Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Maslinari još čekaju odluku o naknadama

Autor: Ivana Burica

16.03.2009. 23:00
Maslinari još čekaju odluku o naknadama

Foto: Velimir BRKIĆ



Da nije bila sušna, slažu se maslinari, ova bi maslinarska sezona bila nezapamćeno dobra. Ovako kao posljedica tek 25 litara oborina od lipnja do rujna, kada je prosjek barem 200 litara, maslinarski rezultati nisu ni približno proporcionalni uloženom trudu. Maslina je količinski bilo, ali su bile male i s malo ulja


Iako je bilo najavljeno da će se to dogoditi sredinom veljače, Državno-povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda još se uvijek nije sastalo.
Naime, ovo Povjerenstvo, koje djeluje u sklopu Ministarstva financija, po uobičajenom rasporedu sastalo se krajem 2008. godine te je tada razmatralo elementarne nepogode prijavljene tijekom prošle godine, izuzev onih koje su nastale kao posljedica suše.
Rasprava o sušama prolongirana je tada za sredinu veljače, a kako nas je informirao predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Davor Lonić, do danas nije bilo nikakvih informacija o njenom održavanju.
Štete procijenjene na 27 milijuna
 Upravo procjena elementarnih nepogoda od suša bitna je za Zadarsku županiju, konkretno njen otočni dio, čiji su maslinici i pašnjaci zbog tromjesečne suše pretrpjeli štete procijenjene na 27 milijuna kuna.
Elementarna nepogoda proglašena je sredinom listopada, nakon čega su u otočnim općinama formirana povjerenstva za procjenu šteta, kojima su poljoprivrednici izravno prijavljivali štete na svojim poljoprivrednim dobrima.
Županijsko povjerenstvo sumiralo je izvješća općinskih povjerenstava te ih proslijedilo u Ministarstvo financija.
Za ublažavanje posljedica od elementarnih nepogoda godišnje se u Državnom proračunu osigura oko 20 milijuna kuna pa otočni maslinari i stočari, i u slučaju da se sredstva za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode i odobre, ne mogu očekivati neke velike novce.
Gledajući dosadašnju praksu, poljoprivrednici su u prosjeku dobivali novčana sredstva u vrijednosti do pet posto prijavljenih šteta. Ako se taj postotak prenese na elementarnu nepogodu od suša na zadarskim otocima, poljoprivrednici bi mogli dobiti ukupno do 1,35 milijuna kuna.
 Skupa maslinarska sezona
Nije puno, ali bi zaista dobro došlo. Tim više što je baš ove godine meljava poskupjela na 130 kuna po 100 kilograma maslina.
Da nije bila sušna, slažu se maslinari, ova bi maslinarska sezona bila nezapamćeno dobra. Ovako kao posljedica tek 25 litara oborina od lipnja do rujna, kada je prosjek barem 200 litara, maslinarski rezultati nisu ni približno proporcionalni uloženom trudu. Maslina je količinski bilo, ali su bile male i s malo ulja. Za skupljanje ploda utrošeno je mnogo vremena, za preradu mnogo novca, da bi se u konačnici dobilo poprilično malo ulja.
Naime, prosječni randman iznosio je mršavih 10, a samo godinu ranije između 15 i 17 posto.
No, svi maslinari nisu bili sreće da ih masline plate 10 posto – bilo je slučajeva da je randman iznosio šest pa i ispod toga, a zabilježena je i situacija da iz 1.100 kilograma maslina u preradi nije izišla niti kap ulja.
Otočni maslinari i dalje se nadaju da će Državno povjerenstvo imati sluha za njihov problem te da će u konačnici odobriti novce kojima će moći barem malo ublažiti troškove ovogodišnje skupe maslinarske sezone.