Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uskoro otvorenje bolničke kuhinje

Autor: Teuta Babajko Jamičić

16.03.2009. 23:00
Uskoro otvorenje bolničke kuhinje

Foto: Adam VIDAS



Iako je u međuvremenu bilo više prijedloga o tome koji će se bolnički odjel smjestiti na mjestu stare bolničke kuhinje, odlučeno je da će u prizemlju zgrade Interne biti objedinjen hitan bolnički prijem, govori dr. Vrančić, dodajući da je osnivanje hitnog prijema od hrvatskih bolnica zatražilo Ministarstvo zdravstva
Nova bolnička kuhinja, čija je gradnja u krugu zadarske Opće bolnice između Centralnog laboratorija i Patologije započela još u rujnu 2006. godine, trebala bi biti dovršena kroz nekoliko dana. Naime, u tijeku su finalni radovi nakon kojih će, kako nam je potvrdio dr. Zvonimir Vrančić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, biti podnesen zahtjev za tehnički pregled novoizgrađenog objekta. Ako ocjena bude pozitivna, dr. Vrančić najavljuje da će nova bolnička kuhinja profunkcionirati tijekom travnja.
Restoran na čekanju
– Kuhinja je gotova pa se može krenuti s dovozom opreme. Uskoro ćemo podnijeti zahtjev za tehnički pregled objekta pa ako ocjena bude pozitivna, nova, moderna bolnička kuhinja profunkcionirat će tijekom mjeseca travnja, govori dr. Zvonimir Vrančić te dodaje da je oprema bolničke kuhinje vrijedna šest milijuna kuna, a zajednički je financiraju Grad Zadar i Zadarska županija.
Podsjetimo, cjelokupna vrijednost projekta izgradnje nove bolničke kuhinje stoji 21 milijun kuna. Petnaest milijuna kuna, koliko koštaju građevinski radovi, namaknuto je uglavnom iz ušteđenih sredstava od rekonstrukcije i nadogradnje zgrade centralne sterilizacije te decentraliziranih sredstava. U prizemlju novog objekta bit će moderna bolnička kuhinja, a na katu restoran za zaposlene.
– Nova bolnička kuhinja prostire se na 900 četvornih metara, a bit će uređena prema najmodernijim standardima za masovnu prehranu. Kapacitet nove kuhinje bit će 700 obroka dnevno, što je dovoljno za potrebe zadarske Opće bolnice, koja ima 500 kreveta, kaže dr. Vrančić, dodajući da će uređenje kata novoizgrađenog objekta, koji je predviđen za restoran za zaposlene, pričekati još neko vrijeme.
Reforma Hitne
Naime, prema ugovoru, tvrtka “Lavčević” gornji kat novoizgrađenog objekta napravila je tzv. rou-bau izvedbu, jer bolnica trenutačno nema novaca za uređenje restorana za zaposlene. Uređenje gornjeg kata zgrade ovisit će o bolničkim prioritetima u sljedećoj godini.
– Izgradnjom nove zgrade u kojoj će biti smještena moderna bolnička kuhinja, a na katu restoran za zaposlene, u prizemlju Interne na mjestu stare bolničke kuhinje oslobađa se prostor od tisuću četvornih metara. Iako je u međuvremenu bilo više prijedloga o tome koji će se bolnički odjel smjestiti na toj lokaciji, odlučeno je da će u prizemlju zgrade Interne biti objedinjen hitan bolnički prijem, govori dr. Vrančić, pojašnjavajući da je osnivanje hitnog bolničkog prijema od hrvatskih bolnica zatražilo Ministarstvo zdravstva u sklopu reforme Hitne medicinske pomoći.
Naime, najavljena reorganizacija Hitne medicinske pomoći dio je reforme zdravstva, a svrha joj je medicinskom osoblju osigurati vještine, pomagala i organizacijsku potporu potrebnu za brže reagiranje nakon primanja poziva i spašavanje više ljudskih života. Spomenuti projekt realizirat će se kroz sljedećih pet godina, a planirana ulaganja na razini države iznose oko 600 milijuna kuna. Za sada je Vlada ugovorom sa Svjetskom bankom osigurala zajam od 19 milijuna eura.