Od 600 ovaca do 3.500 stabala badema i ugovora s Krašom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
NASADI BADEMA - Cvjeta gospodarstvo Tomislava i Ive Bulić u Korlatu
Godine 2011. posadili smo prve bademe. Bilo je to oko 400 stabala na vlastitom zemljištu i uspjeli smo sklopiti ugovor s Krašom, prisjeća se Iva početaka priče o bademima dodajući kako im je sada na gospodarstvu ostalo 50 ovaca i isto toliko koza. Imaju i koke, tuke, kuniće, tovne piliće, vinograd, 100 stabala trešanja, 60 maslina, nešto smokava, šljiva i jabuka
Arhiva ZL
Tomislav i Iva Bulić pronašli su put za podizanje svog OPG-a

Iva Bulić rođena je Zadranka, nekadašnja košarkašica ŽKK  Zadar i majka petero djece. Njezin suprug je hrvatski branitelj, diplomirani kriminalist i aktualni gradonačelnik grada Benkovca. Davne 1996.,  nakon života u Zagrebu vratili su se u suprugov rodni kraj - Korlat gdje su  se odlučili baviti stočarstvom.

Prvo matično stado obitelji Bulić brojalo je 120 ovaca, da bi iz godine u  godinu stado raslo, sve do 2010. godine kad je brojka došla na 600 ovaca.

Kako su 

- Težak je to i mukotrpan posao bio. Životinja treba 24-satnu brigu, a  naročito kada je vrijeme janjenja, šišanja i spremanja sjena za zimu. Razmišljali smo o proizvodnji mlijeka i sira, ali nismo imali dovoljno radne  snage. Djeca su bila mala i jednostavno nismo imali uvjeta ni novca za  platiti radnu snagu, a shvatili smo da od same proizvodnje mesa ne  možemo živjeti, priča nam Iva Bulić.

Niknula je ideja o bademima

Situacija u kojoj su se zatekli potaknula ih je da se izbore za nešto bolje, ponajprije za svoju djecu. Odlučili su zatražiti koncesiju od države i  podignuti trajne nasade badema (mendula).

- Godine 2011. posadili smo prve bademe. Bilo je to oko 400 stabala na  vlastitom zemljištu i uspjeli smo sklopiti ugovor s Krašom, prisjeća se Iva  početaka priče o bademima.

Dvije godine poslije, 2013., počeli su s pripremom i obradom krškog  zemljišta površine 12 ha za sadnju badema, a 2014. posadili su prvih 6 ha  badema i prijavili ekološku proizvodnju, da bi već iduće godine posadili i  sljedećih 6 ha.

- Sadni materijal proizveli smo sami, kao i većinu stajskog gnojiva iz  vlastite proizvodnje, a otkupljujemo i od susjeda. Imamo 3.500 stabala  posađenih na razmaku 6x6, a sorte su ferragnese, ferraduel i troito, govori Iva dodajući kako nasade održavaju frezanjem, obrezivanjem i prskanjem dozvoljenim ekološkim sredstvima, a u svemu tome Ivi i njenom  suprugu pomažu i djeca kada im dopuste studentske i školske obaveze,  dok sezonski po potrebi zapošljavaju radnike.

- Bademi nisu zahtjevni. Ovo podneblje je bogodano za proizvodnju.  Sorte su pokazale da nisu preosjetljive na bolesti i da im odgovaraju klimatski uvjeti, s tim da su poželjne mikrolokacije koje nisu osjetljive na  proljetne mrazove, objasnila je dodavši kako su vrlo traženi.

Vrlo tražen eko proizvod

- Bademi imaju veliku nutritivnu vrijednost i obiluju vitaminom E,  magnezijem, vlaknima, cinkom, selenom, snižavaju loš kolesterol... Jednom riječju - zdravi su, a u današnje vrijeme sve se više budi svijest o  zdravoj prehrani tako da su jako traženi, a pogotovo jer su ekološki, govori Iva dodajući kako što se tiče kupaca, osim navedenog ugovora s  Krašom za prvi nasad, od lani imaju i ugovor s Biovegom (poznatom hrvatskom tvrtkom za prodaju eko proizvoda). 

Uz to, prodaju na kućnom pragu, preko društvenih mreža i malih eko  trgovina diljem Hrvatske.

Jedini veći problem s kojim su se susreli u proizvodnji badema, kako  otkriva Iva, je osiguranje dostatnih količina vode. Stoga su odlučili napraviti bušotinu. Odvažnost i upornost im se isplatila jer su pronašli vodu te paralelno s tim na natječaj za mjeru 4.1.1 Program ruralnog razvoja  prijavili navodnjavanje koje im je i odobreno, i to uz sufinanciranje 5o  posto. Trenutno su u postupku rješavanja kredita. 

Također, uz primarnu djelatnost uzgoja badema, obitelj Bulić nije se u  potpunosti odrekla uzgojem stoke, a ima tu i još.

- Na gospodarstvu nam je još ostalo 50 ovaca i isto toliko koza koje  muzem i pravim kuhani sir i kiselo mlijeko. Imamo i koke, tuke, kuniće,  tovne piliće, te još 1.500 čokota vinograda, 100 stabala trešanja, 60 stabala maslina, nešto smokava, šljiva i jabuka. Sadimo sve sezonsko povrće  za obitelj, ističe s ponosom Iva pojašnajvajući kako nikad nisu razmišljali  da će se baviti bademima, bar ne u ono vrijeme kad smo kretali u stočarstvo. 

- Međutim, nitko ne zna što mu život donosi i sve ima svoj početak i  kraj. Iza ove naše priče stoje godine muke, truda, odricanja, suza, neprospavanih noći, još uvijek aktualnih kredita, ali ne damo se. Samo neka  bude zdravlja jer raditi volimo i želimo, i ako će ovo nekog potaknuti na  sadnju badema, bit će nam drago, ističe Iva Bulić.

 
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com