Mali vrtić Cvitak je velika stvar, kao i igralište te stanovi za mlade obitelji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Općina Sv. Filip i Jakov misli na djecu i mlade
Autor: 
Približava nam se otvaranje vrtića Cvitak u Raštanima. To je mali vrtić, ali za nas je to velika stvar. Vrtić će primati 15 djece i otvaranje možemo očekivati do kraja mjeseca, najavio je Pelicarić ističući kako se nada da će ovaj vrtić biti velika pomoć roditeljima koji rade izvan mjesta.Dodao je kako je to na ponos Općine i zadovoljstvo mještana
Marin GOSPIĆ
U Općini Sv. Filip i Jakov ponosni na projekte koji u konačnici utječu na demografsku sliku

Osnovna škola Sv. Filip i Jakov naručila je izradu idejnog i glavnog projekta izgradnje školskog sportskog igrališta, a trošak izrade projektne dokumentacije u iznosu 114.700,00 kuna snosit će Općina. Igralište će se prostirati na 5.100 metara kvadratnih školskog zemljišta sjeverno u odnosu na školsku zgradu. Riječ je o polivalentnom igralištu koje će sadržavati malonogometno, košarkaško i rukometno igralište s igralištem za odbojku. Zatim stazu za trčanje, zaletište za skok u dalj s jamom te vježbalište sa spravama.

Izgradnja igrališta

- Programom idejnog arhitektonskog projekta predviđa se izgradnja igrališta sa sjeverne strane postojeće škole, na lokaciji karakteriziranoj visinskom razlikom od 5 m u smjeru sjeveroistok-jugozapad. Zbog karateristika terena predlaže se funkcionalna podjela na 3 platoa na različitim visinama koji postepeno savladavaju postojeću visinsku razliku terena, objavili su iz Općine Sv. Filip i Jakov, dodajući kako bi se smanjio vizualni impakt potpornih zidova formiraju se tribine koje omogućavaju korištenje visinskih razlika te svojim dizajnom uvode i element zelenila na novo igralište. Općina Sv. Filip i Jakov i ovim projektom misli na djecu i mlade te mlade obitelji poboljšavajući kvalitetu života. Kapitalni projekt, izgradnja vrtića u Raštanima, posebna je stvar za načelnika Općine Zorana Pelicarića koji ističe kako će ovaj vrtić biti još veća pomoć roditeljima.
- Približava nam se otvaranje vrtića Cvitak u Raštanima. To je mali vrtić, ali za nas je to velika stvar. Vrtić će primati 15 djece i otvaranje možemo očekivati do kraja mjeseca, najavio je Pelicarić ističući kako se nada da će ovaj vrtić biti velika pomoć roditeljima koji rade izvan mjesta.

Dodatni bodovi za obitelji s djecom

- Mnogi roditelji rade u Zadru pa im nije usput ostavljati djecu u drugim vrtićima, a ovako ćemo im to omogućiti. Već sad imamo dva vrtića, glavni »Cvit« u Sv. Filip i Jakovu te područni u Turnju koji skupa primaju oko 160 djece i već sad nemamo listu čekanja, a novim vrtićem još ćemo više rasteretiti ova dva, rekao je Plicarić.
Načelnik ističe kako je Općini važno ulagati u projekte za mlade obitelji koje se odluče ostati u mjestu, stoga još jednom mjerom pomažu mladima da se osamostale, kupe stan. Načelnik je naglasio kako je gradnja iz programa POS-a jedan je od koraka demografske obnove Općine Sv. Filip i Jakov na način da se zadovoljavaju stambene potrebe građana i poboljšava kvaliteta stanovanja po povoljnim kreditnim uvjetima.
- Radovi napreduju prema planu, zgrade su već vidljive i sve počinje imati konkretan izgled. Prošlo je sad nešto više od sto dana, znači da nam ostaje još 400 dana do početka useljenja i do ljeta sljedeće godine već bismo trebali imati useljene stanove, rekao je načelnik Pelicarić i dodao kako je to na ponos Općine i zadovoljstvo mještana.
- Imamo veliki odaziv, ciljana skupina su nam isključivo mladi, a dodatni su se bodovi dobivali i na broj djece. Baš su prije nekoliko dana interesenti imali i razgovore s bankama i možemo reći kako smo u završnoj fazi, rekao je Pelicarić. Općina Sv. Filip i Jakov platila je svu projektnu dokumentaciju za izgradnju ovih stanova, a ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju zgrada POS-a s Organizacijom za planiranje i arhitekturu iz Zagreba ukupne je vrijednosti od 248.625,00 kn sa PDV-om u skladu s provedenim otvorenim postupkom javna nabave.

Nova zvona Sikova

U Sikovu je 1977. sazidana crkvica sv. Nikole Tavelića. Crkvica ima sakristiju, mramorni oltar prema puku, svetohranište u zidu i kip sv. Ante Padovanskoga. Međutim, od prvog dana crkvica nema zidanog zvonika. Mještane je na molitvu već desetljećima pozivalo malo zvono južno od crkve, razapeto na četiri drvene grede, električne stupove. Iako je ova zanimljiva priča obišla zemlju, mještani su htjeli novi zvonik, a želja će im se uskoro i ostvariti. Naime, Općina je krenula u izgradnju zvonika. Nadogradnja će koštati oko 300.000 kuna, a gradi se uz suglasnost Zadarske nadbiskupije.
- Moram priznati kako je to bilo na moju sramotu. Moram naglasiti kako su mještani još prije 15 godina donirali i sakupili 100 tisuća kuna te uplatili na račun Općine. Čekali smo s tom rekonstrukcijom i evo dočekali, rekao je načelnik Pelicarić. Radovi su započeli prije nešto više od mjesec dana, a završetak se očekuje prije ljeta.

Ocjena: 
Prosječno: 3.5 (2 glasova)