Od sporne namjene Doma županije do izgradnje škola i stambenih kredita

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Županijske vijećnike zanimale brojne teme i aktualnosti
Autor: 
Svjedoci smo kako cijene nekretnina stalno rastu, a kvadrat stana u Zadru se penje i do 3000 eura. Mladim ljudima na minimalcu stan nije priuštiv i oni ne mogu riješiti svoje stambeno pitanje, što je sigurno razlog za odlazak, a pomoć je mala da bi zadržala ranjive skupine, rekla je vijećnica Helena Mikulandra
Vedran SITNICA
Sjednica je održana online

Peta sjednica Županijske skupštine održana je jučer online, a na Aktualnom satu za riječ se javilo 11 vijećnika koji su postavili pitanja županu Božidaru Longinu.
Prvi se javio vijećnik Davor Lončar kojeg je zanimalo kad će biti gotov prostorni plan za Zadarsku županiju, u kojoj je fazi i kada se očekuje jer o njemu ovise i projekti u općini Poličnik. Kako mu je župan odgovorio, prostorni plan je u završnoj fazi.

Zgrada za javni interes

- Ta treća verzija studije bi trebala biti gotova do ožujka, a cijeli bi prostorni plan trebao biti gotov do ljeta, rekao je župan Longin.
Vijećnika Marka Pupića Bakrača je zanimalo zašto se sjednica održava online jer, kako kaže, svi su vijećnici cijepljeni ili su preboljeli koronu pa, prema njemu, nema potrebe za takvom odlukom. Osim toga, Pupić Bakrača je zanimalo što će župan učiniti po pitanju zapošljavanja u Narodnom muzeju.
Aktualna tema predaje Doma županije u ruke Zadarske nadbiskupije također je bila tema pa je tako vijećnik Jure Zubčić upitao župana zašto nije iskoristio svoj utjecaj u Zagrebu za dodjelu zgrade u društvene svrhe.
- Izjavili ste da država sa zgradom županije može raditi što hoće, čime ste iskazali nevjerojatnu dozu nezainteresiranosti za razvoj grada i županije i kako trebamo u javnom interesu oblikovati sadržaj i vizuru grada. Zašto ne štitite javne interese ovog grada, pitao je Zubčić na što mu je župan odgovorio kako je sve što rade u interesu građana, a rekao je kako su tražili Dom županije, ali ga nisu dobili.
- Dobili smo druge zgrade, odgovorio je župan Longin, te nastavio:
- Više puta sam govorio o preseljenju jer je zgrada neuvjetna za rad, derutna, a pristup zgradi kad padne kiša je nemoguć, da ne govorimo o ljetnim mjesecima kad je pristup Poluotoku jako otežan. Naša županija nije mala i nama dolaze iz udaljenih općina i mjesta te moramo biti dostupni svima, rekao je župan na što je vijećnik Zubčić naglasio kako nije problem u preseljenju već u tome da jedna takva zgrada ne ide za društvenu korist. Osim toga, Zubčića je zanimalo pitanje o zapošljavanju u OB Zadar te o kriterijima zapošljavanja, za koja tvrdi da su često politički određena. Župan je odgovorio kako će pitanje postaviti Upravnom vijeću bolnice koje je zaduženo za sva zaposlenja.

Izgradnja novih škola

Zlatko Marasović također je imao dva pitanja. Prvo se pitanje ticalo obnova škole u Starigradu, dok se drugo pitanje odnosilo na sanaciju lužnatog bazena tvornice Glinice.
- Što se tiče škole u Starigradu ne bih želio odgovor ravnateljice već da mi odgovore pročelnik ili župan te kažu neke konkretne datume kad bi škole trebale biti gotove, upitao je Marasović, a župan mu je odgovorio da je u pripremi nekoliko projekata za izgradnju škola i školskih dvorana.
- Trenutno imamo šest važećih građevinskih dozvola, tri su za izgradnju škola i to u Starigradu, Biogradu i Sukošanu te imamo građevinske dozvole za dvorane u područnoj školi Gorica i u Sv. Filip i Jakovu, a u postupku je ishodovanje dozvola za školske dvorane u Pridrazi, Jasenicama i Stankovcima, rekao je župan Longin, dodavši kako razmišljaju o još nekim projektima. Za tvornicu Glinicu zaduženo je Ministarstvo, ali kako je župan naglasio, pokušat će još jednom požuriti postupak.
Vijećnicu Helenu Mikulandru zanimalo je pitanje subvencije stambenih kredita.
- Svjedoci smo kako cijene nekretnina stalno rastu, a kvadrat stana u Zadru se penje i do 3000 eura. Mladim ljudima na minimalcu stan nije priuštiv i oni ne mogu riješiti svoje stambeno pitanje, što je sigurno razlog za odlazak, a pomoć je mala da bi zadržala ranjive skupine, rekla je Mikulandra dok je župan kratko odgovorio kako čine sve što je u moći Županije, jer je nekome svaka pomoć dobrodošla.

Bolnički parking

Za riječ su se još javili Ivica Žuvela, Davor Čerkuč, Branislav Jelinić, Željko Šoša, Nevenka Marinović i Ante Rubeša. Žuvela je povukao pitanje parkinga ispred bolnice, a Čerkuč je ponovno postavio pitanje o privatnom radu rukovodioca županijskih institucija. Također, izrazio je sumnje kako jedan od članova Upravnog vijeća županijske ustanove AGRRA namjerava opstruirati prijave pojedinih kandidata na natječaju za ravnatelja, na što ga je župan pozvao na razgovor. Branislav Jelinić se osvrnuo na stanje u prometu u Zadru, točnije na spornu dionicu u Ulici bana Jelačića gdje se jedva mimoiđu dva automobila te pita je li moguća sanacija tog križanja. Željka Šošu je zanimalo hoće li poskupljenje energenata utjecati na bolnice i škole, na što je župan odgovorio kako nisu u opasnosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno