Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kajmakove biblijske skulpture za Križni put dug 2,5 kilometra

16.02.2017. 23:00
Kajmakove biblijske skulpture za Križni put dug 2,5 kilometra


Posedarje je pred velikim, svjetskim pothvatom. Na izletištu Čelinka, u kršu iznad Posedarja, u režiji neumornog umjetničkog duha, 82-godišnjeg Vinka Kajmaka, pred završetkom je izgradnja najtežeg križnog puta s kamenim skulpturama uopće na svijetu, teškog preko nevjerojatnih 100 tona.
– Otvaranje križnog puta je 10. ožujka, drugi petak u korizmi. Misno slavlje, križni put i obred blagoslova predvodit će predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić sa subraćom svećenicima najavio je Vinko Kajmak, voditelj i pokretač cijelog projekta.
Podignuta je Isusova grobnica, postavljeno 12 postaja i Uskrsnuće, u tijeku su završni klesari radovi na posljednjoj skulpturi.
Posedarski motivi
– Svaka postaja je visoka od 2 do 3 metra i težine od 5 do 10 tona, precizan je Kajmak.
Kameni blokovi izgledaju gotovo nestvarno, vanzemaljski, nadnaravno.
– Križni put se sastoji od 14 postaja, kamenih gromada na kojima su isklesani biblijski motivi križnoga puta te Isusova grobnica, kazao je Kajmak.
Na stražnjem, umanjenom dijelu postaje prikazan je život posedarskih težaka kroz povijest.
– Dužina križnoga puta iznosi 2,5 kilometara. Započinje nekoliko stotina metara sjeverno od Jadranske magistrale, nedaleko mjesnog groblja pa uzbrdo preko mosta iznad autoceste A1, kroz izletište Čelinka do Vidikovca na vrhu brdu Brisnica iznad Posedarja s kojeg se pruža prekrasan pogled, objašnjava Kajmak.
Križni put je dug i zahtjevan, uzbrdo bez zaustavljanja pored postaja, vrijeme pješačenja iznosi oko jedan sat.
– Kod svake postaje se postavljaju kamena odmorišta, a između svake postaje motivi koji su karakteristični za Posedarje, blisko okruženje i njihovu bogatu povijest, ističe Kajmak.
Uz više kamenih klupa i stolova već je instaliran suhozid sa skulpturom posedarskog magarca u naravnoj veličini, kameni bunar, mirilo ili počivališta duša i drugo.
– Osmatračnica, sklonište koji su hrvatski bojovnici koristili tijekom Domovinskog rata iskorištena je za izgradnju Kristova groba. Ugrađeno je preko 80 kubika kamena, navodi Kajmak.
Cilj projekta je, kaže, da Krist na križu još jednom zagrli Posedarje, Lijepu Našu.
– Križni put je i sjećanje na sve naše bližnje koji više nisu među nama, osobito na hrvatske branitelje koje su svoje živote utkali u temelje domovine, poručio je Kajmak.
Financirano donacijama
Križni put, četrnaest različitih prizora Kristove pasije, je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob, te Isusovo uskrsnuće.
– Da se radi o iznimnom i jedinstvenom spomeniku potvrđuje i činjenica da su na tri održane kiparske kolonije dolazili najbolji akademski kipari iz Ukrajine kao i kipari iz Poljske, Slovenije i Hrvatske raditi na ovom projektu, govori Mirko Sinajac, predsjednik Udruge za očuvanje kulturne i prirodne baštine Čelinka – Posedarje.
Slovenski kipar Ivan Pezdirc i njegova kćer, akademska kiparica Tejka, u ogromnoj gromadi kamena završavaju posljednju, sedmu od 14 postaja križnog puta – Isus pada drugi put pod križem.
– Izuzetan ambijent izletišta Čelinka sam po sebi opušta i budi našu intuitivnu stvaralačku snagu, prepuna kamene prašine kazala je Tejka Pezdirc.
Kako doznajemo od Mate Brale, člana Organizacijskog odbora, gotovo cjelokupan projekt financiran je donacijama mještana, lokalne samouprave i župnika don Stipana Mustapića.
Riječ je monumentalnom, veličanstvenom, impozantnom projektu koji će zadiviti sve hodočasnike.
– Provedbom ovog projekta duhovni život Posedarja dobit će sasvim novu dimenziju, mišljenja je Ivica Zurak, načelnik Općine Posedarje.
– Svi koji su dosad vidjeli ovo svojevrsno posedarsko čudo, jedinstven i u svijetu vjerojatno dosad nezabilježen pothvat, su u uvjerenju da će hodočasnici, vjernici, znatiželjnici i turisti dolaziti iz svih dijelova naše zemlje i inozemstva da vide ovaj jedinstveni križni put, kazao je Zurak dodajući kako u lipnju planiraju upriličiti veliku pučku feštu i zahvaliti svima onima koji su sudjelovali u ovom projektu.