Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Kristijana Kapovića

18.02.2020. 07:30


Protiv načelnika Općine Vir, Kristijana Kapovića, pokrenut će se postupak kako bi se utvrdilo je li prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa – zaključak je najnovije sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobui interesa.
Naime, Kapović je ovom saborskom tijelu prijavljen zbog zapošljavanja direktorice općinske tvrtke Vir turizam, Kristine Perić, za koju autori prijave tvrde da je zaposlena bez odobrenja Općinskog vijeća. Kapović, međutim, tvrdi suprotno, pojašnjavajući kako je riječ tek o još jednom napadu tamošnje oporbe. A oporba, dalo bi se zaključiti iz prijave, očito budno prati svaki njegov korak jer je Povjerenstvo zaprimilo prijavu zbog zapošljavanja Kristine Perić, unatoč činjenici da je riječ o čelnici Vir turizma, općinske tvrtke koja je na međunarodnoj turističkoj smotri INTERSTAS 2018. dobila glavnu nagradu – »Zlatni INTERSTAS«!
Kapovića su svejedno prijavili tvrdeći kako je direktoricu zaposlio mimo propisa te će Povjerenstvo uskoro donijeti odluku je li načelnik doista prekršio ovaj zakon ili nije. Naime, evo što nam je o prijavi kazala glasnogovornica Povjerenstva, Martina Jurišić:


«To se ne radi nigdje u Hrvatskoj«
– Povjerenstvo je na sjednici donijelo odluku o pokretanju postupka protiv dužnosnika Kristijana Kapovića, općinskog načelnika Općine Vir, zbog moguće povrede članka 15. stavka 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koja proizlazi iz okolnosti da je dužnosnik dana 30. svibnja 2017. godine, kao jedini član Skupštine trgovačkog društva Vir turizam d.o.o., donio odluku o imenovanju Kristine Perić za članicu Uprave, direktoricu navedenog trgovačkog društva, bez prijedloga Općinskog vijeća Vira, navode u Povjerenstvu.


»Sukladno Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi Općinsko vijeće nema ništa s imenovanjem uprave u trgovačkim društvima u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. O tome smo se već više puta očitovali Povjerenstvu
Kristijan Kapović, načelnik Vira




Kapović pak napominje kako je zapošljavanje direktorice ove općinske tvrtke provedeno po svim pravilima i propisima, ali i na način na koji se imenovanja provode u svim općinama, pa i Gradu Zadru, zbog čega smatra kako je riječ o prijavi od strane oporbenih vijećnika.
– Sukladno Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi Općinsko vijeće nema ništa s imenovanjem uprave u trgovačkim društvima u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. O tome smo se već više puta očitovali Povjerenstvu koje je i od Općine i trgovačkog društva Vir turizam zatražilo očitovanje vezano za zapošljavanje direktorice. U odgovoru smo naveli da niti općinska vijeća, kao ni Gradsko vijeće Zadra, ne potvrđuje niti predlaže direktore trgovačkih društava. To se ne radi nigdje u Hrvatskoj, pa ni u Viru. Znamo iz prakse da i direktore gradskih poduzeća imenuje gradonačelnik jer je to u domeni njegovih, a ne ovlasti Gradskog vijeća, pa tako ni Županijske skupštine ili općinskih vijeća. Riječ je o autonomnom pravu načelnika, odnosno uobičajenoj praksi temeljenoj na zakonu, kakvo se provodi u svim općinama, pojašnjava Kapović.


Zakon omogućuje ovakvo imenovanje
Uskoro će se znati odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a koja će uslijediti nakon provjere dokumentacije o imenovanju direktorice općinske tvrtke Vir turizam, Kristine Perić, te analize očitovanja Općine i Vir turizma o zapošljavanju direktorice.
No, provjerom zakona koji uređuje ovo područje, odnosno ovlasti djelovanje općinskih načelnika, doznajemo da načelnik doista ima pravo na imenovanje direktora trgovačkih poduzeća svoje općine, što potvrđuje i Ministarstvo uprave koje, pod rubrikom poslova koje obavlja načelnik, navodi kako načelnik:
– Imenuje i razrješuje predstavnike jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave u tijelima javnih ustanova, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba (iz članka 35. stavka 1. točke 5. ovoga Zakona), osim ako posebnim zakonom nije drugačije određeno, navodi se na stranicama Ministarstva uprave.
To je zakon kojega nam je citirao i načelnik Kapović, pa ostaje vidjeti kakvu će odluku donijeti Povjerenstvo, kao i to kakva će biti reakcija oporbe u slučaju odbacivanja prijave.