Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Glagoljicu sačuvati od zaborava

Autor:

16.03.2009. 23:00
Glagoljicu sačuvati od zaborava

Foto: Sebastian GOVORČIN



Društvo zadarskih Arbanasa preko svoje glagoljaške sekcije “Čehuljica za glagoljsku knjigu Zmajević” svakog će petka u 17 sati u svojim novim prostorijama, koje se nalaze u sklopu novootvorenog ogranka GKZ Arbanasi, organizirati radionice na kojima će se svi zainteresirani moći upoznati s glagoljicom.
Glagoljaška sekcija je osnovana prošle godine i prvi projekt bio je “Zač se Zadar zove” povodom obilježavanja 500. godišnjice rođenja Petra Zoranića. Od preseljenja u nove prostorije koje se nalaze u sklopu “Stare škole” u Arbanasima, odlučili su pokrenuti i radionicu glagoljice.
 – Glagoljicom se bavim od 1983. godine. Radio sam brojne plakate i kamene ploče po župnim crkvama na glagoljici, kao i nekoliko projekata s OŠ Krune Krstića. Podrijetlom sam na granici između župa Sv. Ivana i Sv. Gospe Loretske pa sam htio učiniti nešto za njih vezano uz glagoljicu, ali prije nisam imao priliku. Međutim, kad mi je Enio Grdović ponudio priliku za rad s glagoljicom ja sam je objeručke prihvatio, rekao je Dario Tikulin, voditelj sekcije.
Ideju o osnivanju glagoljaške sekcije i sam interes za bavljenje glagoljicom objašnjava svojim dvojnim podrijetlom. Naime, kako je rekao, većina Arbanasa je dvojnog iskona iz Zadarske i Barske nadbiskupije. Barska nadbiskupija je naslovno pripadala Jerolimskom iliriku pa se sukladno tome i glagoljska povlastica u liturgiji na nju odnosila. Potom su preci Arbanasa iz Bara sa sobom donijeli i glagoljicu tako da su prvotne matične knjige župe Gospe Loretske pisane glagoljaškim pismom.
 – U prilog tome treba istaknuti činjenicu da je 40 godina poslije doseljenja u Perovićevih klesana glagoljaška ploča, rekao je Tikulin objašnjavajući vezu Arbanasa i glagoljice. On je dodao kako svi zainteresirani osim učenja glagoljice mogu vidjeti i brojne dokumente i knjige na glagoljaškom pismu.


 GLAGOLJSKA BAŠTINA S OSVRTOM NA ZADARSKO PODRUČJE


Društvo zadarskih Arbanasa 27. ožujka organizira predavanje profesora Darka Žubrinić iz Zagreba o glagoljskoj baštini s osvrtom na zadarsko područje. Predavanje će biti održano u dvorani u ogranku Arbanasi zadarske Gradske knjižnice, gdje su ujedno i nove prostorije Društva.
Ovim predavanjem Društvo označava početak svog djelovanja te pozivaju sve zaisteresirane i ljubitelje glagoljice i hrvatske baštine da dođu.