Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarska županija u međunarodnom ekoprojektu

Autor:

16.03.2009. 23:00
Zadarska županija u međunarodnom ekoprojektu


Iako je ukupna vrijednost aktivnosti Zadarske županije u projektu procijenjena na 855.000 eura, Županija će iz proračuna platiti 15 posto određene svote, dok će ostatak biti plaćen iz sredstava EU
Zadarska županija sudjelovat će u međunarodnom projektu “ECO.SEA – zaštita, unaprjeđenje i integrirano upravljanje morskim okolišem i prekograničnim resursima”.
Iako je ukupna vrijednost aktivnosti Zadarske županije u projektu procijenjena na 855.000 eura, Županija će iz proračuna platiti 15 posto određene svote, dok će ostatak biti plaćen iz sredstava EU.
U projektu koji je inicirala regija Veneto iz Italije sudjeluju brojne talijanske regije, hrvatske županije smještene uz Jadransko more te Općina Kotor iz Crne Gore i nadležna ministarstva.
Zadarska je županija kroz rad Komisije za zaštitu okoliša Jadranske euroregije predstavila projektnu ideju, odnosno provedbu “Programa praćenja stanja okoliša i onečišćenja obalnog i morskog područja Zadarske županije kao glavnog programa”.
Ovaj je program utvrdio grupe korisnika pomorskog dobra prema vrstama emitiranih tvari u okoliš, vrstama fizičkih zahvata u prostoru i njihovu prostornom smještaju te parametre koje će pratiti za svaku grupu korisnika. Osim toga određen je i način, dinamika i metoda praćenja odabranih parametara, institucija koje su uključene u program praćenja, prikupljanje i obradu podataka te stručne skupine za valorizaciju prikupljenih podataka i predlaganja posebnih mjera.
Kao zadaća programa navedena je uspostava sustava koji će procesu integralnog upravljanja obalnim područjem županije osigurati informacije koje su nužne za planiranje i upravljanje održivim razvojem obalnog područja. Ovo bi u provedbenom smislu značilo utvrđivanje potrebe izrade sektorskih programa praćenja stanja okoliša za područja marikulture, turizma, ribarstva, urbanizma, luka, pomorskog prometa i industrije te uređivanje strukture programa.
Osim ovog izrađen je i “Program praćenja stanja okoliša i onečišćenja obalnog i morskog područja Zadarske županije” kao prvi sektorski potprogram glavnog programa. Predstavljen je i “Program praćenja stanja okoliša za područje luka otvorenih za javni promet i luka posebne namjene” kao i drugi sektorski potprogram te “Program praćenja stanja okoliša i onečišćenja obalnog sektora i morskog područja otpadnim vodama na području Zadarske županije”.