Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Srdela je zaslužila spomenik

18.02.2020. 13:30


Budući da je tek u nedjelju službeno završio lovostaj na sitnu plavu ribu i srdelu, zadarska ribarnica je jučer je bila poluprazna. Tek se uz nešto bijele ribe, mogla vidjeti pokoja kašeta srdela na bancima ribarnice po cijeni od 20 kuna, ali prema riječima predsjednika Ceha za ribarstvo Edisona Boška, Zadrani ne moraju strahovati, jer plave ribe i srdele u našem moru ima u izobilju.
– Nikada nije bilo više ribe nego što je u ovih zadnjih nekoliko godina, a sinoć nakon lovostaja su ribari isplovili i pokazalo se da u Jadranu ima više ribe nego što je nama potrebno, istaknuo je predsjednik Ceha ribara, dodajući kako priče da srdela nestaje u našem moru nisu istinite, jer da se godišnje izlovljava čak 60 tisuća tona ribe.
Predsjednik Ceha za ribarstvo smatra da ribe na ribarnici ima manje zbog prekupaca koji nemaju odgovarajuće papire, niti uvjete za skladištenje ribe.
– Ribe na ribarnici ima manje jer prekupci nemaju odgovarajuće dozvole za prodavanje ribe, niti imaju frižidere koji su potrebni za njihovo skladištenje, rekao je Edison Boško, ističući kako se bez ispunjavanja tih uvjeta riba ne smije prodavati.
Kako se moglo primijetiti, Zadrani više preferiraju plavu ribu, a pogotovo srdelu, jer je jeftinija u odnosu na bijelu, ali je kako kažu i zdravija, dok je za neke ova riba najbolja. Međutim, ima i onih koji strahuju da bi srdele moglo nestati iz našeg mora i to zbog politike koja se iz nekih razloga više okreće prema uzgajalištima u kojima bi srdela bila korištena kao hrana za uzgoj, a ne za potrebe prodaje.
– Dite drago, mogu oni pričati što hoće, ali srdele nestaje u našem moru, potužio se barba Mate, prisjećajući se kako je nekada srdela bila kraljica Jadrana koja je hranila i ribara i težaka. Danas ga je strah za ovu ribu jer, kako kaže, misli da je uskoro neće ni biti u prodaji.
– Volim srdelu jer je zdrava i nije skupa, rekao je gospodin Marko iz Slovenije, te se pohvalio kako je ipak ovom prilikom kupio inćune jer da ih se baš zaželio.
– Slabo ide prodaja i plave i bijele ribe, ali se kupci više odlučuju na srdelu i plavu ribu jer je zdravija i jeftinija, rekla je prodavačica Sandra Miočić.
-To je praktična riba kojoj treba podići spomenik kao i jarom grahu koji je glavna namirnica u području Ravnih kotara i Bukovice, rekao je Branko Antunović, dodajući kao primjer spomenik koji je podignut u čast masline u jednom mjestu nedaleko od Jeruzalema. Antunović je ovom prilikom podsjetio kako slana srdela ima još jednu ljepotu, a to je da podsjeća na početak berbe grožđa, jer je tada ona glava namirnica.