Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

»Doslovno se osjećamo kao da su nam vezane i noge i ruke«

17.02.2021. 18:06


U okviru novih, uvjetno rečeno, blažih mjera, osim kafića koji prodaju tzv. pića za van, smiju raditi i teretane, fitnes centri te škole stranih jezika, dječje igraonice i radionice, automat klubovi, kasina i kladionice.
U ovoj priči opet su ostala zatvorena vrata plesačima i glumcima čime su djeci uskraćene sve blagodati hobija važnih za njihov, kako psihički, tako i fizički razvoj.
Nena Jurišić, predsjednica plesne udruge Gesta, ponovno je ukazala na dvostruka mjerila, a ovaj put i na nedovoljnu jasnoću mjera i zbunjenost kao posljedicu.


Krcati bazeni, a ples?
– Mjere su zbunjujuće, nejasne i dodatno unose nemir. Počele su kolati informacije da ipak možemo raditi, no to sam provjerila u Stožeru i netočno je. U međuvremenu mi roditelji i djeca šalju poruke, upite, svi jedva čekamo, priča Jurišić i prisjeća se kako se prilikom zatvaranja jasno i nedvojbeno odredilo tko ne smije raditi, dok se sada, kad se iščekuje otvaranje, ostavlja mogućnost različite interpretacije.
Već je ukazivala na dvostruka mjerila, a sada navodi krcate bazene diljem zemlje kao primjer naglašavajući da joj je zaista drago zbog toga, ali da smatra kako bi i oni trebali imati pravo na rad.
– Definitivno smatram ako djeca idu u školu i smatra se da zbog tog nema nikakve bojazni, slobodno mogu i na aktivnosti. Čak smatramo da smo mi u Gesti imali puno ozbiljnije organiziran prihvat djece i provođenje mjera od škola što smo i pokazali rezultatom da nismo imali zaraženih na 12 skupina koje su dolazile od početka školske godine. Svakako smatram da su postavljena dvostruka mjerila jer je nekim djelatnostima omogućen rad, dok su drugima uskraćeni i rad i prava njihovih radnika, a to je slučaj kod nas. Doslovno se osjećamo kao da su nam vezane i noge i ruke. Jer ako nam se oduzima pravo na rad, ugrožena nam je egzistencija, naglašava Jurišić.


​Noćna mora
S druge strane, ako u ožujku popuste mjere i budu mogli otvarati, ali uz iznimno ograničen broj, opet će to biti problematično budući da djeca žele biti zajedno, već godinama uče i daju sve od sebe i, kako kaže, bilo bi van pameti da bira koje će dijete doći, a koje ne može. Doduše, zaista, igrom slučaja, imaju velik prostor.
– Nisam pobornik bunta, to jednostavno nije moj stil. Ali moram reći da sam ljuta. Ne želim raditi ništa izvan zakona i plaćati velike kazne. Osim toga, kakvu bih poruku tim činom poslala svojim polaznicima, objašnjava Jurišić zašto ne planira »provući se« kroz radionicu koja i jest navedena u Statutu.
– Jedva čekam da ova noćna mora završi! Ako u trećem mjesecu ne dobijemo zeleno svjetlo, zaista ne znam što ćemo, zaključuje predsjednica Geste, Nena Jurišić, a jasno je kako ovo nije tek izoliran slučaj, već su umjetnici (p)ostali zadnja rupa na svirali.
S druge strane, Sanja Petrovski, pedagoginja na Odjelu za suvremeni i klasični balet Glazbene škole Blagoja Bersa te osnivačica i voditeljica Zadarskog plesnog ansambla, otkriva kako nemaju nastupe, ali u Glazbenoj školi rade i misli da su jedni od rijetkih u Hrvatskoj.




​Komunikacija s publikom
– Mjere imaju smisla kada su u pitanju bolnice, starački domovi i slično gdje su rizične skupine i inače bi se tamo trebalo paziti i nositi maske. Ali recimo, škole su u Zadru radile za vrijeme rata. Baletna škola je radila za vrijeme rata. Mi smo plesali za vrijeme rata. Zašto sada ne bismo mogli u doba korone, pita se Petrovski dodajući kako »sve više vjeruje teorijama zavjere«.
Također, Zadarski plesni ansambl, kao profesionalci, mogu izvoditi svoje profesionalne plesove naravno, pod mjerama, ali planiraju raditi.
– Ako ne možemo biti u direktnoj komunikaciji s publikom, razmišljat ćemo o stvarima namijenjenim širim narodnim masama koje bi se izvodile vani tako da ljudi mogu gledati dok prolaze. Druga stvar, bavimo se videom, to nam se sad otvorilo i to nam je važno. Ne spavamo, radimo, snalazimo se, čak nam se nude neke nove kreativne ideje, izvukla je Petrovski i nešto pozitivno iz ove, za umjetnike, nemile situacije.
I Vinko Radovčić, voditelj »Drame plus«, suglasan je s tim da su mjere potpuno nejasne i da je upitno što »radionice« obuhvaćaju.
– Igraonice su i inače pune zaraze, a kod nas se nikad ništa nije dogodilo premda smo radili cijeli period do 11. mjeseca, sve je bilo u redu. Onda odjedanput, tri mjeseca smo zatvoreni. Teško je vratiti djecu, oni zovu, žele raditi. Žalosno je što smo bili prekinuti na pola procesa, kada su djeca trebala izvesti Ružno pače, predstava je bila skoro gotova. Žao nam je i stvarno se nadamo da će sve krenuti od 1. ožujka, saznajemo od Radovčića.