Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zubčić: Sretan i ponosan

17.02.2021. 10:31


Filip Zubčić, najbolji hrvatski skijaš, na impresivan je način otvorio nastup na Svjetskom prvenstvu u Cortini d’Ampezzo, osvojivši srebrnu medalju u paralelnom veleslalomu! U finalu Zubčić je izgubio od Francuza Mathieua Faivrea s 48 stotinki sekunde zaostatka u dvije utrke. Sve je bilo praktički riješeno nakon prve vožnje, u kojoj je Faivre bio brži 23 stotinke, a Zubčić vozio je »bržoj« strani. Francuz je bio brži i u drugoj vožnji i osvojio zlatnu medalju, njegovu drugu na svjetskim prvenstvima, ali prvu pojedinačnu u disciplini koja je imala premijeru na svjetskim prvenstvima.
– Sretan sam i ponosan! Prva medalja za mene na Svjetskom prvenstvu… Nažalost, nije zlato, ali je srebro. Prvo sam malo sam bio ljut kada sam ušao u cilj. No, ostvario sam veliki rezultat, nemam za čime žaliti – kaže Filip Zubčić.
Sjajni hrvatski skijaš je ujutro prošao kvalifikacije, na putu do finala bio je bolji od Nijemca Stefana Luitza, u četvrtfinalu od Amerikanca Rivera Radamusa, te u polufinalu od Švicarca Loica Meillarda, koji je pronašao brončanu utjehu, dobivši u malom finalu Nijemca Alexandera Schmida.
– Nisam baš bio pretjerano sretan nakon kvalifikacija, znao sam da nisam dobro skijao i morao sam puno bolje voziti u finalnim utrkama, u čemu sam i uspio. Eto, osvojena je prva medalja za Hrvatsku nakon dugo vremena. Stvarno je to lijepa to najava idućih utrka. U petak imamo veleslalom, u nedjelju slalom i s punim optimizmom ulazimo u sljedeće utrke – dodao je Zubčić.
Zubčić je na svakoj stepenici na putu do zlata, osim u finalu, prvo startao na sporijoj plavoj stazi, a potom na crvenoj dostizao zaostatak. Luitz je u prvoj vožnji osmine finala imao 23 stotinke sekunde prednosti, no Zubčić je drugom vožnjom nadoknadio zaostatak i na koncu slavio sa 0.20 sekunde prednosti. U četvrtfinalu Amerikanac je imao 34 stotinke sekunde prednosti nakon prve vožnje, no Filip je fantastičnom drugom vožnjom slavio sa 62 stotinke prednosti. U polufinalu je bilo i malo sreće. Meillard je prvu vožnju na bržoj crvenoj stazi završio sa 75 stotinki prednosti, ali sve to je, prema pravilu, vraćeno na pola sekunde prednosti. Zagrepčanin je nadoknadio taj zaostatak za dvije stotinke i ušao u finale…
– Sretan sam zbog prve pojedinačne medalje na svjetskim prvenstvima, ali puno toga ostaje za raspravu poslije utrke – rekao je Meillard.
Razlika u brzini između dviju staza bila je očita, a u prednosti su bili oni koji su u prvom vožnji vozili na sporijoj stazi. Koliko god zaostali, sve se smanjivalo na 50 stotinki… Faivre je Francuskoj donio prvo zlato u danu koji se odužio.
– Dan je počeo vrlo rano, probudili smo se u 5.15 zbog kvalifikacija. Bio je to dug dan. Ništa nisam planirao, samo sam htio što jače napadati ​​ to sam učinio. Zapravo, zaista sam zadovoljan svojim skijanjem. Uspio sam učiniti ono što sam želio. Epilog je zlato, prvo u životu – rekao je Mathieu Faivre. Osim Zubčića, u jutarnjim kvalifikacijama nastupio je i Istok Rodeš, ali nije uspio izboriti plasman u osminu finala.
 


Deseta medalja
Srebrna medalja Filipa Zubčića u paralelnom veleslalomu ukupno je deseta medalja za hrvatsko skijanje na svjetskim prvenstvima, prva nakon kombinacijskog srebra Ivice Kostelića u Schladmingu 2013. godine. Janica Kostelić je osvojila pet zlatnih medalja, Ivica Kostelić ima zlato, srebro i broncu, dok je Natko Zrnčić-Dim osvojio broncu. Na listu hrvatskih osvajača sada se upisao i Zubčić srebrom iz Cortini d’Ampezzo.


Janica Kostelić
1. mjesto u slalomu 2003. u St. Moritzu
1. mjesto u kombinaciji 2003. u St. Moritzu
1. mjesto u slalomu 2005. u Santa Caterini
1. mjesto u spustu 2005. u Santa Caterini
1. mjesto u kombinaciji 2005. u Santa Caterini




Ivica Kostelić
1. mjesto u slalomu 2003. u St. Moritzu
2. mjesto u kombinaciji 2013. u Schladmingu
3. mjesto u super G-ju 2011. u Garmischu


Natko Zrnčić-Dim
3. mjesto u kombinaciji 2009. u Val-d’Isereu


Filip Zubčić
2. mjesto u paralelnom veleslaomu 2021. u Cortini
 


Za mene, za sve
"Četiri i pol milijuna stanovnika i ponos, izazov u suprotstavljanju nacija beskrajno većih od naše. Kad dođete iz male i ponosne zemlje poput moje, kada se spustite u arenu, nikada niste sami. Sa sobom nosite želju da se pojavite i potvrdite kao čitav narod. Biti autsajder je naša priroda. To je matematički zakon i matematika upravlja svim stvarima. Skoro. Jer ponekad naiđe nešto što zanemaruje pravila i pretvara se da ne razumije njegove mehanizme. Poput našeg kutka zemlje, koje je između dva svijeta, u kojima žive ponosni ljudi, koji se natječu s velikim silama svjetskog sporta, sa samo četiri i pol milijuna stanovnika. I bez logične mogućnosti da ih pobijede. Srećom, nitko od njih ne zna", napisao je Filip Zubčić u tekstu "Za mene, za sve", objavljenoj na službenoj stranici SP-a. Kao da je znao…