Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Veli Iž ljeti pješačka zona

Autor:

16.03.2009. 23:00
Veli Iž ljeti pješačka zona


Mnogi turisti automobilima dolaze do samih kafića pa se centar mjesta zaguši, što nas je natjeralo da zatražimo zabranu prometovanja u mjestu, rekao je Vitomir Marijan, predsjednik Mjesnog odbora Veli Iž


Zbog povećanja broja motornih vozila u mjestu Veli Iž, a pogotovo u ljetnim mjesecima, Gradsko vijeće Grada Zadra donijelo je na posljednjoj sjednici odluku o sezonskoj regulaciji prometa na području Velog Iža te zaseoka Drage.
Zabrana će trajati od 16. lipnja do 31. kolovoza, a vozači će moći voziti jedino u vremenu pola sata prije polaska i dolaska trajekta u trajektno pristanište Bršanj, te pola sata prije polaska i dolaska brodske linije u uvalu Veli Iž.
 – Veli Iž mjesto je s uskim ulicama koje nisu predviđene i izgrađene za veliko prometno opterećenje koje ih, na kraju krajeva, može i devastirati. Naime, tijekom ljetnih mjeseci u Velom Ižu nastaje zagušenje prometa, jer samim centrom mjesta prolaze i parkiraju se vozila domaćih i stranih turista te brojni kamioni. Mnogi turisti automobilima dolaze do samih kafića pa se centar mjesta zaguši, a i vozači kamiona umjesto da idu preko obilaznice, prolaze kroz centar mjesta i na taj način stvaraju još veću gužvu. Sve ovo nagnalo nas je da zatražimo zabranu prometovanja u mjestu, rekao je Vitomir Marijan, predsjednik Mjesnog odbora Veli Iž. On je dodao da će do ljeta po mjestu staviti znakove zabrane prometovanja te će na taj način zaštititi i mjesto, ali i djecu u mjestu od brojnih automobila i kamiona.
U odluci stoji da će u vremenu dopuštenom za prometovanje motorna vozila morati voziti uz ograničenje brzine od 10 kilometara na sat uz obvezu propuštanja pješaka.
Od vozila mještani i njihovi gosti tijekom ljetnih mjeseci moći će se voziti na biciklima i traktorima-motokultivatorima s prikolicom te motornim vozilima koja služe općem interesu kada prometuju u službene svrhe, kao što je, primjerice, javni prijevoz, liječnik, poštar, odvoz smeća i slično.
Ni parkiranje motornih vozila neće više biti moguće u centru mjesta pa će se i na taj način centar prometno rasteretiti.