Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Musić: Želimo postići da selo bude poželjno za život

17.02.2021. 20:00


Lišane Ostrovičke koje se nalaze na rubnom dijelu Zadarske županije prostorno i brojčano su njezina najmanja jedinica, stradale su u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Tada je agresor počinio zločine u ovom selu, ostala je pustoš. Nakon prognanstva, povratka, obnove kuća, krenulo se u veliki pothvat, u izgradnju komunalne infrastrukture.
– Želimo postići da selo postane poželjno za život. Cilj nam je osigurati kvalitetu života primjerenu 21. stoljeću, osigurati komunalnu, prometnu, zdravstvenu, socijalnu i drugu infrastrukturu i sadržaje koji su potrebni i zanimljivi svim dobnim skupinama općinskih žitelja, kazao je lišanski načelnik Ivica Musić.


Stoljetna priča o vodi
Jedna od mjera ruralnog razvoja poglavito se odnosi, kaže on, na razvoj okolišno prihvatljivog malog i srednjeg poduzetništva.
– Vodovodizacija je zasigurno najvažniji projekt za napredak Lišana Ostrovičkih, on znači i ostanak i povratak mladih te rast nataliteta, istaknuo je Musić.
Naime, završila je priča o opskrbljivanju vodom iz hidranata i cisterni, stoljetna priča o vodi iz seoskih bunara, naročito iz glavnog bunara Trubanj.
– Od kad je završila izgradnja vodovoda i u domaćinstvima i javnim objektima potekla voda iz slavina, u Lišanima Ostrovičkim je započeo sasvim novi život, kazao je Musić dodajući kako se radi o oko osam kilometara vodovodne mreže u vrijednosti od preko sedam milijuna kuna.
– Riječ je o sekundarnoj vodovodnoj mreži za 250 priključaka, istaknuo je Musić dodavši kako vodovodne mreže nema u Ostrovici i dijelu Dobropoljaca.
Provedena je katastarska izmjera u katastarskoj općini Lišane Ostrovičke i za dio k.o. Vukšić. Ukupna vrijednost ugovora za geodetsko-katastarsku izmjeru u Lišanima Ostrovičkim iznosi pet milijuna kuna.


Javni uvid katastarske izmjere
– Zadnja katastarska izmjera na širem području Lišana Ostrovičkih i Stankovaca bila je gotovo prije dva stoljeća, još za vrijeme Kraljevine Dalmacije i jedinstvene zadarske crkvene pokrajine, tako da mi i naši roditelji nismo imali sreću naslijediti zemljišta koja imaju čiste papire, naglasio je Musić.
Očekuje se postupak izlaganja na javni uvid podataka službenog katastarskog operata. Nositelji prava na nekretninama i zainteresirane stranke koje u vlasništvu imaju nekretnine na području katastarske izmjere trebaju se odazvati na izlaganje.
– Potom slijedi sudska uknjižba nekretnina u zemljišne knjige ili gruntovnicu. Sređene zemljišne knjige temelj su razvoja svake sredine, istaknuo je Musić.




Igralište na Braštini
Pored istočne strane općinske zgrade izgradit će dječje igralište koji će biti opremljeno raznim igralima, klupicama, pametnom klupom, ogradom i sa šest rasvjetnih stupova na solarno napajanje. Ukupna vrijednost je 524.000 kuna.
– Aplicirali smo na natječaj za provedbu Mjere 8 »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili širenje lokalnih temeljnih usluga« sukladno Lokalnoj razvojnoj strategiji Laura za razdoblje 2014.-2020. Natječaj je proveo LAG Laura, čiji smo član, a odobrena bespovratna sredstva su u 100-postotnom iznosu. Ovih dana ćemo objaviti javnu nabavu za izvođača radova i opremanje igrališta, kazao je Musić.
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odobrilo je Općini Lišane Ostrovičke financiranje projekta »Uspostava mobilnog reciklažnog dvorišta u Općini Lišane Ostrovičke« ukupne vrijednosti 236.805,55 kuna.


Briga o djeci i mladeži
– Projektom kojeg je prijavila Razvojna agencija Zadarske županije Zadra Nova nabavljeno je mobilno reciklažno dvorište za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada koje je postavljeno kod općinske zgrade na Braštini, naglasio je Musić.
Porodiljska naknada za prvo dijete je 2.000 kuna, za drugo 4.000 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete 8.000 kuna. U Osnovnu školu Ivan Goran Kovačić polazi 67 učenika za koje je Općina osigurala po 500 kuna za bilježnice i radne materijale.
– Zadarska županija i Općina sufinancyiraju prijevoz za srednjoškolce, a od ove akademske godine umjesto 400 kuna svi studenti imaju 600 kuna mjesečne stipendije, istaknuo je načelnik Musić.


Pogled prema budućnosti
Potpisan je Sporazum o sufinanciranju projekta »Izrada studijske dokumentacije za izgradnju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora«, koja će osim Lišana Ostrovičkih obuhvatiti još 12 općina i dva grada, više od pola županije.
– Aglomeracija, odnosno sustav odvodnje, promjena starih vodovodnih cijevi i izgradnja vodovodne mreže gdje je još nema, osim što čuva čistoću voda i mora, štiti živote i zdravlje ljudi te jamči veću kvalitetu života i privlačenje investitora. Ovim zahtjevnim projektom otvaramo novu stranicu, gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama, rekao je Musić.