Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U novu sezonu s novim plovilima

Autor: Tomislav Jerak

16.03.2009. 23:00
U novu sezonu s novim plovilima


Riječ je o jednom brodu dugom 13 metara i drugom od 7 metara koji će služiti za brze intervencije na moru i otocima. Njihova ukupna cijena iznosi 4,45 milijuna kuna (plus PDV). Veći je opremljen isključivo za gašenje te će imati spremnik za 600 litara pjenila. Manji brod služit će za prijevoz gasitelja do mjesta intervencije


Javna vatrogasna postrojba Zadar se polako sprema za nadolazeću protupožarnu sezonu.
Kako bi sezonu dočekali spremni u ovom predsezonskom razdoblju se u zadarskom JVP-u vrše provjere voznog parka te se radi plan nabave opreme. Prema najavama iz JVP-a gasitelji Zadarske županije u stanju pune pripravnosti bit će do sredine svibnja.
Treba napomenuti da je tekuća godina donijela i neke novosti u zadarskom vatrogastvu. Naime, nakon osam godina ponovno je osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Zadar te se tim nastavila ionako duga tradicija vatrogastva na području Zadra.
Nanovo osnovani DVD
– Vršimo pripreme te bi trebali biti spremni do kraja svibnja. Eto, novost je i ponovno osnovani DVD kojem će nadolazeća sezona požara biti ujedno prva sezona nakon punih osam godina stanke. Oprema se nabavlja, planiraju se desantne vježbe te obuka sezonskih gasitelja. Također, pregovaramo i s komunalnim poduzećima da nam na raspolaganje stave radne strojeve i bagere. Doduše, i kod nas se osjeti aktualna gospodarska kriza zbog čega ćemo morati poduzeti mjere štednje. Prijedlog je bio da se smanji broj gasitelja. Međutim, smatram da to ne bi bilo pametno rješenje, jer su nam ljudi potrebni, a uštedjeti se može i na drugim stvarima, kaže Željko Šoša, zapovjednik JVP-a Zadar.
– Moj prijedlog glede štednje je eventualno skraćivanje vatrogasne sezone. Dakle, da sezona službeno započne petnaest dana kasnije, a završi isto tako petnaest dana ranije nego obično, mišljenja je Šoša.
Javna vatrogasna postrojba Zadar će u nadolazeću sezonu ući sa šest air-tractora.
Što se tiče kanadera, hrvatsko vatrogastvo još uvijek raspolaže sa samo četiri protupožarna zrakoplova, ali bi do kraja godine iz tvrtke “Bombardier” iz Montreala koja ih proizvodi, Hrvatskoj trebala biti isporučena još dva kanadara. Prvi je trebao biti isporučen do 31. siječnja, ali se s isporukom kasni te će peti u floti hrvatskih kanadera biti isporučen najranije za tri do četiri mjeseca.
Top dometa 70 metara
Međutim, prema najavama Željka Šoše, JVP Zadar će do kraja svibnja biti bogatiji za dva plovila. Riječ je o jednom brodu dugom 13 metara i drugom od 7 metara koji će služiti za brze intervencije na moru i otocima. Njihovna ukupna cijena iznosi 4,45 milijuna kuna (plus PDV). Oba će broda imati svoju ulogu pri intervencijama. Veći je opremljen isključivo za gašenje te će imati spremnik za 600 litara pjenila, zatim crpku za more i ujedno mogućnost miješanja pjenila i mora. Također će imati i top kapaciteta od 1.500 litara u minuti te domet 70 metara, a da bi se mogao približiti što bliže požaru, imat će sustav samohlađenja. U slučaju istjecanja nafte u more, ovaj brod će na svojoj platformi imati smješteno 20-ak metara četvornih brana za zaokruživanje naftnih mrlja te će uz svu opremu imati i kapacitet za dvanaestero gasitelja. Manji brod služit će za prijevoz gasitelja do mjesta intervencije.
– U trenutku dok razgovaramo brodovi su u izradi. Izrađuje ih Tankerkomercova tvrtka Donat boats i trebali bi nam biti isporučeni do početka lipnja. S obzirom na njihovu brzinu i učinkovitost, smatram da će nam biti od velike pomoći pri sve češćim nesrećama na moru i otocima, zaključio je zapovjednik Željko Šoša.