Kalmeta smirio sukob, ražanački HDZ priprema se za izbore

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Kalmeta ne krije zadovoljstvo riješenom situacijom

Županijski odbor HDZ-a u utorak je održao sjednicu na kojoj se raspravljalo o stanju u Općinskom odboru u Ražancu. Imenovanjem novog povjerenika, Nenada Kožula, trebala bi biti okončana kriza u HDZ-ovom odboru u kojemu je situacija već mjesecima vrlo napeta.

Kalmeta je u prosincu prošle godine najprije smijenio Božu Čolaka i za povjerenika Općinskog odbora imenovao Nediljka Jovića. Umjesto smirivanja situacije, sukob između dvije struje HDZ-a dodatno se zaoštrio jer je dio članstva Joviću zamjerio politički izlet na listu HSP Ante Starčevića. Iako su pravaši i u Ražancu HDZ-ov koalicijski partner, u stranci su mu prigovorili što ih je napustio i pridužio se drugoj političkoj opciji. Jović je tada u Općinskom vijeću funkcionirao kao nezavisni vijećnik, no u ražanačkom HDZ-u moglo se čuti kako je već tada mahao iskaznicom HDZ-a kojeg tobože nikad nije ni napustio.

Jovićev izlet u HSP AS

No, njegov rad u statusu nezavisnog vijećnika potvrdilo je da se tamošnji HDZ interesno rascijepio na dva dijela i da je Jovićevo imenovanje za povjerenika ipak bila kulminacija sukoba. Županijski predsjednik HDZ-a, Božidar Kalmeta, očito je još jednom smjenom u Ražancu morao intervenirati u tamošnji Općinski odbor i ovoga puta smijeniti i Jovića.

Može li se ražanački HDZ stabilizirati nakon smjene Čolaka, te imenovanja čak dvojice povjerenika, pitali smo Kalmetu nakon sjednice Županijskog odbora. Podsjetimo, Čolak je smijenjen zbog neusvajanja općinskog proračuna kojega je u Ražancu sastavio vladajući HSP Ante Starčevića. U javnosti se tada moglo čuti kako su pravaši priprijetili da neće podržati izglasavanje proračuna Grada Zadra, a njihov predsjednik zadarskog ogranka, Rudolf Dvorski, HDZ-u je vrlo znakovito poručio: "Što se tiče naše koalicije u Gradu Zadru s HDZ-om, raspuštanje HDZ-a u Ražancu je za nas u biti dobar znak. Tamošnji HDZ nije nas htio podržati u izglasavanju proračuna pa je kažnjen", kaže Dvorski.

Situacija je u ražanačkom HDZ-u, pa tako i sa koalicijskim partnerom, riješena imenovanjem novog povjerenika. Što bi se reklo, vuk sit i koze na broju, jer su dvjema smjenama u Ražancu - Čolakovom i Jovićevom - smireni i pravaši i HDZ-ovci koji na čelu Općinskog odbora nisu htjeli vidjeti Jovića.

 Kalmeta u razgovoru nakon sjednice nije krio zadovoljstvo riješenom situacijom, najavljujući i skorašnje izbore za načelnika ove općine:

Priprema za izbore

- Izbori će se održati 23. ožujka i imenovanjem novog Povjerenstva stvorili smo uvjete za jednu kvalitetnu pripremu koja jamči pobjedu na sljedećim izborima u ovoj općini. Sjednicu smo održali kako bismo analizirali stanje u općini Ražanac, nakon čega smo odmah imenovali novo Povjerenstvo od 19 članova na čelu kojega je Nenad Kožul. Povjerenstvo je sastavljeno uglavnom od sadašnjeg Općinskog odbora, uz još neke nove članove - kaže Kalmeta.

Obzirom da je dosadašnji povjerenik ražanačkog HDZ-a, Nediljko Jović, navodno bio razlogom sukoba u tamošnjem odboru jer se u jednom trenutku priklonio pravašima, Kalmetu smo pitali koja je prava istina oko njegova članstva. Neki njegovi kolege i nakon njegove smjene govore kako je Jović doista napustio HDZ i pridružio se pravašima, te ponovno uzeo člansku iskaznicu HDZ-a kada je imenovan povjerenikom. Kalmeta o tome otvoreno kaže:

- Da, bilo je određenog nezadovoljstva, ali smo razgovarali oko toga i postigli konsenzus. Istina je da je dr. Jović bio na listi HSP Ante Starčevića, ali nikad nije prestao biti članom HDZ-a. Istina je i da je bilo sukoba između dvije struje u našem odboru u Ražancu, ali imenovanjem novog Povjerenstva HDZ se ponovno ujedinio - zaključuje Kalmeta.

Kakvo će biti ovo jedinstvo najbolje će se znati na izborima krajem  ožujka kada ova općina bude birala novog načelnika. Naime, Vlada je 14. siječnja ove godine imenovala povjerenicu za Općinu Ražanac, Gordanu Dellorco, voditeljicu Službe za društvene djelatnosti u Uredu državne uprave u Zadru. Općinu je dotad vodio Nikola Miletić iz HSP Ante Starčevića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno