Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

S Plenkovićem u krilu pobijedili na Viru

18.02.2020. 17:00


Glavna nagrada petog izdanja međunarodnih karnevalskih povorki na otoku Viru pripala je donjekaštelanskoj skupini KKU Poklade koja je sjajnom maskom uprizorila hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i njegove vladajuće poreznike, ali se Plenković nije pojavio na dodjeli nagrada. Karnevalski meštar Branko nagradu je držao u rukama, a riječ je o velikom pršutu kojega je do proglašenja pobjednika Danijela iz Vir turizma sušila fenom u uredu direktorice Perić, da bi se potom izgubio u mraku tople virske zimske večeri tražeći furgon ‘Allo ‘Allo. U toj su kućici na kotačima prigodno ukrašenoj za uprizorenje popularnog britanskog sitcoma iz 1980-ih, smješteni bili virski René, Edit, Yvette, Mimi, Michelle, Leclerc, Helga i drugi meštrovi drugovi, ali je istodobno viđena i destinacijska menadžerica Darija, odjevena kao časna, kako pod velom noći uz lepršanje crnog plašta nestaje negdje kod parkinga Vir turizma. Nestanak hrvatskog premijera maškarani su kuloari doveli u vezu s njegovim govorom nakon predstavljanja donjekaštelanske skupine, kada je u trenutku euforije virskoj javnosti predstavio novu invazivnu demografsku metodologiju za rješavanje pitanja nataliteta i stručnih lica.


Politički spavač u žiriju
– Uvest ćemo 10 milijuna inženjera, liječnika i građevinskih radnika iz Kine koji će dobiti državljanstvo i status hrvatskih branitelja. Virska vodovodna i kanalizacijska mreža bit će gotova do prekosutra, a željeznički pravac s vlakovima velikih brzina od Vinkovaca do Dubrovnika do utorka u podne – kazao je premijer. Netko od savjetnika kazao mu je kako možda nije pametno spominjati dolazak Kineza u ova teška vremena epidemije, kao ni činjenicu kako bi s dolaskom 10 milijuna ljudi iz Azije Hrvati postali manjina, umjesto svoji na svome, pa se Plenković brzo povukao, ali je ostavio radnu skupinu za virsku aglomeraciju koja se prerušila u papsku karnevalsku skupinu. Ova je pobjeda hrvatskog premijera na Viru bila prva nakon teškog poraza na predsjedničkim izborima, pa je donijela olakšanje lokalnom HDZ-u. Zbog toga se virski šef Rajko infiltrirao u žiri koji je odlučivao o nagradama, pa iako je – demokracije radi – u žiriju bio i šef lokalnog SDP-a, vješti je Rajko aktivirao političkog spavača u žiriju i vlasti Maškarane Republike, meštra Branka, kako bi se nagrada iz političkih razloga dala donjekaštelanskoj skupini.
– Važno je radi glasača, da steknu dojam – kazao nam je u povjerenju šef Rajko. U žiriju je još bila i kraljica Elizabeta, koja je iz upravo tih razloga uglavnom bojkotirala izbor najboljih skupina, a žirirala je i šefica opozicijskih maškara i najnagrađivanije skupine, Vojna, koja je sve krivo shvatila. Prvo je skupinama redom davala jedinice i dvice misleći kako su to najbolje ocjene, čime je zakinula vlastitu skupinu Ribara & lignji koju je ocijenila apsolutnom nulom, a onda je nakon konzultacija umjesto ocjena davala plasmanske bodove – prvi, drugi, deseti, petnaesti, itd.


Zvončari, čaplje i štrke
– Ovo je cirkus! Kada SDP dođe na vlast uspostavit ćemo komunalni i maškarani red – dobacio je s centra stola žirija šef virskih ljevičara Marino.
Preostale dvije nagrade, golema panceta od sibirskog vepra i bagdadska sušena šunka, pronašle su svoje vlasnike: kulturno-etnografsko društvo Kurenti iz Ptuja, prerušeni u zvončare, i podturenske Čaplje i štrke. Ukupno je sudjelovalo 16 povorki iz Hrvatske i Slovenije, koje su u defileu okružile otok uz druženje s domaćim pukom, a onda su se u večernjim satima predstavljali na virskoj rivi i Ljetnoj pozornici. Sudjelovali su: skupina maskota iz Zagreba, maškarana skupina iz slovenskog Ptuja, Vojnine virske lignje, podturenske čaplje i štrke, Vršani iz KU Vrsi koji su došli i uprizorili dolazak Vršana, preostali Ličani iz Ličkog Osika, Čevulje Škabrnja, balerine iz Brista koji ima 450 stanovnika i 550 apartmana, slovensko Kurent društvo Ormož, Poklade Krnjeval Donja Kaštela, karnevalska skupina iz Puntamike, skupina iz Mošćeničke Drage koja umjesto spaljivanja Krnje, u svemir ispaljuje nesretnog Gobu, Ninjanke iz Aenone kao Super Ninja-nke, korona virusi iz skupine Posedarje moje, virski ‘Allo ‘Allo te molitvena skupina iz Vira predvođena budućim virskim papom Antonijem, kojega podržavaju brojni fratri i časne sestre na otoku. Na Viru se šuška kako je Antonio uz pomoć svojega Svetoga Oca napravio nekoliko čuda, pa je njegov izbor za papu sigurna stvar, a evo kako je do toga došlo.




Sveti Antonio priredio čudo na Viru
Naime, privučen intenzivnom virskom turističkom marketinškom kampanjom na europskom tržištu i demografskim mjerama Općine Vir, poznati je ruski Popaj, bodybuilder i amaterski MMA borac Kiril Terešin, doselio na Vir. Terešin je poznat po tomu što je godinama u ruke ubrizgavao tvari nalik vazelinu i motornom ulju kako bi spektakularno povećao bicepse, zbog čega je i dobio nadimak Popaj, ali se toliko zatrovao sumnjivim uljnim supstancama da su mu liječnici jedva spasili život. Sada je Kiril na otoku pronašao novi život, zaljubio se, oženio i dobio 12.000 kuna za prvo dijete, ali je malog Terešina – genetsko čudo – umjesto u virski vrtić poslao kod automehaničara Živka na promjenu ulja. Otad oba Terešina svakog petoga u mjesecu redovito servisiraju ulje iz mišića kod Živka, a taj je događaj poznat kao čudo svetoga Antonija na Viru. Ovaj event kao i petu međunarodnu karnevalsku povorku na otoku, organizirala je destinacijska kompanija Vir turizam, s kunama se isprsila Općina Vir, a događaj su pomogla općinska poduzeća Čisti otok, Vir održavanje i Vir zaštita. Svirala je zadarska grupa Vista, program je vodio Igor Jelenić Toto kojega su raspamećene Ninjanke gotovo ugušile od sreće, a Zadar je nakon desetljeća pokušaja i promašaja, napokon osvojio Kup Krešimira Ćosića. Eto, tako je bilo na Viru.
Kažimir ŠKRBIĆ