Degustacija prerasta u Sajam VINCRO

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
degustacija_polaca_12
Adam VIDAS
Tradicionalna degustacija bit će samo jedan od događaja sajma

Članovi Poglavarstva Općine Polača jučer su jednoglasno prihvatili inicijativu načelnika Viktora Prtenjače o osnivanju sajma vina, podrumarstva, vinogradarske opreme i agroturizma.

 Inicijativa polazi od činjenice da se na području Ravnih kotara, Zadarske županije i Hrvatske stvaraju realni uvjeti za razvitak vinogradarstva, sve je više novih nasada i izvornih sorti vinove loze kao i kvalitetnih vina.

 No, istodobno, potrošnja vina posljednjih godina kod nas stagnira ili čak opada.

- Da bi se trend promijenio, potrebna je kvalitetna promidžba vina, odnosno trajna komunikacija s potrošačima, a jedan od načina svakako su i stručni, specijalizirani sajmovi, istaknuo je Prtenjača.

Vitez i kraljica vina

Na sajmu pod nazivom VINCRO Polača 2009. predstavit će se i ocjenjivati vina regija, gradova i općina sudionika, izabrat će se vitez i kraljica vina uz predstavljanje izvornih proizvoda hrvatskog sela. U planu su i prodajne izložbe ravnokotarskih vina kao i vina gostiju sajma, zatim prodajna izložba opreme za podrumarstvo, vinogradarske opreme i poljoprivredne mehanizacije.

Cilj sajma VINCRO ponajprije je poslovno susretanje svih važnih čimbenika u vinarstvu i vinogradarstvu na kojemu će se predstaviti i ocjenjivati vina, skupljati obavijesti i saznanja, dogovarati i ugovarati poslovi.

Općina Polača, istaknuo je načelnik Prtenjača, ima iskustva u organizaciji vinskih priredbi, kao što je, primjerice, već tradicionalna degustacija mladih ravnokotarskih vina. Ovdje se, međutim, radi o znatno zahtjevnijoj organizaciji stručne i specijalizirane sajamske priredbe gdje je degustacija samo jedan od događaja sajma.

Nacionalno i međunarodno

Sajam treba postići nacionalno značenje s međunarodnim sudjelovanjem.

- Očekujemo, naime, da VINCRO već u prvoj godini pridobije sudionike iz susjednih zemalja Europe, ponajprije Austrije, Italije, Crne Gore, BiH. Sajamske priredbe s vremenom mogu prerasti u tvrtku VINCRO d.o.o. Polača i djelovati tijekom cijele godine organizirajući raznorazne vinske i druge priredbe - agroturizma, folklora, poljodjelstva, obrta i poduzetništva, rečeno je na posljednjoj sjednici Poglavarstva Općine Polača.

Uz zaključak da će o odluci o osnivanju sajma upoznati Ministartvo poljodjelstva i ruralog razvitka, Ministarstvo turizma i Ministarstvo regionalnog razvitka, Zadarsku županiju i druge potencijalne pokrovitelje i suorganizatore članovi su za predsjednika Inicijativnog odbora sajma jednoglasno izabrali Viktora Prtenjaču.

 Prema prihvaćenom hodogramu aktivnosti IO će na prvom sljedećem sastanku predložiti članove organizacijskog odbora, a potom i programsko vijeće sajma koje bi trebalo biti sastavljeno od znanstvenika i stručnjaka različitih profila.

Održavanje Sajma VINCRO Polača predviđeno je za rujan ove godine, a sajamske priredbe održavat će se na novom nogometnom stadionu i drugim primjerenim lokacijama u središtu Polače.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno