Glagoljicu sačuvati od zaborava

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
tikulin
Sebastian GOVORČIN
Dario Tikulin, voditelj glagoljaške sekcije "Čehuljica za glagoljsku knjigu Zmajević"

Društvo zadarskih Arbanasa preko svoje glagoljaške sekcije "Čehuljica za glagoljsku knjigu Zmajević" svakog će petka u 17 sati u svojim novim prostorijama, koje se nalaze u sklopu novootvorenog ogranka GKZ Arbanasi, organizirati radionice na kojima će se svi zainteresirani moći upoznati s glagoljicom.

Glagoljaška sekcija je osnovana prošle godine i prvi projekt bio je "Zač se Zadar zove" povodom obilježavanja 500. godišnjice rođenja Petra Zoranića. Od preseljenja u nove prostorije koje se nalaze u sklopu "Stare škole" u Arbanasima, odlučili su pokrenuti i radionicu glagoljice.

 - Glagoljicom se bavim od 1983. godine. Radio sam brojne plakate i kamene ploče po župnim crkvama na glagoljici, kao i nekoliko projekata s OŠ Krune Krstića. Podrijetlom sam na granici između župa Sv. Ivana i Sv. Gospe Loretske pa sam htio učiniti nešto za njih vezano uz glagoljicu, ali prije nisam imao priliku. Međutim, kad mi je Enio Grdović ponudio priliku za rad s glagoljicom ja sam je objeručke prihvatio, rekao je Dario Tikulin, voditelj sekcije.

Ideju o osnivanju glagoljaške sekcije i sam interes za bavljenje glagoljicom objašnjava svojim dvojnim podrijetlom. Naime, kako je rekao, većina Arbanasa je dvojnog iskona iz Zadarske i Barske nadbiskupije. Barska nadbiskupija je naslovno pripadala Jerolimskom iliriku pa se sukladno tome i glagoljska povlastica u liturgiji na nju odnosila. Potom su preci Arbanasa iz Bara sa sobom donijeli i glagoljicu tako da su prvotne matične knjige župe Gospe Loretske pisane glagoljaškim pismom.

 - U prilog tome treba istaknuti činjenicu da je 40 godina poslije doseljenja u Perovićevih klesana glagoljaška ploča, rekao je Tikulin objašnjavajući vezu Arbanasa i glagoljice. On je dodao kako svi zainteresirani osim učenja glagoljice mogu vidjeti i brojne dokumente i knjige na glagoljaškom pismu.

 GLAGOLJSKA BAŠTINA S OSVRTOM NA ZADARSKO PODRUČJE

Društvo zadarskih Arbanasa 27. ožujka organizira predavanje profesora Darka Žubrinić iz Zagreba o glagoljskoj baštini s osvrtom na zadarsko područje. Predavanje će biti održano u dvorani u ogranku Arbanasi zadarske Gradske knjižnice, gdje su ujedno i nove prostorije Društva.

Ovim predavanjem Društvo označava početak svog djelovanja te pozivaju sve zaisteresirane i ljubitelje glagoljice i hrvatske baštine da dođu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno