Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Degustacija prerasta u Sajam VINCRO

Autor: Nenad Marčina

16.03.2009. 23:00
Degustacija prerasta u Sajam VINCRO

Foto: Adam VIDAS



Na sajmu će se predstaviti i ocjenjivati vina regija, gradova i općina sudionika, izabrati vitez i kraljica vina uz predstavljanje izvornih proizvoda hrvatskog sela. U planu su i prodajne izložbe ravnokotarskih vina kao i vina gostiju sajma, zatim prodajna izložba opreme za podrumarstvo, vinogradarske opreme i poljoprivredne mehanizacije


Članovi Poglavarstva Općine Polača jučer su jednoglasno prihvatili inicijativu načelnika Viktora Prtenjače o osnivanju sajma vina, podrumarstva, vinogradarske opreme i agroturizma.
 Inicijativa polazi od činjenice da se na području Ravnih kotara, Zadarske županije i Hrvatske stvaraju realni uvjeti za razvitak vinogradarstva, sve je više novih nasada i izvornih sorti vinove loze kao i kvalitetnih vina.
 No, istodobno, potrošnja vina posljednjih godina kod nas stagnira ili čak opada.
– Da bi se trend promijenio, potrebna je kvalitetna promidžba vina, odnosno trajna komunikacija s potrošačima, a jedan od načina svakako su i stručni, specijalizirani sajmovi, istaknuo je Prtenjača.
Vitez i kraljica vina
Na sajmu pod nazivom VINCRO Polača 2009. predstavit će se i ocjenjivati vina regija, gradova i općina sudionika, izabrat će se vitez i kraljica vina uz predstavljanje izvornih proizvoda hrvatskog sela. U planu su i prodajne izložbe ravnokotarskih vina kao i vina gostiju sajma, zatim prodajna izložba opreme za podrumarstvo, vinogradarske opreme i poljoprivredne mehanizacije.
Cilj sajma VINCRO ponajprije je poslovno susretanje svih važnih čimbenika u vinarstvu i vinogradarstvu na kojemu će se predstaviti i ocjenjivati vina, skupljati obavijesti i saznanja, dogovarati i ugovarati poslovi.
Općina Polača, istaknuo je načelnik Prtenjača, ima iskustva u organizaciji vinskih priredbi, kao što je, primjerice, već tradicionalna degustacija mladih ravnokotarskih vina. Ovdje se, međutim, radi o znatno zahtjevnijoj organizaciji stručne i specijalizirane sajamske priredbe gdje je degustacija samo jedan od događaja sajma.
Nacionalno i međunarodno
Sajam treba postići nacionalno značenje s međunarodnim sudjelovanjem.
– Očekujemo, naime, da VINCRO već u prvoj godini pridobije sudionike iz susjednih zemalja Europe, ponajprije Austrije, Italije, Crne Gore, BiH. Sajamske priredbe s vremenom mogu prerasti u tvrtku VINCRO d.o.o. Polača i djelovati tijekom cijele godine organizirajući raznorazne vinske i druge priredbe – agroturizma, folklora, poljodjelstva, obrta i poduzetništva, rečeno je na posljednjoj sjednici Poglavarstva Općine Polača.
Uz zaključak da će o odluci o osnivanju sajma upoznati Ministartvo poljodjelstva i ruralog razvitka, Ministarstvo turizma i Ministarstvo regionalnog razvitka, Zadarsku županiju i druge potencijalne pokrovitelje i suorganizatore članovi su za predsjednika Inicijativnog odbora sajma jednoglasno izabrali Viktora Prtenjaču.
 Prema prihvaćenom hodogramu aktivnosti IO će na prvom sljedećem sastanku predložiti članove organizacijskog odbora, a potom i programsko vijeće sajma koje bi trebalo biti sastavljeno od znanstvenika i stručnjaka različitih profila.
Održavanje Sajma VINCRO Polača predviđeno je za rujan ove godine, a sajamske priredbe održavat će se na novom nogometnom stadionu i drugim primjerenim lokacijama u središtu Polače.