Vili Beroš o cijepljenju preko reda: ‘Utvrdit će se disciplinska ili kaznena odgovornost’

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Stožer civilne zaštite
Autor: 
'Formirano je neovisno povjerenstvo. Ako bude nepravilnosti utvrdit ćemo razinu odgovornosti. Predmet će ići na postupanje Liječničkoj komori. Utvrdit će se disciplinska ili kaznena odgovornost', rekao je Vili Beroš
Goran Stanzl/PIXSELL
Vili Beroš

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je održao konferenciju za novinare.

Četrnaestodnevna incidencija u konstantnom je blagom padu, rekao je epidemiolog Bernard Kaić. “Hrvatska je sa svojom stopom incidencije na dobrom mjestu, samo dvije, Finska i Danska, imaju nižu stopu od Hrvatske”, rekao je Kaić, dodavši da ipak nije dobro uspoređivati zemlje samo na osnovu toga jednog pokazatelja, jer on ovisi o broju testiranja, dodavši da samo tri zemlje testiraju manje od Hrvatske.

“U struci i medijima se govori kako je naša situacija najbolja i da imamo najblaže mjere. Pitaju se zašto se mjere ne ublaže. Kada se gleda i postotak testiranih, prema tome Njemačka, Austrija i Slovenija imaju bolju situaciju”, rekao je Kaić.

“Dobili smo od Komisije priznanje da smo vodeći po broju predavača na tečajevima koji su provedeni da bi se liječnici i medicinski djelatnici osposobili za rad”, rekao je ministar zdravstva, Vili Beroš.

O ruskom cjepivu

Upitan hoće li Hrvatska uvoziti rusko cjepivo prije nego što ga odobri EMA, Beroš je rekao da će Vlada sve činiti da hrvatski građani dobiju adekvatnu skrb.

“Tek u zadnje vrijeme dolaze podaci o ruskom cjepivu. Vlada je i do sada radila velike napore da svima osiguramo besplatno cjepivo. Optimalno bi bilo odobrenje EMA-e, ali to traje duže. Na našoj je regulatornoj agencije da nam kaže je li moguće na neki drugi način dobiti rusko cjepivo”, rekao je Beroš.

“Dva su osnovna preduvjeta, učinkovitost i sigurnost. Kad naša regulatorna agencija ocijeni i procijeni da su u potpunosti ispunjena ta dva uvjeta, onda može neovisno od EMA-e omogućiti primjenu neodobrenog lijeka. Optimalno bi bilo da EMA odobri, ali u kontekstu toga treba novi rok”, rekao je Beroš.

“Nije bilo dovoljno elemenata koji su ukazivali da je rusko cjepivo sigurno i učinkovito. Znamo sada da je ono testirano na 20.000 osoba i to su nove spoznaje. HALMED će sve procijeniti. Što se tiče broja doza, i to će struka odlučiti”, rekao je Beroš.

Broj doza koje će Hrvatska eventualno naručiti ovisi i o isporukama onih s kojima su ugovori već sklopljeni. Ugovor s Rusima ovisi isključivo o tome kada će ono doći, ako dođe do ljeta, nemamo koristi od njega, objasnio je Kaić.

O popuštanju mjera

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, komentirao je moguće daljnje popuštanje mjera.

“Sve vezano za daljnja popuštanja smo komunicirali. Mi smo danas drugi dan novih mjera, treba vidjeti hoće li to utjecati na dnevnu epidemiološku sliku i trendove, koji su u blagom padu. Danas je 13 posto manje zaraženih, nego u srijedu prije tjedan dana. Ako tako nastavi, to nam otvara mogućnost novih mjera”, rekao je Božinović.

Komentirao je i stanje u Istarskoj županiji. “Bilo je tih izjava jučer, kasnije su ih pojasnili. Oni će uputiti zahtjev Nacionalnom stožeru, ne može niti jedan stožer odlučivati o tome kad će primjenjivati mjere popuštanja. Nije problem lokalna inicijativa, ali kad se najavljuju mjere dobro je iskomunicirati ih s Nacionalnim stožerom. To je jedini ispravan put. Mi svaki dan dajemo poruke opreza i optimizma. Ne možemo znati danas kakva će situacija biti 28. veljače”, rekao je Božinović.

“Mi ćemo pred 1. ožujka biti u poziciji da promišljamo o tome možemo li i što dalje popuštati. Nećemo morati razmišljati o zaoštravanju ako se ovako nastavi. Na dnevnom redu, vi znate što je to, mi imamo najblaže mjere u Europskoj uniji. Svi koji dođu u Hrvatsku, prva reakcija im je kako u svojim državama mnogo toga ne mogu. Postoji razumijevanje da smo spustili brojke uz blage mjere. Mi možemo na ovaj način razgovarati na pressicama sve dok ne istekne rok do 28. veljače. Ako vas to zadovoljava, ponovit ću sve što govorim već mjesecima”, rekao je Božinović, dodavši da su sve moguće mjere koje su navedene u medijima samo špekulacija te da će se neke od njih pokazati kao točne, a neke netočne.

O cijepljenju preko reda

Beroš je govorio o cijepljenju preko reda.

“Pristižu izvješća, formirano je neovisno povjerenstvo. Ako bude nepravilnosti utvrdit ćemo razinu odgovornosti. Predmet će ići na postupanje Liječničkoj komori. Utvrdit će se disciplinska ili kaznena odgovornost. Jasno je da će svi ti nalazi biti dostupni javnosti, ona ima pravo znati što se događa. Rok za dostavu informacija je tjedan dana, isto tako je i za podatke s digitalne platforme. Ne mogu reći koliko će provjera trajati”, rekao je Beroš, dodavši da je u tijeku izrada digitalne platforme, ali da je se radi o kompleksnom procesu.

“Vlada je u trenutku pojave globalne ugroze uspjela pokrenuti informatičku platformu. Cilj je bio osigurati transparentno izvještavanje. Ministarstvo zdravstva je tražilo mišljenje Ministarstva gospodarstva, s obzirom na potrebno vrijeme, zatražilo izuzeće. Platforma nije jednostavna, zahtijevala je cjelodnevni rad. Kad su brojevi počeli padati, revidirana je cijena. Ugovor je trajao do kada je trajao. Već neko vrijeme traju pripreme za novi natječaj otvorenog tipa za održavanje i pružanje usluga ovog tipa u idućem periodu”, rekao je Beroš o cijeni izrade portala.

O antigenskim testovima

Upitani zašto Stožer ne objavljuje rezultate antigenskih testova, Kaić je rekao da nema taj podatak.

“To prikuplja HZZO. Mi možemo izvući što nam šalje HZZO. Zašto to Stožer ne radi, oni trebaju reći. Ako se žele nastaviti pratiti trendovi, onda se ne bi trebao mijenjati način kako se prate. To je meni najlogičnije”, rekao je epidemiolog Kaić.

“Kad je bilo puno novih slučajeva radili smo projekte gdje ljudi nisu imali simptome, ne može se to pribrajati svim slučajevima. PCR je zlatni standard i samo na temelju njega možete reći je li netko pozitivan. Antigenskih testova ima različitih kvaliteta, bilo je lažno pozitivnih, to nije zlatni standard. Može se postaviti paralelno praćenje, ali to nije standard”, rekla je Alemka Markotić.

“Capak je često govorio koji su kriteriji. Slažem se s Kaićem, ako pratite jedan parametar onda znate dinamiku. Broj hospitaliziranih se smanjuje na dnevnoj bazi i u skladu je s padom broja novozaraženih. Nema nesuglasja koje bi nas zabrinulo. Transparentni smo u parametrima i oni dovoljno ukazuju na dinamiku epidemije”, rekao je ministar Beroš.

Markotić je objasnila što uključuje dijagnostiku. “To su podaci o bolesniku, rezultat testa, simptomi koje ima, podaci koje ima, kronične bolesti koje ima, a koje bi mogle utjecati na stanje testa. Zato što smo zauzeli jedan kurs, da je za praćenje situacije bitno uzimati PCR test. Indirektno se može pratiti kakva je situacija po broju hospitaliziranih, to se ne može sakriti. Broj testiranja ne ovisi samo o tome koliko se testira. Testirati samo da bi pokazali velike brojeve, za to nema potrebe. Kad nekome uradite antigenski test, uvijek morate uzeti sve podatke i procijeniti o čemu se radi. To je medicina, morate puno ići u školu da biste shvatili kako to funkcionira”, rekla je Markotić.

“Važan je moment da postoji na razini EU puno pitanja i nejasnoća. Mi smo uspostavili jedan ritam i način dijagnostike i njega se držimo. Naša situacija je danas bolja, da je lošija, imali bismo više pozitivnih na PCR testovima. Taj broj pada nekoliko tjedana zaredom”, ubacio se Božinović.

“Bitno je da smo treći najbolji po incidenciji, a ne treći najgori po testiranju. Mi imamo najmanje testiranja i po tome smo treći, ali to ne znači da smo najgori”, rekao je Božinović.

“Mi imamo po broju stanovnika manje testova od prosjeka Europske unije. Tri zemlje imaju manje. To ne znači da smo najgori. Teško je to uspoređivati, jer mi ne znamo koga oni testiraju. Najkorisniji pokazatelj je stopa pozitivnosti. Po njoj smo negdje na sredini u Europskoj uniji”, rekao je Kaić.

O paketu mjera

“Mi paket mjera nazivamo kad ga donesemo. Svi pratite situaciju na dnevnoj osnovi, otvoreno je puno toga, ostalo je još nešto manje restrikcija. Ako situacija bude išla u smjeru pada, razgovarat ćemo o tome. Ne želim najaviti nešto, onda izađe naslov da se otvara ovo ili ono. Ne želimo doći u situaciju da se nešto najavi pa se to ne dogodi. Ne želim uskraćivati vašu kreativnost i vi ćete to u svojim člancima davati konkretniju dimenziju. Vi to možete, mi ne možemo. Ne želimo doći u kontradikciju i da nam netko kaže da smo nešto najavili, a to se nije dogodilo”, rekao je Božinović, dodavši da na sprovodu Miroslava Tuđmana na Mirogoju nije utvrđeno kršenje mjera.

O politikantstvu lokalnih i županijskih stožera

Ministra Božinovića naša je reporterka upitala o jučerašnjim izjavama njega i premijera Plenkovića o politikantstvu lokalnih stožera.

“Nekoliko puta sam utemeljeno govorio da sam upućivao blage poruke na ovu temu i mislim da sam spominjao da je to odgovor koji je i diplomatski i blago upozorenje. U medijima se potencirao oštar sukob. Nije problem lokalna inicijativa, dapače, ali kad se najavljuju nove mjere, onda ih treba iskomunicirati unutar jednog stožera, s drugim stožerima. Ne možete o strateškim pitanjima, o upotrebi cjepiva, odlučivati na lokalnoj razini bez konzultacija s nacionalnim stožerom. Mi smo i kod casina i mjesta za klađenje, rekli pozadinu odluke, i epidemiološku, da rizik nije prevelik, jer je bio prigovor opet, na jedan ne baš sasvim precizan način da se mogu otvoriti casina, a ne kafići. I u jednom i u drugom objektu se ne može koristiti ugostiteljske usluge. Kazao sam i ekonomsku pozadinu te odluke. Kolege iz lokalnih stožera su rekli da se slažu da to nije prevelik rizik. Ja sam ih pitao, dobro kad znate koliki je to dio koji opterećuje proračun, jeste li spremni sami snositi financijsko pokriće tih odluka u smislu koncesija i isplata naknada za zaposlene, tu je nastao muk. Pomogli bi mi i njima da izađu iz te situacije”, rekao je Božinović.

Naša ga je reporterka ponovno upitala radi li se o lošoj komunikaciji ili politikantstvu. “Ne znam kako da odgovorim baš ovako kako vi hoćete. Ja vam dajem kontekst. Vi uporno hoćete da se mi u Hrvatskoj na razini stožera, Vlade, županija, s tim pitanjima… Želim ja puno toga pa ne dobijem što želim. Sad bih ja trebao ogovoriti na to… Stojim iza svega što kažem javno, na dan kad kažem, u kontekstu u kojem kažem. Ne mislim da je naš interes u ovom trenutku da se taj sukob nastavi”, rekao je Božinović.

“U interesu nam je da otvorimo aktivnosti koje su nam bitne i da se pripremimo za turističku sezonu. To nam je najvažnije i siguran sam da ćemo u tome imati vašu podršku”, rekao je Božinović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno