Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

S vatrogasne intervencije na skupštinu

Autor:

16.03.2009. 23:00
S vatrogasne intervencije na skupštinu

Foto: Boris KUPČAK



Prošle godine smo učili o vatri kao o dobrom prijatelju i lošem gospodaru. Postavili smo temelje organizacije od posebnog interesa, imamo ljudstvo spremno za sve izazove, ali pred nama je još mnogo posla u organizacijskom smislu, u obučavanju naših članova te u nabavci izuzetno skupe opreme, kazao je Jović


U ponedjeljak je održana godišnja izvještajna skupština DVD-a Ražanac. Sjednici su uz tridesetak članova nazočili i dožupan Josip Miletić, predsjednik vatrogasne zajednice Kazimir Kolanović i zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša.
Zanimljivo je da su upravo prije same sjednice u općini Ražanac buknula dva požara koje su uz vatrogasce JVP-a gasili i članovi DVD-a Ražanac. Požari su planuli u Ražanačkom potoku gdje je gorjela borova šuma te Rtini, zaselak Pekas, gdje je gorjelo nisko raslinje, a bile su ugrožene i kuće. Brzom intervencijom požari su ugašeni te su članovi prije skupštine prepričavali svoje doživljaje. DVD Ražanac osnovan je prošle godine, a sada broji 57 članova. Prošle godine imali su 12 intervencija, 11 na otvorenom, a jedna je bila na objektu. Pobratimili su se s društvom iz Svete Nedelje koje je staro 82 godine i ove godine će najvjerojatnije njihovi članovi pomagati u DVD-u Ražanac. Na sjednici je za novog zapovjednika izabran Mate Rudić i primljeno je deset novih članova.
Predsjednik DVD-a Ražanac Nediljko Jović rekao je da se prošla godina može nazvati nultom.
– Prošle godine smo učili o vatri kao o dobrom prijatelju i lošem gospodaru. Postavili smo temelje organizacije od posebnog interesa, imamo ljudstvo spremno za sve izazove, ali pred nama je još mnogo posla u organizacijskom smislu, u obučavanju naših članova te u nabavci izuzetno skupe opreme, kazao je Jović dodajući da se nada da će suradnja Društva i Općine biti na najvišoj razini, a očekuje i cjelovitu suradnju i pomoć od VZZŽ i JVP Zadar.
Zapovjednik JVP Željko Šoša rekao je da je ovo bila nulta godina i bilo je vrlo teško djelovati.
– Ove godine kada vam dođe cisterna više ćemo vas zvati i mladi vatrogasci će se kaliti u požarima. Ide i izmjena zakona te će DVD sufinancirati država, rekao je Šoša.
Okupljene je pozdravio i predsjednik VZZŽ Kazimir Kolanović, rekavši da DVD Ražanac kao mlado društvo ide u dobrom pravcu.
– Vatrogasna zajednica pomoći će vam i dati maksimum za dom u Ražancu, neće biti problema s financiranjem i taj segment neće zaostati. Nadam se da će DVD Ražanac biti stožerni na ovom području, rekao je Kolanović.
Dožupan Josip Miletić rekao je da neće duljiti jer je on domaći, a ujedno je i član Nadzornog odbora.
– Do sada smo pomagali u obnovi triju kuća i mi smo tu da pomognemo, rekao je Miletić.
Načelnik Općine Ražanac Dragutin Miočić rekao je da će uskoro biti riješeno pitanje vatrogasnog doma i da je projektna dokumentacija u izradi.