Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Kolovare postaju prava gradska plaža

Autor: Anamarija Bilan

16.03.2010. 23:00
Kolovare postaju prava gradska plaža

Foto: Sebastian GOVORČIN



U Gradskoj upravi još uvijek čekaju potvrdu Županijske skupštine, nakon čega će, kako su nam rekli, komunalni odjel napraviti studiju o upravljanju plažama. Pretpostavljaju da će upravljanje plažama prepustiti gradskoj tvrtki Obale i lučice, dok će ugostiteljske objekte najvjerojatnije dati u potkoncesiju
Na Kolegiju župana i Županijskoj skupštini više je puta pokrenuta rasprava o zadarskim javnim plažama, posebice o plaži Kolovare koja dugi niz godina stoji zapuštena i neuređena te je neprimjerena za velik broj građana i turista koji se na njoj kupaju. Rasprava je rezultirala odlukom župana Stipe Zrilića o prijenosu koncesija sa Zadarske županije na Grad Zadar.
Naime, gradske plaže su kao pomorsko dobro bile pod ingerencijom Zadarske županije, koja ih je potom davala u koncesije. Plaža Kolovare dugo je vremena bila u rukama hotelske kuće Hoteli Zadar d.o.o., koja je ujedno i vlasnik hotela Kolovare. No zbog brojnih prigovora građana o neuređenosti i zapuštenosti te plaže, župan Zrilić je odlučio da neće produžiti koncesiju Hotelima Zadar, već će je prenijeti na Grad Zadar.
Ipak, konačnu odluku mora donijeti Županijska skupština. Do tada će sudbina plaže Kolovare, kao i plaže na Punti Bajlo, koja je također dugi niz godina zapuštena, biti neizvjesna.
U Gradskoj upravi još uvijek čekaju potvrdu Županijske skupštine, nakon čega će, kako su nam rekli, komunalni odjel napraviti studiju o upravljanju plažama. Pretpostavljaju da će upravljanje plažama prepustiti gradskoj tvrtki Obale i lučice, dok će ugostiteljske objekte najvjerojatnije dati u potkoncesiju. O tome kad će započeti s uređenjem plaže Kolovare te hoće li urediti i Puntu Bajlo, u Gradu nam nisu mogli reći bez završene studije. Dodali su da će za ovu sezonu najvjerojatnije napraviti samo manje zahvate kako bi ove neuredne i zapuštene plaže barem donekle pripremili za turističku sezonu.
Podsjetimo, plaža Kolovare dugi je niz godina bila zapuštena i neuređena te je izazivala nezadovoljstvo brojnih kupača. Na plaži nema sanitarnog čvora niti tuševa, a popratni sadržaji su, u usporedbi s drugim plažama, bili siromašni. Zbog toga je Županija odlučila da ovu plažu neće dati u koncesiju Hotelima Zadar, već će je prenijeti na Grad Zadar, nadajući se da će Grad urediti plažu Kolovare kako bi i pristajalo jednoj od većih gradskih plaža.