Slovenci će i ovoga ljeta na hrvatsko more

Slika korisnika admin
slovenci
Ivan JAMIČIĆ
Konzularni dan održan je u organizaciji "Lipe"

Slovenci koji žive u Zadru imali su danas prilike susresti se s prvom tajnicom i drugim tajnikom Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj, Katarinom Gradič-Režen i Romanom Weixlerom, koji su za njih održali konzularni dan.

Uobičajena je to praksa ovoga veleposlanstva, koje barem jednom na godinu izlazi u susret svojim sugrađanima u Hrvatskoj da ne bi zbog rješavanja svojih osobnih poslova vezanih za državljanstvo morali putovati u Zagreb. Slovenski državljani u Zadru i oni koji su podrijetlom Slovenci su to iskoristili i tako mogli riješiti svoje konzularne potrebe, a koje su u nadležnosti slovenskoga Veleposlanstva u Zagrebu.

- Mi smo im i lani bili u Zadru na raspolaganju pa su tako mogli doći do savjeta za rješavanja svojih osobnih stanja kao što su, na primjer putovanja u Sloveniju, ženidbe, mirovine, savjetujemo ih gdje će i kako dobiti razne dokumente i slično, kazala je prva tajnica slovenskoga Veleposlanstva Katarina Gradič-Režen, koja je pojasnila da u nekim hrvatskim sredinama ima puno Slovenaca pa je i puno više potrebe za ovakvim susretima. Tako je, na primjer u Rijeci, gdje se više puta na godinu održavaju konzularni dani. Tamo, naime, postoji Društvo Slovenaca već 60 godina, a u Zagrebu čak 75 godina. Zadarsko Slovensko kulturno društvo "Lipa" djeluje pet godina i to vrlo uspješno okuplja Slovence, kojih ima u Zadru oko 250.

Konzularni dan održan je u organizaciji "Lipe", a predstavnike Veleposlanstva su dočekale predsjednica Darja Jusup i njezina zamjenica Rafaela Štulina. U Hrvatskoj, inače, kazale su danas živi više od 13.000 Slovenaca.

Prvu tajnicu smo pitali kakve ima prognoze za ovogodišnji dolazak Slovenaca na odmor na hrvatski Jadran, gdje ih je lani bilo gotovo milijun.

- Ne mislim da se kod toga išta promijenilo i da će naših građana biti uobičajeno puno na odmoru u Hrvatskoj. Jedino što može utjecati na to je opća recesija, to što ljudi imaju manje novaca pa će neki i odustati od ljetovanja. Jer i u Sloveniji, kao i u Hrvatskoj, radnici dobivaju otkaze ili ih šalju na privremene odmore, kazala je prva tajnica slovenskoga Veleposlanstva u Hrvatskoj Katarina Gradič-Režen.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno