteriji prema kojima bi za zaštitu okoliša bili upotrebljeni najveći standardi.

Mišlov je za kraj istaknuo da Italija ima oko 120 plinskih i 30 naftnih, dok Hrvatska ima svega tridesetak plinskih platformi te je napomenuo kako Jadranom prolaze i brojni tankeri koji mogu uzrokovati ekološka onečišćenja.

Milan Raspović, potpredsjednik zadarske podružnice Reformista istaknuo je kako su novonastali momenti oko istraživanja ugljikovodika na Jadranu i njihovoj eksploataciji, referendum o termoelektrani na ugljen te inicijativi za LNG terminal u Omišlju otvorene mogućnosti ostvarenja postojećih ideja uz njihovu doradu te je napomenuo kako se oni zalažu za gradnju termoelektrane na području bivše tvornice Jadral koja bi radila na plin. Kao prednosti inicijative istaknuo je postojeću infrastrukturu, blizinu magistralnog dalekovoda te moguću prenamjenu postojeće lučke instalacije za izvoz boksita u Maslenici u prihvatni terminal za ukapljeni plin morskim putem. Uz to je napomenuo kako je nužna potpuna sanacija bivših bazena lužine te bi saniranu površinu koristili za izgradnju spremišta plina. Kao društveno-energetski značaj istaknuo je izgradnju dugoročno konkurentnog, sigurnog i stabilnog izvora električne energije, korištenje domaćih izvora sirovina - od Slavonije i istarskih platformi, novih nalazišta do LNG terminala te bi gradnjom ove elektrane pokrili porast potražnje za električnom energijom, kao i smanjenje uvoza. Osim toga, napomenuo je Raspović, preko elektrane bi se korisnicima u okolici isporučivala vruća voda, industrijske pare i nisko-temperaturne topline, a potaknuli bi gospodarski rast i razvoj, povećali broj zaposlenih i prihode od poreza na dobit, PDV-a i doprinijeli lokalnoj samoupravi.

"One stop shop"

- Ekološki utjecaj ovog postrojenja u tehnološkom radu je minimalan, jer je jedino gorivo prirodni plin. Iznos ulaganja u takav objekt snage 500 MW je oko 450 milijuna eura, a mogućnost uključivanja domaćih izvođača i kooperanata je oko 70 posto vrijednosti investicije. Ulaskom RH u EU znatno je olakšan put dolaska do novčanih sredstava, kroz EU fondove čija je specijalnost podržavanje razvoja elektroenergetskog sektora, potrebnih za ostvarenje takvog projekta, istaknuo je Raspović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno