Široka lepeza priča, anegdota, zanimljivih likova...

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Drago Marić, Otkidanja od zaborava, Zadar 2020.
I ovaj put, Marić potvrđuje svoju autorsku, istraživačku posebnost kojom nas vezuje za ljude i događaje bliže i dalje zadarske prošlosti koji zaslužuju upravo to – otkidanje od zaborava

Otkidanja od zaborava – naslov je najnovije, iz tiska netom izišle knjige poznatog zadarskog novinara i publicista Drage Marića.
I ovaj put, Marić potvrđuje svoju autorsku, istraživačku posebnost kojom nas vezuje za ljude i događaje bliže i dalje zadarske prošlosti koji zaslužuju upravo to – otkidanje od zaborava. I čini to maestralno, kako izborom tema tako i stilom njihove prezentacije čitatelju. Ili, kako je na zadnjoj korici ove knjige zapisao njezin urednik Nebojša Gunjević, »Marićeva veličina jest u tome što na jednostavan način priča zamršene priče i što naizgled nebitne stvari zna pokazati jako bitnima, suptilno u njima (raz)otkrivajući život. Marićeve priče, kada se radi o pričama o i iz prošlosti, suvremene su, da ne kažemo bezvremene...«.

Stari i Noviji zapisi

U »Otkidanjima od zaborava« Marić nas podsjeća, a one koji ne znaju upoznaje sa širokom lepezom priča, anegdota, zanimljivih likova, velikana koji su sebe utkali u kulturnu ili sportsku povijest grada, bizarnim epizodama, nesvakidašnjim zbivanjima s konkretnim osobama koje ih pokreću i obilježavaju... Tu se može naći pregršt »crtica« podijeljenih u dva dijela – Stari zapisi i Noviji zapisi.
Autor knjigu, umjesto proslovom, otvara znakovitom pričom o »uskrsnuću« Vinka Kajmaka, tj. o čovjeku-neimaru koji je pokrenuo izgradnju serije skulptura u prirodi posvećenih temi Križnoga puta, uključujući monumentalnu skulpturu Posljednje večere. Priča je to o životnom putu našeg domaćeg čovjeka od nevjernika do Božjeg čovjeka.


»I ova bi knjiga po svojoj tematici spadala u biblioteku Grad, ali kako sam tu biblioteku zaključio, a pisati mi se o Zadru i Zadranima ne prestaje, nastavljam, ne znam do kada, s pojedinačnim knjigama iz te građe koja je neiscrpna

Drago Marić

Među Starim zapisima tu su, između ostalog, oni o posljednjem knezu Paga, Fabijanićevu putopisu o Velebitu, serdaru Jankoviću na Olibu, pojavi Narodnog lista, o slavnoj talijanskoj glumici Eleonori Duse koja je svoj prvi honorar u dugoj karijeri zaradila u zadarskom kazalištu, o samoukom eruditu Ivanu Androviću, Ivekovićevoj vili u Arbanasima, o prijateljevanju dr. Ante Bianchinija s američkim predsjednikom Woodrovom Wilsonom, o zaboravljenom Peri Klaiću, slikarici Zoe Borelli, Olibljaninu Vinku Pulišiću...

Neiscrpna građa

Noviji zapisi su pak prepuni zanimljivih zgoda i nezgoda kao i ljudi koji ih čine: ražanački nogometaši, Petar Hajrić, Joja Ricov, prva izložba foto kluba, prvi festival Pisme Zadra, počeci Mosta i Nebodera, dan kada je umro Piero (legendarni papagaj), prva fotografija Miroslava Milića, željezara u Zadru, pijevac Ivana Ledenka, priča o tome otkud ime Diklo, libar Rafaela Matešića, priznanje na »kupusovom listu«, Milena Vlahov, prva i jedina žena na čelu zadarskog Državnog arhiva, tovar Đuro, Kristina Verunica koja je rodila i odgojila 19-ero djece...
Posljednji tekst posvećen je, iz pera gostujućeg autora Nebojše Gunjevića, velikom zadarskom kroničaru i publicistu Pavi Jerolimovu koji nas je iznenada napustio pred badnjak 2019. godine.
- I ova bi knjiga po svojoj tematici spadala u biblioteku Grad, ali kako sam tu biblioteku zaključio, a pisati mi se o Zadru i Zadranima ne prestaje, nastavljam, ne znam do kada, s pojedinačnim knjigama iz te građe koja je neiscrpna. Pa do kuda stignem – zapisao je Marić u uvodu svoje knjige koju je uredio i tehnički obradio Nebojša Gunjević, financijski potpomogao Grad Zadar, a tiskala zadarska tiskara Donat.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno